• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Przekodowanie świateł na EU

Inaczej - ja właśnie chciałbym je "jakoś" zachować po przekodowaniu na EU

Podobają mi się te świecące na pomarańczowo z przodu a czerwono z tyłu światła obrysowe.
Od 95r mam zawsze jakieś auto z USA i te światełka mi odpowiadają.

Zachowasz je z przodu jeśli zostawisz lampy w wersji USA ponieważ tylko one mają opcję obrysówek. Z tylnymi jest łatwiej- zamiast wymieniać na EU oddać do zakładu lampy USA w którym zastąpi czerwone diody żółtymi ( np zakład w Pysznicy /k Niska). Wówczas MES-em oddzielasz sygnał świateł stop od kierunkowskazów i masz tylne obrysówki oraz ( w stelvio ) przednie światła skrętne bez błędów na desce.

Zachowasz je z przodu jeśli zostawisz lampy w wersji USA ponieważ tylko one mają opcję obrysówek. Z tylnymi jest łatwiej- zamiast wymieniać na EU oddać do zakładu lampy USA w którym zastąpi czerwone diody żółtymi ( np zakład w Pysznicy /k Niska). Wówczas MES-em oddzielasz sygnał świateł stop od kierunkowskazów i masz tylne obrysówki oraz ( w stelvio ) przednie światła skrętne bez błędów na desce.

Dokładnie tak zrobiłem, tylne lampy odlepiłem klosz od obudowy, 5szt torx i wykręcone wnętrzności, wymiana led na pomarańczowe to już pestka, klosze sklejone do obudowy i sobie właśnie schną.

Kodowanie VAG dla mnie to pestka, alfy muszę się nauczyć, ale spokojnie - najlepszą naukę właśnie dostałem - lepiej się zawczasu nie pytaj i sam poszukaj/poczytaj/pokombinuj.

Ostatnia edycja:
Jest jakaś oznaka tego, że się światła z przodu po wymianie na EU i proxy prawidłowo przekodowały tzn. są skrętne i mają poziomowanie bez testów drogowych ? W którymś wątku czytałem, że powinny się po załączeniu pokłonić i zrobić zeza, u mnie nic takiego się nie dzieje, tył działa jak powinien, radio już też, jest opcja wyłączenia klaksonu podczas uzbrajania alarmu (region Holandia), był dostępny polski język dopóki nie zrobiłem resetu ustawień, teraz nie mogę znaleźć tej opcji w menu bo wszystko po niderlandzku.
Trzeba jakieś opcje uruchomić przed osiowanie by światła przód pracowały prawidłowo poza zmianą regionu ?

Błędy skasowane, światła przekodowane (sczytanie ustawień w MES wskazuje poprawne zakodowanie), czujniki odczytują wychylenia (zmiana parametrów napięcia w mes) - światła nie robią testu i nie poziomują, spryskiwacz też zdaje się nie działa, kalibracja świateł przechodzi ale nic się na oko nie zmienia. Jakieś pomysły co jest nie tak, gdzie szukać problemu ? Może mes 5.1 ma jakieś problemy ? Wiązki świateł przód USA i EU są identyczne czy może powinny być jakieś dodatkowe przewody ?

Silniki w światłach działają, można mesem nimi poruszać. Automatycznego testu brak...

Pokaż jaką masz konfigurację.

I kalibrację systemu w centralce od świateł masz zrobioną?

Tak, bez problemów jednak ruchu swiateł nie zauważyłem ale może tak powinno być bo były wyregulowane podczas przeglądu technicznego.

Zaobserwowano pierwszy raz test lamp, bez dodatkowych czynności, ożyło po paru pierwszych przejażdżkach na polskiej ziemi. Magia jakaś.

Zraszacze nadal się nie odzywają. Mam jeszcze błędy jak na foto.

fsdfdsfsfs.jpg

Przymierzam się do wymiany świateł z USA i EU i nie znalazłem tutaj wszystkich odpowiedzi. Mam kilka pytań.
1. Czy każde Stelvio z USA ma moduł AFLM? Mam Bi-Xenony 35W, pewnie skrętne, bo po odpaleniu robią jakieś ruchy soczewkami.
2. Gdzie mogę i jak mogę sprawdzić czy mam wiązkę do czujników poziomowania, z tego co widzę to niektóre Stelvio z USA posiadają wiązki. Mam kilka ślepych wiązek z tyłu pojazdu, w którym miejscu przechodzi przez podwozie, może tak będzie ją łatwiej zlokalizować.
2. Czy można przełożyć bebechy z lampy EU do USA?? Chodzi mi nie tylko o elektronikę w środku, ale też o samą zamianę obrysowki. Mam jedną uszkodzoną EU i chcę ją wykorzystać.

Dziękuję z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Ktoś wie czym się różnią w Stelvio lampy od siebie w poszczególnych rocznikach, mogę kupić o numerze 50559300, przednia lewa. A teraz jest chyba 50563962. Czy 50559300 jest sekretna? Czy wszystkie lampy od Stelvio dla Europy są skrętne i samopoziomujące?

A wersję USA też mają samopozomowanie, tylko jak nie ma czujników to nie działa? Skoro same się unoszą i robią zeza po uruchomieniu?

Ktoś zna temat?

Ostatnia edycja:
A wersję USA też mają samopozomowanie, tylko jak nie ma czujników to nie działa? Skoro same się unoszą i robią zeza po uruchomieniu?
Lampy refl. USA nie mają silniczków i poziomować je możesz tylko imbusem. AFSL Stelvio ma, trzeba dołożyć czujniki poziomowania tył+ przód i pociągnąć 3 przewodową wiązkę do modułu. Lampy bixenon EU do Stelvio są tylko 35W z silniczkami do samo poziomowania.

Lampy refl. USA nie mają silniczków i poziomować je możesz tylko imbusem. AFSL Stelvio ma, trzeba dołożyć czujniki poziomowania tył+ przód i pociągnąć 3 przewodową wiązkę do modułu. Lampy bixenon EU do Stelvio są tylko 35W z silniczkami do samo poziomowania.

Dobrałem się dzisiaj do modułu AFSL, ciężkie dojście. Jakieś rady jak poprowadzić wiązki, którędy? Czy w peszlu podwoziem, czy środkiem jakoś pościągać panele? Masz jakoś schemat jak to podłączyć potem? Czy ten który załączyłem jest właściwy? Znalazłem go gdzieś na forum.
poziomowanie.jpglegenda.jpg

Dobrałem się dzisiaj do modułu AFSL, ciężkie dojście. Jakieś rady jak poprowadzić wiązki, którędy? Czy w peszlu podwoziem, czy środkiem jakoś pościągać panele? Masz jakoś schemat jak to podłączyć potem? Czy ten który załączyłem jest właściwy? Znalazłem go gdzieś na forum.
Pokaż załącznik 288551Pokaż załącznik 288552

Chociaz jednemu chcialo sie poszukac tak to jest ten schemat kabelki ciagniesz w srodku

Amortyzatory
Powrót