• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przekładka foteli na elektryczne

Osiowanie to nic innego jak procedura sprawdzenia czy elementy podłączone do ECU gadają jeśli tak to komputer będzie brał je pod uwagę. Po podłączeniu MES i wyborze proxy setup będziesz mial listę zabawek które na te chwile gadają z autem a które nie. włączamy co chcesz po uprzednim fizycznym zainstalowaniu i klikasz procedura proxy komp wysyła pytanie czy nowy element gada jeśli tak to zachowuje go jako włączony. Ja tym sposobem w swoim aucie dokladalem czujniki przód parkowania. Jeśli ciebie to przerasta to podjedz na zlot to pewnie ktoś ci pokaże co i jak

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

MES ma fajna funkcje symulacji czyli bez podłączonego auta bawisz się programem. Warto od tego zacząć

Marek a pokaz jak ci spasował panel od szyb w boczku kierowcy ,chyba że nie zmieniałeś boczka.

Nie zmieniałem. Przekładałem swoją alcantarę do elektrycznych stelaży. Szukam beżowych skór ale nie ma nic. Dosłownie ani sztuki...........

Przekładałem swoją alcantarę do elektrycznych stelaży

Też tak miałem zrobić ale połaszczyłem sie ma komplet i teraz se bujam z boczkami ale jak nie znajdę boczków to przełożę swoje alfatexy na fotele elektr.

- - - Updated - - -

MES ma fajna funkcje symulacji

Wydawało mi się że nie jestem głupi ale chyba się myliłem, gdzie , jak tam wejść bo jakoś nie widzę.
wersja 3.5.0

Ostatnia edycja:
Masz na dole przyciski conect i simulate naprawdę trudno tego nie zobaczyć tym bardziej że są widoczne zaraz po włączeniu programu

To nie wiem co ja zassałem bo mam tylko takie
scan DTC -nie aktywny
skanuj
połącz
Więc może to nie MeS tylko jakiś syf ,nigdy nie widziałem go zainstalowanego więc jak dzieciak we mgle,trudno.

A to odświeżę... A jak mam grzane fotele - w podłodze jest puste gniazdo - to wystarczy że kupię fotele elektryczne wepnę i zagra ? Fajnie by było mieć te elektrykę w fotelach bo tylko tego mi brakuje do max wyposażenia ;]

Możliwe że to jest właśnie od elektryki foteli, ale... Znajdź najpierw takie fotele w wersji europejskiej [emoji6]

To nie będzie miał pamięci wcale. W innych autach to była opcja i kupowali takie.
Jak masz instalację to te gniazda w podłodze będą wszystkie zajęte.

Chodzi mi o to żebyś sprawdził czy w ogóle masz w co się wpiąć. Nie w każdej 159 jest już instalacja. Do elektrycznych foteli będziesz potrzebował wszystkie gniazda. Tam są takie kieszenie/sloty i w każdym musi być gniazdo uzbrojone w piny i kable. Jak tego nie masz to nie będzie działać

Przy szynach fotela od strony tunelu masz prostokątne gniazdo. W nie wpięta jest wtyczka od fotela. W środku masz kilka slotów (3 albo 4, nie pamiętam a nie chce mi się iść do auta). Każdy jest od innego obwodu. Teraz przy zwykłych fotelach używasz tylko jednej od poduszki. Idź teraz do auta, odjedź fotelem i odepnij tą wtyczkę (tylko kluczyka do stacyjki nie wkładaj). Zobaczysz że we wtyczce (to od strony fotela) masz tylko jeden slot, reszta jest pusta. Jeżeli w gnieździe przy podłodze jest tak samo to pozamiatane. A jeżeli w gnieździe przy podłodze masz wszystkie sloty obsadzone to instalację masz i fotele będa P&P.
Rozumiesz teraz?

Przy szynach fotela od strony tunelu masz prostokątne gniazdo. W nie wpięta jest wtyczka od fotela. W środku masz kilka slotów (3 albo 4, nie pamiętam a nie chce mi się iść do auta). Każdy jest od innego obwodu. Teraz przy zwykłych fotelach używasz tylko jednej od poduszki. Idź teraz do auta, odjedź fotelem i odepnij tą wtyczkę (tylko kluczyka do stacyjki nie wkładaj). Zobaczysz że we wtyczce (to od strony fotela) masz tylko jeden slot, reszta jest pusta. Jeżeli w gnieździe przy podłodze jest tak samo to pozamiatane. A jeżeli w gnieździe przy podłodze masz wszystkie sloty obsadzone to instalację masz i fotele będa P&P.
Rozumiesz teraz?

Rozumiem... Wróciłem z żoną z pracy i zajrzałem pod fotel - zdemontowałem te osłonę której już nie mogłem założyć ;] Nie wypinałem wtyczek bo cholernie ciężko tam wsadzić łapę, a na dworzę zimno i deszcz padał mi na nerki :D
Ale są po dwie wtyczki od kierowcy i pasażera. Sądząc po ilości kabli które wchodzą w gniazdo - możliwe że mam instalację ? Wyglądają to tak:

WP_20160321_19_19_43_Pro.jpgWP_20160321_19_22_05_Pro.jpg

Ostatnia edycja:
Rozumiem... Wróciłem z żoną z pracy i zajrzałem pod fotel - zdemontowałem te osłonę której już nie mogłem założyć ;] Nie wypinałem wtyczek bo cholernie ciężko tam wsadzić łapę, a na dworzę zimno i deszcz padał mi na nerki :D
Ale są po dwie wtyczki od kierowcy i pasażera. Sądząc po ilości kabli które wchodzą w gniazdo - możliwe że mam instalację ? Wyglądają to tak:

Pokaż załącznik 195003Pokaż załącznik 195004

Na pierwszy rzut oka widać inne przewody. Duża szansa, że instalacja jest kompletna ale bez odpięcia wtyczki i sprawdzenia pinów się nie obejdzie.

A mi na pierwszy rzut oka wygląda że ktoś tam grzebał. Ta wtyczka to sam slot i powinna być w tym gnieździe pomarańczowym co widać w tle. Przynajmniej u mnie tak było.

Amortyzatory
Powrót