• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przekładka foteli na elektryczne

ale egr i dpf się wycina z map a nie wyłącza.

Lepiej dokładnie zapytaj Mirka jeszcze raz. Bo na 100% źle zrozumiałeś.
Mirek nie mógł Ci powiedzieć że po proxy dpf i egr powróci. On zna temat jak mało kto.

Witam

Jestem świeżo po przekładce foteli na elektryczne lecz pojawił się problem. Otóż fotel kierowcy gdy przesuwam przełącznik regulacji w przód fotel jedzie w tył i odwrotnie. Czy to ma tak być ?? Ja szczerze w to wątpię wiec może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł co jest nie tak. Elektryka jest z wersji europejskiej osiowanie proxi zrobione auto przyjęło fotele pamieć działa. Co najciekawsze gdy zapamiętam pozycję fotela a potem go przestawię po wybraniu przycisku pamięci fotel wraca prawidłowo na zapamiętaną wcześniej pozycję

Bieguny są odwrócone. Ale gdzie to musisz szukać.

Nie prawda. Pamięć polega na przywróceniu pozycji silnika na podstawie enkodera. Nie ma dla niego znaczenia biegunowość. Po prostu kręci do uzyskania zapamiętanej pozycji. A w 159 nie mam pewności ale raczej też są silniki z enkoderami.

Kolega Marek230482 ma 100% racji wystarczylo odwroci bieguny na silniku przesuwu fotela i wszystko gra. Przesiedzialem na schematem 3h porownujac go z fotelem, nic sie nie zgadza, wazne ze dziala :D

Od paru dni mogę się pochwalić elektrycznymi fotelami z TI( pamieć z grzaniem dupy) :D
Fotele są przerobione z UK na EU , dodatkowo nie miałem wiązki dla foteli :P
Elektronikę przerobił [MENTION=4833]maly_777[/MENTION]
Teraz sterowanie mam po swojej stronie , i działa pamieć , oczywiście osiowanie tez było potrzebne :p

- - - Updated - - -

19495901_1405655026180310_1174479710_o.jpg

Skąd wziąłeś panel kierowcy? Przecież nie da się go przełożyć.

Skąd wziąłeś panel kierowcy? Przecież nie da się go przełożyć.

da się przełożyć i jestem tego przykładem , nic więcej oprócz paneli moich nie potrzebowałem :P
jak chcesz więcej info to napisz do [MENTION=4833]maly_777[/MENTION] , on to robił u mnie i wie jak to zrobić :P

Szkoda że o tym wcześniej nie wiedziałem. Teraz dla mnie już zbędna informacja bo 159 idzie na sprzedaż.

Podłącze się pod temat. Dziś sprawdziłem w swojej Belli i z tego co widzę mam całą instalację pod elektryczne fotele( Wiązka, bezpieczniki w bagażniku), także pozostaje tylko znaleźć fajne zydle :) Jeżeli ktoś miałby na zbyciu w dobrym stanie, dwa europejskie fotele elektryczne, podgrzewane w beżowej skórze, za dobrą kaskę, to chętnie przytulę:). Mogę też się wymienić z dopłatą na manualne z mojej Belli w bardzo dobrym stanie z grzaniem. Jak ktoś, coś to pisać na priv:)

A da się założyć do manualnych foteli oryginalna mate do grzania i sterowanie?

Tak, tylko musisz tapicerkę ściągnąć i przełożyć. Mata jest przyklejona do gąbki pod tapicerką.

Panowie mając taką kostkę mam szanse podłączyć podgrzewane fotele? Elektryczne sterowanie jestem w stanie przeboleć ale jak mają być pełne skóry to w zimę musi być ciepło w dup... :)IMG_20180610_182016.jpg

przecież to jest 159, to raczej w tym dziale będzie ciężko pomóc. Musisz prześledzić gdzie jakie złącza idą i wtedy podpiąć się z zasilaniem. Pamiętaj tylko że 159 ma CAN a to może nieco utrudnić pracę.

- - - Updated - - -

P.S. Widzę że masz gniazdo to powinno działać.

Marek ale to jest dział 159 :)

Pytanie czy to, że mam kostkę zagwarantuję działanie podgrzewania tyłka. Jest jakiś sposób aby to sprawdzić bez kupowania w ciemno nowych foteli?

Faktycznie :suicide: sorki
A ta fotka to jest Twoja czy z neta?
Jak nie masz tych foteli to musiałby ktoś podać na których pinach w podłodze jest zasilanie a Ty to sprawdzisz. Ja już nie sprawdzę bo sprzedałem 159. GEneralnie grzanie tyłka to proste podanie plus i minus. Na pewno da się to podłączyć. Kwestia tylko tego ile się narobisz.
A teraz w tym złączu masz wykorzystane wszystkie piny? Bo po lifcie ponoć już nie było instalacji pod coś czego nie było na pokładzie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót