[159] Przekładka foteli na elektryczne

Mi to wygląda na to że ktoś z tej pomarańczowej puszki wyciągną slot do poduszki fotela (bo przekładał czy coś). Tak więc w pomarańczowym powinieneś mieć resztę slotów.

Co do tych wtyczek to po prostu pociągłeś za tą z niebieską zasówką i wypadła z białej prowadniczki przy ściance,widać jak na dłoni.Ta niebieska właśnie jest od grzania i elektryki i widać że w części jakby dolnej czyli z instalacji auta dochodzi więcej niż trzy kable a te trzy od góry idą z fotela. Tak więc śmiem twierdzić że masz instalację kompletną tylko zakładać i robić proxi Masz jak u mnie a to że nie siedzi na swoim miejscu to zwyczajnie może odginałeś żeby foto zrobić i wyskoczyła kostka ze swojego miejsca , nic się nie stało.Jeśli dobrze pamiętam to z wiązki auta od spodu do tej kostki z niebieskim powinno dochodzić 7 albo 8 przewodów i chyba tyle masz. Jestem ciekawy gdzie dostaniesz EU fotele z elektryką i za ile ,ja założyłem ale angole. Szukam fotela eu w obojętnym stanie.

Ps, wtyczka pomarańczowa to poduchy i napinacze.Sprawdź czy masz w bagażniku w skrzynce bezpieczników bezpieczniki o wartościach 7.5A dwie sztuki i chyba 15A ale nie pamiętam czy nie 20A jeśli tak to na bank wszystko jest.Allbo przynajmniej piny w gniazdach na bezp. A które to z instrukcji obsługi zobacz bo też nie pamiętam ,jutro moge zerkńąć i foto dać .

Ostatnia edycja:
niestety trzeba się pogodzić że nie będzie pamięci i już

E tam u mnie jest tyle że w prawym fotelu ,jeśli bym dorwał fotel lewy z pamięcią -nawet pogruchotany to będzie w obydwu ale kiedy to nie wiem ha ha .

Co do tych wtyczek to po prostu pociągłeś za tą z niebieską zasówką i wypadła z białej prowadniczki przy ściance,widać jak na dłoni.Ta niebieska właśnie jest od grzania i elektryki i widać że w części jakby dolnej czyli z instalacji auta dochodzi więcej niż trzy kable a te trzy od góry idą z fotela. Tak więc śmiem twierdzić że masz instalację kompletną tylko zakładać i robić proxi Masz jak u mnie a to że nie siedzi na swoim miejscu to zwyczajnie może odginałeś żeby foto zrobić i wyskoczyła kostka ze swojego miejsca , nic się nie stało.Jeśli dobrze pamiętam to z wiązki auta od spodu do tej kostki z niebieskim powinno dochodzić 7 albo 8 przewodów i chyba tyle masz. Jestem ciekawy gdzie dostaniesz EU fotele z elektryką i za ile ,ja założyłem ale angole. Szukam fotela eu w obojętnym stanie.

Ps, wtyczka pomarańczowa to poduchy i napinacze.Sprawdź czy masz w bagażniku w skrzynce bezpieczników bezpieczniki o wartościach 7.5A dwie sztuki i chyba 15A ale nie pamiętam czy nie 20A jeśli tak to na bank wszystko jest.Allbo przynajmniej piny w gniazdach na bezp. A które to z instrukcji obsługi zobacz bo też nie pamiętam ,jutro moge zerkńąć i foto dać .

Dzięki za odpowiedź...

Ale to jak ? Nie będzie elektryka działać jeżeli nie zmienię czegoś w ECU ? Czy to tyczy się tylko pamięci ? Bo pamięć chyba przeboleje... Nie chciałbym grzebać w ECU gdyż mam wyłączony egr, dpf itd... Bo rozumiem że musiałbym ten soft nadpisać na taki który miał dane dot. elektrycznych siedzień ?

będzie działać wszystko ale nie do końa dobrze :P i mruga licznik :) trzeba osiować proxy w fes

Jak kolega wyżej napisał , jeśli masz okablowanie to zakładasz i działa ale:
Jeśli kupisz angole to będziesz miał fotel z pamięcią u pasażera a u siebie tylko regulacje bez pamięci. więc jak otworzysz swoje drzwi to twój fotel nie przesunie się do puki nie podasz stacyjki a powinien,Wszystko dla tego że panel sterowania z pamięcią 3 pozycji siedzi w tym przypadku w fotelu pasażera i to ten fotel bez stacyjki będzie jeździł po otwarciu drzwi a nie twój.Można to przeboleć ,gorzej jeśli przed tobą jeździła żonka o wzroście 160 cm a ty masz np, 188. Jeśli kupisz wersję eu czego Ci życzę ale nie wiem za ile ,to będzie wszystko git ale osiowanie proxi trzeba robić w obydwu przypadkach bo miga przebieg kilometrów a to oznacza że nie do końca się dogadują sterowniki w tym przypadku st, foteli.

Rozumiem...

A jak się robi te osiowanie proxi ? Wystarczy MES i OBDII czy trzeba magicznych programów i kabla MPPS ?

fes i elm. Ja tego jeszcze nie robiłem bo nie mam elm`a :)

Siedzenia elektryczne mają swój moduł (swoją centralkę). Więc po dołożeniu, trzeba zrobić osiowanie (aby ta centralka zapisała się na liście działających centralek w body komputerze).
Procedura osiowania proxy jest banalnie prosta.
Wystarczy ELM + FES/MES.
Dobrze jest sprawdzić najpierw, czy przypadkiem nie ba jakiś błędów na wszystkich dostępnych centralkach. I jeśli wszystko jest OK, to dajemy proxy.
Wówczas BODY komputer wysyła zapytania do wszystkich możliwych centralek, a każda, która mu odpowie, zostaje zapisana w pamięci.
Po wykonaniu procedury osiowania proxy, licznik nie będzie mrugał. A fotele powinny zapitalać jak oryginalnie z fabryki.

Po wykonaniu procedury osiowania proxy, licznik nie będzie mrugał. A fotele powinny zapitalać jak oryginalnie z fabryki.

No właśnie kolega opisał idealnie .Ja osobiście robię ośkę, nic skomplikowanego .Do puki nie miałem programu i kabla to była magia ale jak popatrzeć na to na spoko to dziecinnie proste.
W sumie to syn robi bo mi się nie chce chodzić do auta.

Siedzenia elektryczne mają swój moduł (swoją centralkę). Więc po dołożeniu, trzeba zrobić osiowanie (aby ta centralka zapisała się na liście działających centralek w body komputerze).
Procedura osiowania proxy jest banalnie prosta.
Wystarczy ELM + FES/MES.
Dobrze jest sprawdzić najpierw, czy przypadkiem nie ba jakiś błędów na wszystkich dostępnych centralkach. I jeśli wszystko jest OK, to dajemy proxy.
Wówczas BODY komputer wysyła zapytania do wszystkich możliwych centralek, a każda, która mu odpowie, zostaje zapisana w pamięci.

To zapewne ustawienia wyłączonego EGR'u się zresetują i znów się otworzy - i pewnie z DPFem podobnie będzie ?

To zapewne ustawienia wyłączonego EGR'u się zresetują i znów się otworzy - i pewnie z DPFem podobnie będzie ?

a EGR oraz DPF to nie przypadkiem sprawa mapy silnika? Bo to zupełnie inna sprawa (oraz inny kabel!) ;)
Odpowiem od razu -> Nie. ELMem nie zrobisz EGR ani DPF na 100% :)

Faktycznie - robiłem to kablem MPPS.

Ale Pan Mirek z CONMIR mówił - broń Boże MESem czy tam FESem resetować ustawienia bo się EGR znów włączy ;]

A co chcesz resetować fes/mes?
Nie słyszałem żeby osiowanie przywróciło mapę, której już nie ma w body... Ale może wypowie się ktoś bardziej kompetentny...

Amortyzatory
Powrót