• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Przegląd gwarancyjny po pierwszym roku MY21

• Autor wątku Autor wątku psyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A ja mam takie pytanie: Giulia MY24 odebrany w maju 2025, przejechane 13kkm. Samochód twierdzi, że przegląd za... 8 dni.
Co prawda wyglądało to u mnie tak, że w pierwsze 3 miesiące zrobiłem 10kkm, w tym w sierpniu wymieniłem olej (po 5kkm). Od września zrobiłem resztę, czyli te 3kkm, czyli mocno zmieniły się przejeżdżane miesięczne dystanse.

To tak normalnie, że mam aż tak skrócony okres do przeglądu?
Jak odłączyłem akumulator (MY24), to auto twierdziło, że mi zostało 0 dni do przeglądu. Gdzieś był też wątek o tym, że coś tam jest z oprogramowaniem popsute, albo jest tam jakaś dziwna logika, bo auto inaczej odliczą dni do przeglądu - dni stają się krótsze i po tygodniu stania potrafi skrócić czas do przeglądu o 10 dni. U mnie tak jest. Albo jakiś babol w oprogramowaniu, albo jakiś nieodkryty algorytm. Można olać. Ważny jest w Polsce kalendarz gregoriański, a nie alfa romeo. Trzymaj się tego co jest w książce serwisowej. Zapytałbym w serwisie, gdybym pamiętał, ale podejrzewam, że nic mądrego nie powiedzą, bo to poziom ASO albo i gorzej.

Wydaje mi się, że liczony jest interwał 365 dni lub 15k km. Co wystąpi wcześniej.

No i po zakupie tak było. Potem było 200+, 100+, ani nie oglądałem codziennie, ani nie odliczałem, aż w grudniu zdziwiło mnie 60. Znajomy ze Stelvio coś mówił o algorytmie, ale aż taki ten algorytm brutalny? ;)

Nie śledzę zbytnio tego tematu, ale z tego co kojarzę już miesiące temu było potwierdzone że auta MY24 (więc i może MY25) mają jakiś bug w software i źle odliczały czas do przeglądu. Czy jest aktualizacja na to nie wiem - podpytajcie w ASO. Zasady jeśli chodzi o przegląd są dość jasne i tolerancje przebiegu/czasu też.

u mnie jest ten sam problem, to nie jest żaden algorytm bo wg tego "algorytmu" auto nieużywane zużywa się szybciej niż jeżdżące - tak jak kolega wyżej zauwazył - 7 dni postoju 10 dni skrócone. Jeśli miałbybyć jakiś algorytm to powinien skracać czas wymiany oleju, a nie czas do przeglądu, bo to są dwie różne rzeczy. Ostatnią aktualizację miałem we wrześniu i nic to nie zmieniło, na Fejsbookowej grupie Giulii osoba pracująca w ASO szła w zaparte że to jest przecież dobrze ;) Obecnie od przeglądu mineło mi 5 miesięcy (bez 4 dni) a do przeglądu mam 140 dni na komputerze, czyli już zjadło nadmiarowe 2,5 miesiąca. Trzeba zgłaszać do ASO z potwierdzeniem zgłoszenia, może coś z tym w końcu zrobią.

Za cholerę nie mogę znaleźć, gdzie jest napisane jakie są te warunki przeglądów okresowych. Znalazłem w amerykańskiej instrukcji, jest ładna tabelka. W polskiej książce gwarancyjnej znalazłem tylko "przeglądów wymaganych przez Producenta i podanych szczegółowo w Skróconej Instrukcji na wyposażeniu pojazdu (oraz w kompletnej Instrukcji Obsługi pojazdu dostępnej online). Ani w jednej, ani w drugiej tego nie widzę.

Dobra, dostałem oficjalną odpowiedź od serwisu Zasada Auto w Krakowie, że to błąd i że spokojnie mogę jeździć do 15kkm lub upływu roku. Samochód już wyświetla 'Upłynął termin serwisu'.

właśnie kiedyś coś pozmieniali w instrukcjach, odesłali do innej i nigdzie w efekcie nei ma (tzn jest np w eLearnie ale to serwisy mają tam dostęp a nie Kowalski). auto pewnie z tym bugiem co źle zlicza termin przeglądu (problemy od MY24). No chyba że auto zarejestrowane wcześniej przez dealera i sprzedane bez przebiegu ale już z lecącą gwarancją? Wtedy przeglądy od daty rozpoczęcia gwarancji ~daty 1 rejestracji!!! Wiele osób na tej pułapce straciło gwarancję, więc uczulam. Tolerancja była +-1000km +-30 dni i zawsze co pierwsze następuje. Liczy się zawsze wg daty rozpoczęcia 1 rejestracji, czyli jeśli pojedzie się wcześniej w 1 roku, to w drugiem nie jedzie się za rok od niego, tylko za 2 od pierwszej rozpoczęcia gwarancji. Czasem przez przebieg większy może być wymuszona wcześniej wizyta i np dwuletni przegląd zrobi się i po 8 mcach od zakupu (bo zrobi się 30tys km)

@blaszany: Dzięki, to już chyba trzecia instrukcja PL którą mam - za to najlepsza.
@epsonix: W dowodzie rubryka B 'Data pierwszej rejestracji' jest maj 2025.

Ale samochód jest MY24 - ktoś coś chyba źle poklikał, albo zapomniał kliknąć w maju. Albo źle liczy.

Tolerancja była +-1000km +-30 dni i zawsze co pierwsze następuje.
Obecnie nie ma tolerancji. Przegląd ma być zrobiony nim nastąpi przekroczenie 15 000 km od ostatniego przeglądu, lub roku. Auta mają teraz tylko dwa lata gwarancji i już niedługo nie będę musiał się tym przejmować aby umówić się optymalnie na termin do ASO, szczególnie jak się wymienia olej pomiędzy przeglądami.

Nie, auta mają 2 lata podstawowej jak zawsze, do tego można wykupić rozszerzenie też tak jak było od lat. To co było np na modele 2023 to był gratis na niektóre rynki (np. polski), że dali 5 lat, ale de facto te dodatkowe 3 to nie jest pełna gwarancja tylko doubezpieczenie- np oblezie Ci kierownica to nie obejmuje bo to kosmetyka, ale zepsuje Ci się jakiś ECU to obejmuje bo jest usterka.

Co do tolerancji, wątpię żeby to się zmieniło, trzebaby dopytać w ASO. Wymiana oleju pomiędzy przeglądami formalnie to nie przegląd więc jeśli chodzi o utrzymanie gwarancji to nic nie zmienia. Na grupie Tonale (akurat facebookowej), jest osoba która kupiła stock ale zarejestrowany parę mcy wcześniej bez przebiegu auto (częsta praktyka w salonach Alfy u nas, sam tak 2 auta kupiłem) , i wyzerowali przegląd przy wydaniu błędnie, pojechała na przegląd, zrobiła, potem była usterka za kilka mcy i okazało się że nie ma gwarancji bo pierwszy zrobiła kilka mcy po terminie... Częsta pułapka, u nas w Tonale też błędnie wyzerowali przegląda i różnica ponad 4mce. Oczywiście ja znam zasady i na pierwszy pojechałem w marcu 2025 zamiast w lipcu kiedy kupiliśmy ją.

w eLearn jest tabelka, ale nie podają tolerancji
1770296972227.png

Nie, auta mają 2 lata podstawowej jak zawsze, do tego można wykupić rozszerzenie też tak jak było od lat. To co było np na modele 2023 to był gratis na niektóre rynki (np. polski), że dali 5 lat, ale de facto te dodatkowe 3 to nie jest pełna gwarancja tylko doubezpieczenie- np oblezie Ci kierownica to nie obejmuje bo to kosmetyka, ale zepsuje Ci się jakiś ECU to obejmuje bo jest usterka.
A pęknięcie pleksy na lewarku biegów czy w rogu LCD 8.8" - to kosmetyka czy usterka wg Twojej wiedzy?
Co do tolerancji, wątpię żeby to się zmieniło, trzebaby dopytać w ASO.
Też słyszałem, że tolerancji teraz brak (ale nie potwierdzałem tego w ASO).

A pęknięcie pleksy na lewarku biegów czy w rogu LCD 8.8" - to kosmetyka czy usterka wg Twojej wiedzy?

Też słyszałem, że tolerancji teraz brak (ale nie potwierdzałem tego w ASO).
nie wiem jak z lewarkiem - jeśli wszystko jest bezpieczne, da się jeździć, spełnia warunki homologacji to pewnie nie podlega - pytanie czy spełnia. może być dyskusyjny temat. z roszerzonej nie korzystałem tylko gadałem w serwisie kiedyś teoretycznie i coś tam poczytałem z warunków - dziesiątki wykluczeń było

nie wiem nic o zmianach z tolerancjami niestety

Dam znać. Kilka dni temu to zauważyłem. Na bezpieczeństwo to wg mnie nijak nie wpływa, na pierwszy rzut oka nawet tego nie widać. Ale w listopadzie kończy mi się ta rozszerzona (co to mi w tym alfo-burdelu każdy serwis na przemian mówi że albo ją wciąż mam albo że została zerwana - nie wiem czy to zależy od temperatury czy faz księżyca) to dopytam - może okazja skorzystać to dam znać.

pęknięcie i tak nawet jakbyś miał gwarancję podstawową, to pewnie uznaliby za uszkodzenie mechaniczne, na rozszerzonej to już w ogóle trudniej bo tu dealer musi uzyskać zgodę od tego dodatkowego doubezpieczenia gwarancyjnego. IMHO nie ma szans. Do tego szybek samych nie ma, musiałaby być wymiana całego joysticka i z tego powodu będzie duży dodatkowy opór. no ale powodzenia

spróbować nie kosztuje ;)
Ogólnie to obie dość powszechne wady (konstrukcyjne) z tego co się zorientowałem. Pewnie, mogą wszystkim wmawiać na uszkodzenia mechaniczne jak Subaru sprzęgło i nic im nie zrobisz...

Rezygnacja z pięcioletniej rozszerzonej gwarancji przez Alfa Romeo, to strzał w kolano, bo to dość skutecznie trzymało klientów latami przy ASO. Bez gwarancji nie ma po co tam jeździć, no chyba, że ktoś ma blisko. Wszystkie opisane w instrukcji przeglądowe czynności serwisowe, można wykonać samodzielnie.

Coś w tym jest, po gwarancji pewnie i ja sobie odpuszcze, 1k płacić za wymiane oleju to trochę przegięcie, ale ok może połowa to cena pieczątki, okaże sie po gwarancji.

W my22 jest w książeczce o tolerancji przegladow no i tam jeszcze standardowo dawali 5 lat.

Nie bierzecie pod uwagę, że przy odsprzedaży pojazdu historia przeglądów udokumentowana w systemie ASO może być istotna dla kupującego?

Amortyzatory
Powrót