[159] Przegląd co 35tyś...

Auto
159SW 2.0JTDm(2012), 213Ps 420Nm
Nowiutką 159-tke kupiłem 03.04.12. Obecnie mam 13tyś przebiegu i zastanawiam się czy przy 15tyś nie wymienić oleju z filtrami. Producent zaleca serwis olejowy co 35tyś, czy to aby nie za rzadko . Nie wiem jaki olej tam zalewają ale takie long life nie wpływają niekorzystnie na stan silnika i jego osprzętu. Mam zamiar jeździć tym autkiem do około 200tyś i chciałbym nie inwestować podczas eksploatacji w wymianę turbiny, wtrysków itd.

Ostatnia edycja:
Olej co 10 tys. Najlepiej Motul 8100

Co 10tyś!!! i pewnie drogi, człowieku ja nie jeżdźę w rajdach. Eksploatuje samochód na dłuższych trasach, nie męcze w korkach i raczej nie zdarzają mi się krótkie dystanse z wiecznie niedogrzanym motorem.
Robię minimum 40tyś rocznie dlatego zdecydowałem się na klekota, choć bardziej wole charakterystykę doładowanej bęnzynki, np. TBI.
Zastanawiam się tylko czy wymiana oleju co 35tyś nie zaszkodzi i czy producent wie co robi?

Ja też w rajdach nie jeżdże.

Co 10 tys to moim zdaniem przesada (co tyle to sie wymienialo olej w 155). Ja bym wymienial na Twoim miejscu co 20 tys.na zalecaną przez producenta Selenię WR PE.

Teraz wymień szybciej, bo masz silnik na dotarciu, a potem jak będziesz lał oleje long life to spokojnie co 20 tys. wystarczy :D a nawet co 30, ale ja bym nie ryzykował, zważywszy na fakt że do oleju dostaje się ropa podczas wypalania dpf.

Ostatnia edycja:
Zmienię olej teraz przy 15tyś a następne zaryzykuje co 30tyś.
A jak koledzy widzicie wymianę rozrządu, do 120tyś jeździć czy skrócić interwał?

(...)Mam zamiar jeździć tym autkiem do około 200tyś i chciałbym nie inwestować podczas eksploatacji w wymianę turbiny, wtrysków itd.

Koszt 250pln przy zakupie auta za ok 100k to żadne pieniądze - sugeruję wymianę co 10 max 15kkm - samochód posiada DPF więc oliwa jest dodatkowo degradowana przez paliwo podczas reaktywacji.
Wymiana filtrów powietrza i oleju co wymianę oliwy.

Za częstszą wymianę oleju (co 10tys. km) odwdzięczy się też turbosprężarka. Moja ma już nabite ze 270tys. i nadal ładnie dmucha. Oczywiście olej z filtrem oraz filtr powietrza wymieniam sumiennie co 10tys.

Ja bym nie ryzykował wymiany co 30 tys. Max. dystans to 15 tys. km, zwłaszcza że olej ulega degradacji. Koszt niewielki a spokój niewątpliwy.

Nowiutką 159-tke kupiłem 03.04.11. Obecnie mam 13tyś przebiegu i zastanawiam się czy przy 15tyś nie wymienić oleju z filtrami. Producent zaleca serwis olejowy co 35tyś, czy to aby nie za rzadko . Nie wiem jaki olej tam zalewają ale takie long life nie wpływają niekorzystnie na stan silnika i jego osprzętu. Mam zamiar jeździć tym autkiem do około 200tyś i chciałbym nie inwestować podczas eksploatacji w wymianę turbiny, wtrysków itd.

Wymiana co 35 tysięcy, jest wartością maksymalną - zazwyczaj następuje wcześniej ze względu na degradację oleju - ECU posiada algorytm na podstawie którego oblicza czas wymiany na podstawie trybu jazdy auta. Napisałeś, że chcesz przejechać autem około 200 tysięcy i nie chcesz kosztownych wymian podzespołów oraz, że robisz głównie trasy. Proponuję wymianę oleju i filtrów powietrza oraz oleju co 20 tysięcy, zapewni to ekonomiczną eksploatację i dobre warunki pracy turbinie, popychaczom i wałkom. Masz zapewne auto wyposażone w DPF - przy każdym wypalaniu tego filtra, nadmiar paliwa przedostaje się do oleju silnikowego i degraduje jego właściwości smarne, co prowadzi do szybszego zużycia podzespołów silnika i turbosprężarki. Selenię WR PE (ten olej to HC - nie jest prawdziwym syntetykiem) można kupić za niecałe 200 zł za opakowanie 5L, więc wydatek nie jest porażający.

Pozdrawiam

mi sie wydaje ze powinienes wymieniac co 15 gora 20 tys km.Przynajmniej ja bym tak robil.Ja wymieniam zawsze w okolicy 13-15 tys km czyli w moimprzypadku jakos raz do roku.Pozdraiam

Po dyskusji z "moim" mechnikiem, olej zmieniam dwa razy w roku, co 20 kkm. Oczywiście za każdym razem z filtrem powietrza i oleju. Filtr paliwa raz do roku.
Olej to Liqui Moly, chyba 4200 5w30.
Jeżdzę mniej więcej w proporcjach 70/30 trasa/miasto.
Na dłuższe wymiany się nie zdecyduję, na krótsze - nie sądzę by w moim przypadku była potrzeba.
Do tego regularna kontrola poziomu oleju.

15 tyś. to max na olej, rozrząd co 80-90 tyś. Nie ufaj Włochom!!!

Selenię WR PE (ten olej to HC - nie jest prawdziwym syntetykiem) można kupić za niecałe 200 zł za opakowanie 5L, więc wydatek nie jest porażający.

Cromka, gdzie można kupic Selenie WR PE 5 l?
Dlugo szukalem i skonczylo sie na trzech puszkach 2 l po 90 zl szt.

I dlaczego uwazasz, ze olej z klasyfikacja SAE 5W-40 nie jest syntetykiem?

Andreus , moja 159 była kupiona 2 dni wcześniej :) , i ten sam silnik , i też SW wiec mamy prawie identyczne auta :)
Tylko ja mam juz prawie 60 tys najechane
Jesli chodzi o zalecenia fabryczne to nie do konca jest co 35 tys.
Co 35 tys to są przeglądy , a olej jest według wskazań komputera , i mi wykazał koniecznosć wymiany chyba gdzies około 25 tys km.
Pytałam też o wcześniejszą wymianę , w serwisie i salonie uznają ze nie ma takiej konieczności.
Zresztą ja mam auto w leasingu i za wymiane ponadprogramową leasing by nie zapłacił.

Na logike to wymiana to 10-15 tys może i coś pomoże , koszty nie sa duże , może i warto , zwłaszcza jak mało jeżdzisz ( 13 tys przez 15 miesiecy )
Wiec gdybyś wymieniał co około 15 tys to by było i tak rzadziej niż raz na rok

Cromka, gdzie można kupic Selenie WR PE 5 l?
Dlugo szukalem i skonczylo sie na trzech puszkach 2 l po 90 zl szt.

I dlaczego uwazasz, ze olej z klasyfikacja SAE 5W-40 nie jest syntetykiem?

Selenia WR PE ma klasę lepkości 5w30, 5w40 to Selenia WR, która nie ma aprobaty ACEA C2 niezbędnej przy DPF. Klasa lepkościowa nie ma nic wspólnego z bazami produktu, niestety często tak to jest postrzegane. Poniżej link do karty produktu - zobacz co jest wymienione w składnikach głównych.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...sg=AFQjCNFzg72X-5s0rWeBh7hAE-84xhqi_A&cad=rja

W sprawie ceny napisz na PW.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Koszt 250pln przy zakupie auta za ok 100k to żadne pieniądze

Dokładnie.Bez obrazy dla właściciela,ale nie popadajmy w skrajności typu " oszczędzamy na oleju".Proponuje przejechać te 35 tys km i być przy wymianie oleju,a sam zobaczysz co miałeś w silniku.15 tys to takie optimum ( przy twoim założeniu rocznych przebiegów).

Amortyzatory
Powrót