• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Prośba o sprawdzenie parametrów

Witam!
Zrobiłem logi wg instrukcji. Mam duże spalanie i błąd P1238 (zbyt niski sygnał), wyskakuje mi MCSF i po skasowaniu znów powraca. Jest cały czas. Zauważam jednak pewną prawidłowość (tak mi się wydaję) w występowaniu tego błędu, a mianowicie w zimę i teraz ja się zrobiło chłodno były przymrozki - wywaliło mi błąd i nie mogę go skasować. Na wiosnę i w lato błędu nie ma, przynajmniej nie mam MCSF bo interfejsy kupiłem niedawno i nie wiem czy był w pamięci wcześniej. W tamtym roku przez całą zimę go miałem a zniknął przy zmianie opon na letnie :eek: Teraz od nowa się zaczyna...

Załączniki

• Logi.zip
    Logi.zip
    2.9 KB · Wyświetleń: 22
  • ad 1 ciepły silnik.jpg
    ad 1 ciepły silnik.jpg
    106.4 KB · Wyświetleń: 67
  • ad 1 zimny silnik.jpg
    ad 1 zimny silnik.jpg
    108.1 KB · Wyświetleń: 86
  • ad 2.jpg
    ad 2.jpg
    101 KB · Wyświetleń: 74
  • ad 3.jpg
    ad 3.jpg
    95.8 KB · Wyświetleń: 71
Ostatnia edycja:
u mnie temat zbyt duzego spalania mozna uznac za zakonczony

powodem byl....... ale o tym w dalszym watku

kazdy kto bedzie miec podobny problem powinien przesledzic ten temat

Zaczelo sie od zbyt duzego spalania rzedu 10 litrow w miescie i 7 w trasie, sprawdzalem przeplywki 3 sztuki, zawsze bylo to samo co dziwne dalej smigam na oryginale boscha z 2001 roku - 170 tys przejechane i sie okazuje ze jest dobra, temat dalej rozwijalem i EGR i tutaj zero roznicy w dawkach zalepiony czy nie to samo (ostatecznie chyba jednak go zaslepie), potem byl overboost - tez dobry, turbina - pompuje dobrze, wszystkie inne parametry sa w porzadku, dawki byly dalej za duze i tutaj musze powiiedziec ze dawki na wolnych obrotach duzo juz mowia o spalaniu i wtryskach, rozgrzany silnik powinno byc 3-6 i nie wiecej, ostatecznie zrobilem probe przelewowa i wyszlo ze jeden wtrysk lał - ostatni przelewal 3 razy wiecej nie poprzednie, chcialem jechac na regeneracje - a tu drogo, tutaj nie wykrecali wtryskow tylko chcieli od razu wykrecone, postanowilem ze kupie jakis wtrysk na allegro i zobacze jaka bedzie reakcja, wykrecilem wymienilem, sprawdzam dawki - widac roznice od razu , przy 40 stopniach temp silnika bylo cos okolo 6mg/i i spadalo w dol, poprzednio mialem cos okolo 9-11, pierwsza jazda i tesotwanie wiekszy power odczuwa sie przy wciskaniu gazu wciskanie w fotel, wczesniej tego nie bylo i teraz jazda trasa Walcz-Człuchów-Chojnice-Koscierzyna-Gdansk spalil jakies 12-13 litrow co dalo przy 220 km jakies 6 litrow na 100 co moim zdaniem jest spalaniem optymalnym dla tego silnika, komp srednie spalanko pokazal po tej trasie 5.9-6.0 l/100 km, czyli jednoznacznie u mnie problemem byl wtrysk ktory podmienilem na taki z allegro za 120 zyla, moze pozniej ten swoj podesle na czyszczenie i ponownie go wloze
Co dziwne wtrrysk na 170 tys przebiegu wygladal na idealny z zewnatrz, zero korozji na rozpylaczu, zero przeciekow na podkladce miedzianej tylko ten przelew
wymiana wtrysku dala wieksza moc, auto juz tak nie zamula, okolo 2-3 tys obrotow juz jest wciskanie w fotel co jest typowa rzecza dla turbodiesli

polecam moj temat wszyskim ktorzy maja problem ze zbyt duzym spalaniem

@zasit u mnie jest niby wszystko dobrze na rozgrzanym silniku dawka praktycznie równiutko 3mm/i, na zimnym 7 (temp. 45st.). Z tego co sam potrafię ocenić wydaje mi się że u mnie jest trochę duża dawka gazolu przy przyspieszaniu - pow. 60mm/i i może lekkie przeładowanie - max 150 mBar ale też nie w każdym zakresie obrotów. To tylko moje wnioski bo nigdy nie czytałem logów (robiłem je pierwszy raz).

U Ciebie też wywalało błąd P1238 i komunikat MCSF? Ja mam go aktualnie cały czas i nie wiem co go powoduje. Można sprawdzić w jakiś sposób EGR za pomocą FES-a. Miałem czyszczony już ze 3 razy w przeciągu 35 tys. km i zaślepiony dedykowaną blaszką do 16v ale nigdy sam go nie czyściłem i nie jestem pewny czy jest dobrze wyczyszczony i czy przy tym nikt mi go nie uszkodził :/

Pzdr.

No to kolego zasit zrób logi na nowym wtrysku dla potomności
Z góry dzięki

Można sprawdzić w jakiś sposób EGR za pomocą FES-a
kolego kondi weź odkręć ten egr, podepnij wtyczkę, połącz się przez Fesa (F10) potem akuratory(testy) (F6) i wybierasz zawór egr i Wykonaj (F10) w tym czasie patrzysz na grzybka egr-a czy się wysuwa... Można jeszcze egr podpiąć prosto pod akumulator...

zalaczam pomiary po wymienie jednejgo wtrysku - wtrysk nie wiadomo jakiej byl jakosci ale widac poprawe o ile na jalowych dawka byla 10-12 to teraz jest juz znaczniej mniej i zaczyna sie od 7, powinno byc cos okolo 5 na zimnym i okolo 3-4 na juz rozgrzanym to wtedy jest idealnie, stary wtrysk dam do regeneracji i byc moze kiedys uda mi sie go znowu wstawic

Załączniki

• 11.rar
    11.rar
    21.9 KB · Wyświetleń: 26
u mnie spalanie spadlo ale dalej nie jest to co powinno byc w miescie okolo 10 litrow spala , wiem ze mozna nizej zejsc

maks 2 tys obrotow na kazdym biegu nawet turbiny dobrze nie czuc, dlatego regeneruje jeden wtrysk co mi lat i bede dalej sie bawic z tematem - przeplywka u mnie dobra, egr rowniez nie mial wplyuwu na spalanie, narazie opieram sie na pomiarach innego kolesia i wiem do jakiejs dawki dazyc sie powinno na wolnych obrotach

maks 2 tys obrotow na kazdym biegu nawet turbiny dobrze nie czuc, dlatego regeneruje jeden wtrysk co mi lat i bede dalej sie bawic z tematem - przeplywka u mnie dobra, egr rowniez nie mial wplyuwu na spalanie, narazie opieram sie na pomiarach innego kolesia i wiem do jakiejs dawki dazyc sie powinno na wolnych obrotach
Na pewno tylko jeden leje?,po regeneracji tego jednego nie wiem czy uda osiągnąć optymalne spalanie. A EGR masz zaślepiony?

tak EGR zaslepiony i co ciekawe nie widze roznicy w dawkach paliwa zadnych oprocz tego ze z egr otwartym szybciej sie rozgrzewa, co do wtryskow to tobilem probe przelewowa i wiem ze jeden lał, zostal podmieniony a stary poszedl do regeneracji, nie wiem czy ten co dalem do podmianki to dobry bo tez mogl troche lac

tak EGR zaslepiony i co ciekawe nie widze roznicy w dawkach paliwa zadnych oprocz tego ze z egr otwartym szybciej sie rozgrzewa, co do wtryskow to tobilem probe przelewowa i wiem ze jeden lał, zostal podmieniony a stary poszedl do regeneracji, nie wiem czy ten co dalem do podmianki to dobry bo tez mogl troche lac
Jeśli nie widać różnicy w spalaniu to pewnie tez leje bo innego wyjścia nie ma. Założysz swój i zobaczysz co będzie sie działo. Ciekawe jest to,że nie zmieniły się dawki paliwa po zaślepieniu a powinny ulec zmianie.

dawki po zaslepieniu mam takie same ja przynajmniej nie widze zadnej roznicy, a po podmianie wtrysku zmalaly ale moim zdaniem nie jest jeszcze to co powinno byc

w jtd z tego co wiem to nie ma sondy, dobra jak zamontuje wtrysk zregenerowany to dam znac

zakupilem dodatkowo liqy moly 2666 i bede czyscic tym wtryski - lajac do baku to cudo, wtrysk mam zregenerowany juz i czekam na podmianke ale nie chce mi sie tego robic jak jest - 20 na zewnatrz, o ile pamietam stare logi to zmalalo o jakies 2-3mg/i na wolnych, byc moze ten wtrysk podmieniony tez nie jest taki wspanialy, takze beda dalej dzialac ale nie wiem jak szybko sobie z tym poradze, wroce do EGR odslepionego przynajmniej szybcniej sie silnik nagrzewa

Czekam na logi po wymianie na sprawny wtrysk :) A co do egr-a to ciekawe jaki wpływ będzie miał na grzanie się samochodu przy obecnych temperaturach

Amortyzatory
Powrót