• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Prośba o sprawdzenie parametrów

http://peenbe.fotosik.pl/ sa tutaj moje parametry ,jesli link nie dziala to wkleje parametry oddzielnie...spalanie mam chyba okej, ale pewnosci nie mam ,w cyklu mieszanym (miasto - poza miastem, bo w trasy to nie jezdze za bardzo) 6.5 - 7 ,samo miasto to okolo 8 chyba nawet...

Ostatnia edycja:
http://peenbe.fotosik.pl/ sa tutaj moje parametry ,jesli link nie dziala to wkleje parametry oddzielnie...spalanie mam chyba okej, ale pewnosci nie mam ,w cyklu mieszanym (miasto - poza miastem, bo w trasy to nie jezdze za bardzo) 6.5 - 7 ,samo miasto to okolo 8 chyba nawet...

mam ten sam motor, tylko rok starszy i porownujac z moim logami wyglada to tak:
- przy duzym obciazeniu u mnie tez przeplywomierz ustala mase powietrza na 1200 mg/i tylko, ze u Ciebie wiecej go pompuje(mierzona) u mnie spada nawet do 600 czasem zwrastajac do niecalego tysiaca
-turbo-cisnienie doladowania- u mnie bardzo podobnie- to chyba sa poprawne wartosci
-ilosc ogolna gazolu-u mnie sa sporo mniejsze wartosci, co prawda widze w logach max dalem tylko 3700 obr/min ale dluzsza chwile i nie przekraczalo 36, czasem 46
-docelowe/mierzone cisnienie gazolu-tutaj moje wyniki sa troche niemiarodajne-powyzej 3000 obr/min skacze powyzej 1000 barow, ale tak jak u Ciebie oba parametry podazaja za soba prawie idealnie

PS ten log jest gaz do dechy na trojce czy czworce ?

a sprawdzcie cos takie

odpalacie samochod i jedziecie jakies 200-300 metrow na jedynce i od razu wlaczacie na spalanie chwilowe na zimnym silniku

jakie beda rezultaty ? u mnie spalanie spada powli z 18 litrow na 100 i spada w dol

swoja droga zauwazylem tez jest jest zaleznosci miedzy czasem wtrysku a wlasnie ta dawka gazolu

jedni kolesie czasa wtrysku maja cos kolo 0,4 sek a u mnie jest to granica prawie 0,6 sek

na wolnych jak chodzi to czasami mi sie to zmienialo nie wiadomo czemu

PS ten log jest gaz do dechy na trojce czy czworce ?

na 4, ale mialem wtedy nieszczelną chlodniczke spalin i spaliny mi uciekaly do komory silnika pod maske...stad moze wiecej tego powietrza przeplywka ustalala...cisnienie doladowania mogles miec minimalnie lepsze bo u mnie na hamowni z tymi usterkami wyszlo 139 koni jakos...wymienilem tez EGR na nowy teraz i zrobie nowe logi ,jak tylko odzyskam kabel...

Witam kolegów też borykam się z sporym spalaniem wymieniałem przepływkę bo stara miała za niskie wskazanie co się okazało nowa też tak samo pokazuje ( obydwie w innej alfie pokazuja dobre wartości ale to osobny temat ) , wstawiam moje logi zaraz po wymianie przepływki i postaram sie dokleić świeze co do tego odpalanie i jazdy u mnie tez takie wartości pokazuje :)
Pokaż załącznik jazda 06.06.2011.zip

Witam kolegów też borykam się z sporym spalaniem wymieniałem przepływkę bo stara miała za niskie wskazanie co się okazało nowa też tak samo pokazuje ( obydwie w innej alfie pokazuja dobre wartości ale to osobny temat ) , wstawiam moje logi zaraz po wymianie przepływki i postaram sie dokleić świeze co do tego odpalanie i jazdy u mnie tez takie wartości pokazuje :)

tak na zdrowy rozum masa powietrza mierzona powinna podarzac za docelowa iloscia, u Ciebie pod duzym obciazeniem (pow 4000 obr/min) jest jeszcze gorzej niz u mnie 400 do 1200, a jak te statystyki wygladaly na poprzednim przeplywomierzu ?

ale i tak nie jestem pewien czy tak powinno byc :) ale zaryzykowalbym teze, ze to jednak cos innego jest problemem

No teraz po sprawdzeniu przepływek w innej alfie szukam innej przyczyny tak mierzonej masy powietrza co do wskazań na starym przepływomierzu sa identyczne jak na nowym ?????

Nie ma żadnych dziur itd wszystko w stanie bazowym nalatane 220 tys z tego ja zrobiłem 30 tys autko zbiera się jak trzeba.
Chyba odbiegamy od tematu ?

a kable, wtyczka do przepływki całe ?? Może gdzieś jest instalacja przycięta... i jeszcze raz przyjrzyj się rurze filtr-turbo (czasem nie widać a jest dziura )

czeka mnie wymiana filtrów to zaglądne tam jeszcze kiedyś wszystko było wyjęte i wyglądało na OK , a powiedzcie jak z tym wężem od odmy czy ktoś ma odłączony a otwór zaślepiony ?

Mógłby ktoś zrobić loga mas powietrza z odpięta przepływką ?? kolego fiejtekt zrób tez loga z odpiętą i porównamy.... Może wyjaśni to i twój problem...

jaką macie temperaturę paliwa "temperatura gazolu" ??

Ostatnia edycja:
35666-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-4bieg1.jpg
35667-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-masy_4bieg.jpg
35668-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-masy_4bieg2.jpg
35669-prosba_o_sprawdzenie_parametrow-jalowy_gazol.jpg
masy jalowy.jpg dzisiaj zrobilem nowe logi ,ale chyba znaczacej roznicy miedzy starymi nie ma ,zobaczcie sami...

Załączniki

• 4bieg1.jpg
    4bieg1.jpg
    107.7 KB · Wyświetleń: 114
  • masy 4bieg.jpg
    masy 4bieg.jpg
    100 KB · Wyświetleń: 121
  • masy 4bieg2.jpg
    masy 4bieg2.jpg
    119.4 KB · Wyświetleń: 128
  • jalowy gazol.jpg
    jalowy gazol.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 117
Ostatnia edycja:
w pliku "masy jalowy" mierzona masa pow. jest wieksza od docelowej sporo ,jak to jest u was ?

u mnie tak samo ale egr całkiem zaślepiony. Zreszta umnie przepływka cały czas pokazuje ok 150-200 więcej dopuki nie depne do podłogi bo wtedy zadana jest 1200 a mierzona ok 1150

Ostatnia edycja:
jak egr jeast otwarty to masa zawsze bedzie wieksza, dopiero jak egr spadnie na 1% to masy beda sie zgadzac

czy ktorys z kolegow bawil sie wtryskami i ich regeneracja ?

w moim przypadku jest ciągle zamknięty egr a masy mierzone są o ok 200 większe, nieważne czy na postoju czy w czasie jazdy. No chyba, że chciałeś napisać zamknięty a nie otwarty :)

Ostatnia edycja:
hmm

bym moze mi sie popierdzielo i przy otwartym pokazuje dobre wskazania dawno nie patrzalem w logi

ja wyedukowalem ze egr i jego stopien w zaden sposob nie wplywal na moje spalanie - za cholere nie bylo widac wplywu na dawke paliwa

ale to tylko moj specyficzny przypadek

dalej czekam czy moze ktos juz rozwiazal problem z dawkami paliwa

Amortyzatory
Powrót