• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Problem z podłączeniem radia

lukas83

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm
Witam zakupilem radio dvd pioneer avic f900bt i niemam pojecia dlaczego na jednym zasilajacym jest 12volt a na drugim jest 5.5 ale to niewszystko w tym radiu jest problem takiego typu ze nie ma wylacznika, radio musi byc podlaczone przez stacyjke. Gdy wyjme kluczyk radio wylacza sie (to jest na oryginalnym radiu) I nie rozumiem jak jest to zrobione ze radio po wyjeciu kluczyka gasi sie a na zadnym kablu po zaplonie nie ma pradu, acha ale po wyjeciu kluczyka radio gasnie ale moge je wlaczyc ponownie bez kluczyka. Ale co za debil wymyslil radio zeby nie mozna bylo go wylaczyc recznie tylko przez zaplon

To w końcu jaki jest ten problem?
Masz to napięcie na kablu zasilającym czy nie ?
Co do radia się nie wypowiadam bo nie znam, a Ty kupiłeś jakie chciałeś.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem zastosowana przez Ciebie analogię do fabrycznego radia, ale fabryczne ma opcję, żeby się wyłączało wraz z wyjęciem kluczyka, albo, żeby się nie wyłączało (wówczas wyłącza się automatycznie po 20 minutach), więc może ten Pioneer tez ma taką opcję. Podobnie jak coachu nie znam tego radia, dlatego próbuję odnieść się do użytej przez Ciebie analogii do funkcji fabrycznego radia (mam na myśli to 2 dinowe z navi).

chodzi o to ze potrzebuje podlaczyc radio tak zeby wylaczalo sie automatycznie po wyjeciu kluczyka, a nie moge znalesc kabla na ktorym idzie prad po wlozeniu kluczyka.

Nie wiem jak to inaczej opisac, musze podlaczyc radio tak zeby wylaczalo sie po wyjeciu kluczyka, a na kostce ISO nie ma kabla na ktorym jest prad po wlozeniu kluczyka. Kupilem radio w ktorym jest idiotycznie rozwiazane ze nie ma wylacznika, tylko radio musi byc podlaczone tak ze jak wyjmujesz kluczyki to automatycznie sie wylacza. Wiec w instalacji powinno byc masa -, pradowy +12v, i pradowy +12v w ktorym jest prad po wlozeniu kluczyka do stacyjki. A u mnie jest masa-, pradowy +12v, i pradowy ktory pokazuje tylko 6v.

Ten pradowy 6v to jak mi sie wydaje kabel sterujacy. Sprawdz czy tam prąd jest na stałe i czy cos sie zmienia jak przekrecisz kluczyk.
Jesli jest sterujacy to sygnal na nim powoduje wysłanie impulsu do radia o tym ze wylaczyles kluczyk (i radio jest wylaczane), a napięcie cały czas jest podawane przez kabel gdzie masz 12v

oops2k bylem przed chwila w aucie i jeszcze raz sprawdzalem tam jest dokladnie 4,9v i nie zmienia sie, nie ma wzrostu ani spadku pradu po wlozeniu kluczyka, posprawdzalem jeszcze raz dokladnie wszystkie kable i nie ma reakcji czy zaplon jest wlaczony czy nie, ale cos musi dawac sygnal bo oryginalne radio samo sie wlacza po kluczyku i wylacza

Ale skoro jest tam kostka ISO, wszystko powinno być znormatyzowane, położenie kabla zasilającego również.
Próbowałeś po prostu złączyć kostkę i włączyć radio ?

coachu, tyle tylko, że kolega pisze, że radio nie ma oddzielnego włącznika (takie rozwiązanie po prostu nie mieści mi się w głowie), a włączanie i wyłączanie jest sterowane wyłącznie zapłonem, co w przypadku 159 oznacza włożenie kluczyka do stacyjki, ergo rozpoczęcie procedury odpalania samochodu. W samochodach z tradycyjną stacyjką jest położenie kluczyka, w pozycji, w której włącza radio, ale nie uruchamia zapłonu. Idiotyzm rozwiązania, o którym pisze kolega, polega na tym, że nie będzie mógł korzystać z radia, bez włożenia kluczyka do stacyjki, czyli w pozycję "zapłon", czyli jak sobie zamarzy posłuchać radia na postoju, to będzie musiał włączyć zapłon - tak przynajmniej ja to zrozumiałem.

Ja to rozumiem, tyle, że w kostce ISO powinno być zasilanie po stacyjce. Dlatego pytam czy próbował to radio w ogóle połączyć.

Podlaczalem radio przez kostke ISO i nie gra dopiero jak zmostkowalem dwa kable wychodzace z radia ktore maja +12v to radio gralo, chodzi o to ze przy kostce ISO ktora wychodzi z instalacji auta jest tylko jeden kabel zasilajacy +12v a na drugim jest tylko +5v, aby podlaczyc dobrze radio musza byc dwa przewody +12v. Na jednym z nich powinien byc prad staly a na drugim dopiero po stacyjce. Sprawdzalem juz chyba z 5 razy i na zaden kabel nie przychodzi prad na zaplonie. Wczesniej mialem wlasnie tak zmostkowane kable na innym radiu i chodzilo bez problemu, tylko to radio wymyslil jakis debil bo nie mozna radia wylaczyc recznie tylko poprzez zaplon i dlatego sa potrzebna dwa kable +12v zeby jeden byl rozlaczany przez stacyjke.

W takim razie nie pozostaje ci nic innego jak poszukac gdzies w okolicy miejsce gdzie pojawia sie napiecie "po stacyjce" i tam sie wpiac z radiem.

Ostatnia edycja:
Lukas, a fabryczne działało? Jeśli tak, to podłącz je i wtedy sprawdzaj prąd, jeśli oryginalne działało, to nie opcji, żeby tego 12V po zapłonie nie było, albo po prostu wywaliło jakiś bezpiecznik.

Nie bardzo rozumiem co Ty tam mostkowałeś, jakie dwa przewody wychodzące z radia; dwa plusy ?!

Nie bardzo rozumiem co Ty tam mostkowałeś, jakie dwa przewody wychodzące z radia; dwa plusy ?!
Może miał radio takie jak pionek które ma na przewodzie czerwonym- zasilanie po zapłonie i żółtym - stałe zasilanie ( na podtrzymanie pamieci ) złączki , po których złączeniu ( żółty + czerwony ) mamy zasilanie radia bez przekręcania zapłonu... Wracając do tematu - dziwi mnie fakt ,że niemasz "po zapłonie" -on powinien być w rogu kostki ( standardowo - zazwyczaj czerwony ), nie może być w innym miejscu bo jak sam napisałeś ISO jest "znormalizowane". Trzeci przewód od "Ignition" jest stałe =12v . Jeżeli nie ma to sprawdz czy zapalniczka działa ci po zapłonie i wtedy podłącz pod gniazdo zapalniczki ( Ja też nie umiałem u siebie znalezc ale u mnie jakis magik kombinował , "zapłon" uciął i zaizolował. Osobiscie nie polecam podpinac radia na stałe bo nawet z sciagnietym panelem prąd pobiera ( dlatego właśnie fabryka podpina po zapłonie )

Właśnie tak jak kolega pisał miałem radio JVC i zmostkowałem żółty i czerwony, tyko że w tamtym radiu nie było problemu bo można było je wyłączyć ręcznie, a teraz kupiłem PIONEER-a i wyłączenie radia jest tylko możliwe poprzez podłączenia pod zapłon i gdy wyjmujesz kluczyk rozłącza się radio. Też myślałem żeby pociągnąć kabel z zapalniczki wtedy będzie to działało prawidłowo.
Mam pytanie może ktoś wie jak dobrać się do zapalniczki, niechciałbym tam nic połamać, trzeba wyciągnąć cały podłokietnik czy jest prostsze dojście?

---------- Post added at 22:46 ---------- Previous post was at 22:42 ----------

Lukas, a fabryczne działało? Jeśli tak, to podłącz je i wtedy sprawdzaj prąd, jeśli oryginalne działało, to nie opcji, żeby tego 12V po zapłonie nie było, albo po prostu wywaliło jakiś bezpiecznik.
Fabryczne działa bez problemu, dowiedziałem się że tu jest tak zrobione że gdy wsadzamy kluczyk do stacyjki idzie do radia jakiś impuls i wtedy radio się włącza.

No dobra, ale żeby działało musi mieć stałe 12V, a więc trzeba by sprawdzić na którym przewodzie.

Jak już pisałem- ISO jest wszędzie to samo i IGNITION +12V jest ZAWSZE w rogu kostki( dlatego sie nazywa ISO ) ma inaczej to albo ktoś dłubał w instalacji albo ma 159 made in Chinatown:)

---------- Post added at 17:39 ---------- Previous post was at 17:37 ----------

Ps . Tak z ciekawości co ty masz za model Pionka ,że nie można go ręcznie wyłączyc???

Faktycznie, według instrukcji nie ma możliwości ręcznego włączania/wyłączania tego radia:

pioneerxj.jpg

Tak na marginesie, to genialne rozwiązanie - nie ma co. Czyli jak chcesz sobie jechać w ciszy, to musisz radio wyciszyć, a ono sobie cały czas chodzi. Jakieś tęgie głowy musiały coś takiego wymyślić.

Chyba, że wyszli z założenia, że takiego świetnego sprzętu nikt nigdy nie będzie chciał wyłączać...

Amortyzatory
Powrót