• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Problem z doładowaniem

menda96

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo 170KM 2010
Witam, mam problem z doładowaniem na hybrydzie gt1446. Turbina jest rozwiercona i koło kompresji jest z kutego aluminium. Bardzo ładnie wstaje itd. Ale problem jest w tym że w programie jest zadane 1.7bara a map sensor wskazuje 1.3 i nie generuje takiej mocy jak należy wyszło 225km i 340Nm. Pytanie jest czy jest możliwość że blow off lub coś innego puszcza za wcześnie czy to raczej nie możliwe i jest nie szczelność? Dodam tylko że podczas przyspieszania słychać jak coś upuszcza lub ucieka ciśnienie. Pytałem już o to pod innym wątkiem lecz nikt nic nie odpowiedział sensownego.

[MENTION=79675]menda96[/MENTION]
Jeżeli faktycznie masz takie ciśnienie zadane i układ paliwowy jest zestrojony do tego ciśnienia w sofcie ecu oraz twoja turbina ma techniczne możliwości generowania takiego ciśnienia to masz kilka możliwości.
DV fabryczne nie trzyma już takiego ciśnienia /nic nowego/
WG ma żle wyregulowaną sztangę lub jest już zmęczone .
Pomijam dolot
Możesz to sprawdzić w warunkach domowych paroma testami.
Inna możliwość to czujniki nie widzą takiego ciśnienia.
Sprawdż po numerach ich specyfikacje lub podaj na te czujniki ciśnienie 2 bary np z pompki i zobacz co pokazuje ecu.
Opisywali ten problem w modyfikowanych punciakach/ tych najsłabszych wersji/

Ostatnia edycja:
turbina była robiona z miesiąc temu więc na pewno WG nie jest zmęczony

Sztanga jest wyregulowana tak jak była seryjnie, a przynajmniej tak mi mówił koleś który to robił. Skrócenie sztangi generalnie nic nie daje a wydłużenie pogarsza efekt. Dodam że mam tą najmocniejsza wersję 170KM. Dzisiaj mechanik mi też mówił o DV

Co robić gdy seryjny DV nie trzyma juz ciśnienia? W sensie w ogóle nie trzyma nawet jak jest sprawny?

wymienić ,bo chyba nie pasuje do reszt zrobionej przy silniku.

Ostatnia edycja:
Mocniejszy bo skoro masz mieć 1.7 a puszcza to znaczy że nie daje rady i dla nie go to już jest kosmos.

Seryjny to już w okolicy 1 bara zaczyna upuszczać.

[

Widzę w necie że często zaślepiają DV i są do tego gotowe zaślepki. W jaki celu to robią?

- - - Updated - - -

Mocniejszy bo skoro masz mieć 1.7 a puszcza to znaczy że nie daje rady i dla nie go to już jest kosmos.

Seryjny to już w okolicy 1 bara zaczyna upuszczać.

Podobno seryjne ciśnienie to ok 1.5 bara to jak może seryjny puszczać przy tylu? Jeżeli mocniejszy to jaki konkretnie bo jak patrzę w necie to nic nie widać na ten temat?

Ostatnia edycja:
[MENTION=79675]menda96[/MENTION]
Jeżeli faktycznie masz takie ciśnienie zadane i układ paliwowy jest zestrojony do tego ciśnienia w sofcie ecu oraz twoja turbina ma techniczne możliwości generowania takiego ciśnienia to masz kilka możliwości.
DV fabryczne nie trzyma już takiego ciśnienia /nic nowego/
WG ma żle wyregulowaną sztangę lub jest już zmęczone .
Pomijam dolot
Możesz to sprawdzić w warunkach domowych paroma testami.
Inna możliwość to czujniki nie widzą takiego ciśnienia.
Sprawdż po numerach ich specyfikacje lub podaj na te czujniki ciśnienie 2 bary np z pompki i zobacz co pokazuje ecu.
Opisywali ten problem w modyfikowanych punciakach/ tych najsłabszych wersji/
Kupiłem zaślepkę na turbinę i wywaliłem DV to prawdopodobnie teraz auto przeszło w tryb awaryjny i trzyma 0.5 bara. Jakieś pomysły co z tym zrobić?

Zrób fotkę tego DV tego co zdemotowałeś .
Czy do niego były podpięte przewody?
Zrób fotkę silnika tak bardziej z prawej strony aby było widać przepustnicę i osłonę silnika.
Bo widzę ,że chyba masz zrobione nie tak jak powinno być.

Zrób fotkę tego DV tego co zdemotowałeś .
Czy do niego były podpięte przewody?
Zrób fotkę silnika tak bardziej z prawej strony aby było widać przepustnicę i osłonę silnika.
Bo widzę ,że chyba masz zrobione nie tak jak powinno być.

IMG_20191004_121059.jpg

To zdemontowałem z turbiny i wstawiłem zaślepkę. Zdjęcie silnika zrobię po 14:00 bo obecnie jestem w pracy :(. A no i tam jest oczywiście przewód podłączony.

Ty poprzednio miałeś turbo ihi ?
Czy DV od ihi jest zaślepiony czy tylko przewód wypięty i przedłużony do DV przy garecie?

Ty poprzednio miałeś turbo ihi ?
Czy DV od ihi jest zaślepiony czy tylko przewód wypięty i przedłużony do DV przy garecie?

Ja miałem garetta bo to wersja 170KM i zrobiłem z niego hybrydę. Także to jest seria DV.

Aha.
Kup to z linka i będziesz miał DV które na [emoji817] trzyma ciśnienie.
A teraz załóż tak jak było i nie zapomnij o wpięciu kabla.

Amortyzatory
Powrót