porównanie 155 vs. 156 ?

Wszyscy piszecie na temat wygladu i kosztow czesci, a nikt nie popratrzy od strony funkcjonalnosci.
Jak dla mnie 155 jest duzo lepsza pod tym wzgledem, zaczynajac od bagaznika (duzo pojemnijeszy i ustawny) a na wielkosci wnetrza konczac. Tylko szkoda ze kombi nie bylo, choc projekt ladnie wygladal.
Majac kolo 1.90 m wzrostu w 156 jakos dziwnie mi sie siedzi, szczegolnie mam malo przestrzeni na prawe kolano w 155 fotela nie musze odsuwac na maxa i nie czuje sie przytloczony. A co wazne na tylnej kanapie mozna usiasc w miare wygodnie- na najwygodniejszej kanapie jaka znam. Co do plastikow- czasy inny, to i materialy inne. Jednak ma to jakis swoj smaczek. piski nie piski, ale co tam liczy sie jak jezdzi Alfa a z tym to malo ktore auto moze konkurowac.

W przypadku 155 chodzi o problem pozbycia się auta w ogóle, bo raczej nikt poza alfistą jej nie kupi. Wszyscy znamy przypadki kolegów z Krapkowic i Wrocławia, którzy swoje zadbane egzemplarze sprzedawali ponad rok (ten drugi nadal bez powodzenia). Natomiast z tego co wiedzę zadbane 156 znikają w ciągu trzech miesięcy. Złomem 155 za 2000 złotych jeździć nie zamierzam, a sensu kupowania dobrej sztuki za wysoką cenę i sprzedaży jej za rok, dwa za 1/3 tej kwoty (bo inaczej chętnych nie znajdę) też nie widzę. Lepiej od razu kupić 156, której łatwiej jest się pozbyć. Jeśli jednak ktoś zamierza z 155 związać się na długo to oczywiście powyższe nie ma znaczenia. Mnie jednak na dłuższą metę nie będzie stać na utrzymanie dwóch aut, a z jednym modelem jak pisałem na wiele lat wiązać się nie zamierzam, dlatego zawczasu muszę kwestie odsprzedaży wziąć pod uwagę. Samą Alfę 155 uważam jednak za ciekawy samochód i gdyby trafił się jakiś dobry egzemplarz po promocyjnej cenie to kto wie :)

Nie wiem jak ty ale ja (i myślę ze reszta osób też) kupując auto nie myśle od razu o sprzedaży czy to za rok czy nawet za poł...

Jeździłem 155 2.0 16v jako kierowca i 156 2.0TS jako pasażer, mnie bardziej odpowiada ten drugi model. Chcesz mieć problem przy odsprzedaży auta, kup sobie Alfę 155! (chyba, że zaproponujesz cenę taką jak na złomie, to pozbędziesz się przecudownej alfy)

Buhaha Oj nie wierzę w to co czytam VW TEAM>>>?

Zastanów się nad Alfa Virusem a nie Alfa Komisem....THINK

Ostatnia edycja:
156 ma jedną przewagę stylistyczną - zwęża się ku górze nadwozia przez co wydaje się bardziej hmmm, sportowa?? Nie wiem jak to nazwać:) Dlatego w swojej mam zamiar poszerzyć nadkola w stylu V6 TI z tym że bez takiego hardkoru:)

to ja uderze z innej strony w to porównanie:
która z nich jest bezpieczniejsza? - lepszy wynik w testach zderzeniowych ??

widziałem że 156 gieła się jak głupia na przednim słupku... a jak wypada 155 ?

to ja uderze z innej strony w to porównanie:
która z nich jest bezpieczniejsza? - lepszy wynik w testach zderzeniowych ??

widziałem że 156 gieła się jak głupia na przednim słupku... a jak wypada 155 ?
przecież to oczywiste że 156 jest bezpieczniejsza... w 155 mam tylko jedną poduchę i tyle, w 156-4... akurat tutaj technika poszła mocno do przodu. Na necie jest crash test tipo... tam jest ta sama płyta podłogowa (jeśli się nie mylę)

grzybek lepiej nie szukaj testu zderzeniowego 155 bo nie wsiądziesz wiecej za kierownice :D

155vs156?hmm.kierowcy 155 widząc się na drodze machają do siebie,migają światłami,prawie że krzyczą!i pozdrawiają się!a ze 156 jest różnie,pozdrawiam wszystkich ALFA MANIAKÓW!szczególnie posiadaczy Alfy Romeo 155!

sorki to było do maćka :D

no znalazłem crash test Tipo - masakra ! ale wydaje mi się że tu akurat nie płyta podłogowa a rama nadwozia odgrywa dużą role.... i dlatego 155 może lepiej wypaść w takim masakrycznym teście....
i patrząc na podobne testy to o niebo lepiej wypada już nasz podczciwy Poldek :P

a tknęło mnie bo zobaczyłem ostatnio test Sierry (mój kumpel taką ma) z Fiestą poprzednij generacji.....
kierowca Fiesty miał po tem bol głowy a Sierry... wąchał kwiatki od spodu....

Amortyzatory
Powrót