Pozakupowy serwis
Cześć, mam kilka pytań odnośnie rzeczy, które warto zrobić po zakupie mito (1.4 135KM, 13r)
1. Oczywiście olej, pytanie tylko jaki bo tu w odpowiednim temacie widzę bardzo długą i merytoryczną dyskusję, jednak żadnych wniosków nie jestem w stanie wyciągnąć. Co lejecie do swoich silników i czy do wszystkich MA ten sam i tyle samo oleju, czy moc ma tu znaczenie?
Z innego wątku udało mi się dowiedzieć, że przy wymianie konieczne jest też podłączenie pod komputer. Rozumiem że zwykłe obd i apka alfydemo wystarczą? Czy są jakieś lepiej współpracujące OBD od innych?
A co do apki to demo wystarcza czy szukać w necie oryginału(A może ktoś ma i się podzieli)?
2. Filtr MA: samochód ma 117k, może wypadało by go wymienić, co ile wymieniacie u siebie? I jak to jest z wymianą w Mito bo w innym wątku widziałem, że w mito są z tym problemy i nie jest to taka prosta sprawa.
3. Geometrię i wyważenie sobie oczywiście zafunduje. Filtry powietrza i pyłkowy, też.
4. Udało mi się zagotować hamulce więc też planuje wymianę płynu na dot 5.1, pewnie obecny jest już stary i zawilgocony A to są grosze, wymienia się standardowo czy są jakieś 'udziwnienia' w tej procedurze?
5. Jest może coś w co jeszcze warto zainwestować żeby cieszyć się z samochodu przez kolejne lata? (Rozrząd robiony niedawno).
6. Jakieś rady dotyczące eksploatacji? Coś robić, czegoś unikać? (Nie chodzi mi o rady typu, nie gaś na ciepłej turbinie, tylko bardziej pod ten model, silnik).
Dzięki za rady i proszę o wyrozumiałość, to moja pierwsza alfa