• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] pompa oleju w 2.0 JTDm

Hehe szukałem pół godziny tego numeru na uszczelce i wreszcie znalazłem więc wyłowiłem pierwsze cyfry 306377 ... (foto w załączeniu)
Wygląda na to, ze masz taka samą uszczelkę

No i Gra muzyka w takim razie wszystko sie zgadza :) w grudniu wymiana i dam znac czy problem zniknał ;)

witam
Mnie tez czeka wymiana tej uszczelki , wymiana czujnika nie pomogla wiec muszę zrzucić miskę olejowa , czy duzo z tym roboty i czy przy demontażu sa jakies problemy?

Dzisiaj wymienilem uszczelkę w misce olejowej ta zdemontowana byla bardzo twarda wręcz skamieniala , jutro z rana pierwszy test zobaczymy czy komunikat pojawi sie na desce, problem z komunikatem narastal , pojawial sie co raz czesciej i po co raz krotszym czasie wiadomo temperatury spadają , dam znać czy problem zostal wyeliminowany calkowicie

witam,

dawno tu nie zaglądałem i nie wiedziałem że temat tak się rozwinął,
powiem tak chodzi o tą uszczelkę 0071749352-001, jak auto ma najechane około 170 tkm
ze względu na dzisiejszą technologię i dodatki do gumy w trakcie produkcji tej uszczelki
w kontakcie z gorącym olejem guma twardnieje czego efektem jest to że nie uszczelnia w niskich temperaturach otoczenia
pompa olejowa zaciąga olej z miski olejowej, kontrolka gaśnie chwilę później i niby jest OK,
sęk w tym że pompa przez nieszczelność tej uszczelki zaciąga powietrze ze skrzyni korbowej i tłoczy w układ smarowania pianę olejową,
każdy jeździ na innym oleju, przy innym go przebiegu wymienia i w różnych warunkach męczy swego jtdm-a,
jaki jest efekt?... to już wszyscy wiedzą,
jeżeli mamcie komunikat o niskim ciśnieniu oleju przy temp. otoczenia od 5 st w dół, lepiej się zabrać za wymianę tej uszczelki
swoją kupiłem w ASO Fiata, Koszt chyba 23 PLN

witam
dzis test i komunikat zapala sie było 5○c czujnik wymieniony, uszczelka też a komunikat pojawia sie dalej byc moze uklad jest bardzo czuły i wylapuje zbyt szybko brak cisnienia nic trzeba pojeździć i obserwowac

witam
dzis test i komunikat zapala sie było 5○c czujnik wymieniony, uszczelka też a komunikat pojawia sie dalej byc moze uklad jest bardzo czuły i wylapuje zbyt szybko brak cisnienia nic trzeba pojeździć i obserwowac

A czy ta uszczelka którą wymieniłes to ta którą prezentowaliśmy kilka postów wyżej ??

Przykładowo post 58

- - - Updated - - -

Skoro się dalej zapala to o co kaman ? Ktoś ją już wymieniał i komunikat ustąpił.

dokladnie ta sama co w poscie 58 nie wiem o co chodzi czujnik wymieniony, uszczelka też, olej swieżo zalany zgodny ze specyfikacją rece opadają byc może ten uklad jest tak czuły i wszystko jest ok posmigam tak jeszcze .

dokladnie ta sama co w poscie 58 nie wiem o co chodzi czujnik wymieniony, uszczelka też, olej swieżo zalany zgodny ze specyfikacją rece opadają byc może ten uklad jest tak czuły i wszystko jest ok posmigam tak jeszcze .

A jaki olej masz zalany do motoru ???

- - - Updated - - -

I jeszcze jedno pytanie - byłes przy tym jak wymieniał tą uszczelkę ????

niestety nie moglem byc przy wymianie dostalem stara uszczelke byla jak pisalem wczesniej twarda, moze nastapil jakis blad w montażu tego nie wiem ale robie to u goscia ktory jest solidny , olej to selenia wp 5w30

niestety nie moglem byc przy wymianie dostalem stara uszczelke byla jak pisalem wczesniej twarda, moze nastapil jakis blad w montażu tego nie wiem ale robie to u goscia ktory jest solidny , olej to selenia wp 5w30

No to jakie wnioski ? Jednemu pomogło drugiemu nie ....

Możesz mieć już przytartą pompę oleju.

Możesz mieć już przytartą pompę oleju.

W sumie może być tak, że część co ma nalatane do 200k ma problem z uszczelką, a większe przebiegi problem z usczelką ale przede wszystkim z pompą.

- - - Updated - - -

ps.

tak sobie gdybam..

witam
Temat komunikatu olejowego w koncu udalo mi sie zakonczyć , przyczyna była poluzowana oslona pompy olejowej,trzymala tylko jedna śruba , jedna wogóle wypadła i pływała sobie w misce , kolejne były poluzowane tak ze można było je odkrecic palcami , pompa zassysala przy rozruchu lewe powietrze, oraz nie trzymala oleju po dłuszym postoju stąd w czasie porannego rozruchu w niszych temperaturach komunikat o niskim ciśnieniu , jak juz udalo jej sie zassac olej to juz bylo ok, dodatkowo luzna pokrywa rysowala krzywki od jej zewnetrznej strony u mnie ten proces dopiero sie zaczął bo rysy sa niewielkie .Temat komunikatu olejowego trzeba zbadac dokladnie są przypadki zatarcia silnika , a na pewno skrocimy jego żywotność, duzy wplyw ma również nieszczęsna uszczelka smoka olejowego , jak juz bedziecie mieli zrzuconą miske olejowa przyjrzymy sie dokladnie pokrywie pompy bo moze okazac sie że to jest przyczyną.Jak znajde troche czasu to wrzuce fotki.Przebieg auta to 184 tys km

No dobra wyrwałem chwasta :) uszczelka była peknięta i twarda. Rano zimny rozruch :P
attachment.php

Załączniki

• uszczelkaa.jpg
    uszczelkaa.jpg
    50.3 KB · Wyświetleń: 659
No dobra wyrwałem chwasta uszczelka była peknięta i twarda. Rano zimny rozruch

Sam wymieniałeś czy w serwisie, ile ciew skasowali za ta robote, ja bede wymienial za 3 tyg wtedy mam czas,
Jest to klopotliwa wymiana czy tylko sciaga sie miske olejawa wymiena uszczelke i wsio???

Sam wymieniałeś czy w serwisie, ile ciew skasowali za ta robote, ja bede wymienial za 3 tyg wtedy mam czas,
Jest to klopotliwa wymiana czy tylko sciaga sie miske olejawa wymiena uszczelke i wsio???

Robiłem w serwisie, a cena nic Ci nie powie bo to dla mnie. No trochę schodzi z robotą trzeba rozbebeszyć od spodu , schnięcie kleju uszczelniającego na misce i takie tam. :)

Amortyzatory
Powrót