• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] pompa oleju w 2.0 JTDm

Idzie zimno :) ponawiam temat - ktoś wymieniał już tą uszczelkę w 2.0 jtdm ?

Idzie zimno ponawiam temat - ktoś wymieniał już tą uszczelkę w 2.0 jtdm ?

Uszczelka kupiona Olej zmieniam w grudniu wiec uszczelke pewnie tez tazke musze poczekac jeszcze chwile, od 2 dni komunikat znowu sie pojawia jak bylo ok 4-6 stopni C.
Zobaczymy ile jeszcze mnie skroja za wymiane tego badziewia.

Uszczelka kupiona Olej zmieniam w grudniu wiec uszczelke pewnie tez tazke musze poczekac jeszcze chwile, od 2 dni komunikat znowu sie pojawia jak bylo ok 4-6 stopni C.
Zobaczymy ile jeszcze mnie skroja za wymiane tego badziewia.

Jak byś mógł to zapodaj zdjęcie tej uszczelki i numer części pod jakim egzystuje ! Please :)

Tak mniej wiecej wyglada ta uszczelka jest wykonana z plastiku i gumy nr : 306377010

Mam nadzieje ze będzie pasowała ;)

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20150928_185408_resize.jpg
    20150928_185408_resize.jpg
    32.5 KB · Wyświetleń: 951
  • 20150928_185358_resize.jpg
    20150928_185358_resize.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 958
I mnie dopadło. Po odpaleniu wyskakuje na sekundę komunikat o ciśnieniu oleju. Szkoda ze nie wyszło to tydzień wcześniej bo mam zalany świeży olej. Zobaczymy jak będzie później.

U mnie pokazuje 197 tys

Tak mniej wiecej wyglada ta uszczelka jest wykonana z plastiku i gumy nr : 306377010

Dzięki wielkie !!!:)
Wychodzi na to, ze to jednak inna uszczelka niż ta o któej pisali Anglicy.

179422-pompa_oleju__2_0_jtdm-20150928_185358_resize.jpg

Jednak mam wątpliwości i gdyby sie okazało, że nie pomoże to należało by iść w kierunku tej uszczeki, o której pisał Anglik :yes4:

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• uszczelka pompy mini.jpg
    uszczelka pompy mini.jpg
    15.3 KB · Wyświetleń: 5,076
  • uszczelka pompy 2..jpg
    uszczelka pompy 2..jpg
    34.8 KB · Wyświetleń: 893
Albo wymienić obie od razu ;)

miałem ten problem poprzedniej zimy, za komunikat odpowiedzialna jest uszczelka 71749352 , przynajmniej u mnie w 2.0 . Ta uszczelka jest połączeniem gumy i plastiku. U mnie byłą po prostu dziura w pierścieniu gumowym, słup olejowy przez noc po prostu sobie spływa przez dziurawą uszczelkę . Czytałem o tej uszczelce też na forum insigni gdzie ktoś opisywał skrajny przypadek zatarcia silnika. Jest też ten temat poruszony na angielskim forum alfaowner. U mnie z początku problem był tylko po nocy a później już po dłuższym postoju 2-3 godzinnym . Wymieniłem problem znikł.

PS w insigniach aktualizowali oprogramowanie aby później odczytywał informacje z czujnika ciśnienia oleju....

Ostatnia edycja:
miałem ten problem poprzedniej zimy, za komunikat odpowiedzialna jest uszczelka 71749352 , przynajmniej u mnie w 2.0 . Ta uszczelka jest połączeniem gumy i plastiku. U mnie byłą po prostu dziura w pierścieniu gumowym, słup olejowy przez noc po prostu sobie spływa przez dziurawą uszczelkę . Czytałem o tej uszczelce też na forum insigni gdzie ktoś opisywał skrajny przypadek zatarcia silnika. Jest też ten temat poruszony na angielskim forum alfaowner. U mnie z początku problem był tylko po nocy a później już po dłuższym postoju 2-3 godzinnym . Wymieniłem problem znikł.

PS w insigniach aktualizowali oprogramowanie aby później odczytywał informacje z czujnika ciśnienia oleju....

Kolego czy to jest taka sama uszczelka co ją podalem na zdjeciach czy inna bo moja ma inny nr. A w grudniu czeka mnie wymiana.
Powiedz jeszcze ile to roboty z wymiana tej uszczelki wiadomo trzeba miske olejawa sciagna a czy cos jeszcze ?? ile zaplaciles za ta wymiane

https://www.fiatautoparts.com/pl/ka...CBE201000/ZAR93900007263124/0/0/0/smarowanie-

Pokazuje link do uszczelki, na rysunku nr 16 (wygląda inaczej niż w rzeczywistości)
Ta z Twoich zdjęć wygląda tak samo jak ta moja nie wiem czemu ma inny numer.

Co do wymiany to ja zapłaciłem coś około 200 zł. To jest prosta robota dla kogoś kto ma kanał.
Zlać olej, zdjąć miskę, zdjąć rurkę smoka i wykręcić uszczelkę. I moja rada jest taka: nie czekaj do grudnia.

P.S. Widzę że pojawił się temat na forum, w zeszłym roku celowałem po omacku, trochę z alfaowners trochę z insigni.
Ze smarowaniem nie ma żartów , polecam to zrobić ......

Kolego czy to jest taka sama uszczelka co ją podalem na zdjeciach czy inna bo moja ma inny nr. A w grudniu czeka mnie wymiana.
Powiedz jeszcze ile to roboty z wymiana tej uszczelki wiadomo trzeba miske olejawa sciagna a czy cos jeszcze ?? ile zaplaciles za ta wymiane

Zdaje mi się, ze kolega kedzior303 nabył inna uszczelkę bo jest innego kształtu i wielkości.

Mi też się wydaje że nie jest to problem. Przecież silnik musi zakręcić i odpowiednie ciśnienie pojawia się dopiero po chwili. Jak oprogramowanie jest bardzo "czułe" to komunikat się wyświetli. W oplu "opóźnili" odczyt i jest po problemie. Nie podejrzewam żeby w Oplu zależało komuś, żeby auta się zacierały (przecież to nie VW:). Nie można wykluczyć, że i w alfach przeprogramowali w ten sposób. Oczywiście gdyby świeciło się to dłużej niż 1-2s lub co gorsze w trakcie jazdy to byłby problem. Na szczęści problem mnie nie dotyczy...

Mi też się wydaje że nie jest to problem. Przecież silnik musi zakręcić i odpowiednie ciśnienie pojawia się dopiero po chwili.

Fundamentalnie się z tym nie zgadzam. Im później pojawia się ciśnienie tym dłużej auto pracuje na sucho i niszczą się głównie panewki. Kiedyś rajdowe samochody odpalało się tak, że najpierw kręciło się rozrusznikiem, żeby pojawiło się ciśnienie i dopiero wtedy załączało się zasilanie paliwem. Właśnie po to, żeby zminimalizować pracę motoru bez dostatecznego ciśnienia oleju.

Nie wiem skąd to bagatelizowanie problemu ciśnienia oleju...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót