[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

To nie dotyczy tylko 159. Takie dbanie o każde inne auto jest tak samo kosztowne.

Dokładnie tak... Zwłaszcza jeśli ktoś jest zapalonym fanem motoryzacji, a szczególnie włoskiej . Wtedy można dosłownie "popłynąć" i dostać tzw pier**lca na tym punkcie. Wiem bo przerabiałem to z moją 159, jedyne co się w niej nie posypało to silnik. Auto jest swego rodzaju wizytówką człowieka i mam na myśli tych bardziej zmotoryzowanych. Jedni wolą sami dobrze wyglądać, a inni wyglądać dobrze w ładnym aucie . Nic w tym złego i dziwnego , to takie "zboczenie zawodowe " tak to ujmę.

Dokładnie tak... Zwłaszcza jeśli ktoś jest zapalonym fanem motoryzacji, a szczególnie włoskiej . Wtedy można dosłownie "popłynąć" i dostać tzw pier**lca na tym punkcie. Wiem bo przerabiałem to z moją 159, jedyne co się w niej nie posypało to silnik. Auto jest swego rodzaju wizytówką człowieka i mam na myśli tych bardziej zmotoryzowanych. Jedni wolą sami dobrze wyglądać, a inni wyglądać dobrze w ładnym aucie . Nic w tym złego i dziwnego , to takie "zboczenie zawodowe " tak to ujmę.

Alfa uzależnia i powoduje zboczenia :) Jedna zasada- jak dbasz tak masz.
Moje wszystkie poprzednie 159 były zawsze wygłaskane.
Gdy już nie było pomysłu na dalsze ulepszenia przychodził czas na zmianę auta :)
Zawsze coś się musiało dziać. Myślę, że 159 to dobre auto tylko brakuje w nim fajnego motoru.Może też po częsci przez to stałem się włascicielem gta.

Jest fajny motor - 3.2.
Wbrew obiegowej opinii :)
Tylko przydałoby się do niego RWD. Spalanie byłoby mniejsze i ciut lepszy rozkład masy.

Witam jestem nowy na forum . Chciałbym stać się posiadaczem Alfa Romeo Brera co myślicie o egzemplarzu z ogłoszenia z Krakowa Alfa Romeo brera 2.4 jtd z 2008 roku za 21 tyś zł . niestety nie mogę dodać linku z ogłoszenia gdyż jestem nowy .
Mieszkam w Bydgoszczy więc mam kawałek drogi do auta . Może ktoś już oglądał lub wie coś więcej o aucie ? Pozdrawiam Maciej (:

"Karoseria ładna jak widać na zdjęciach" - jak dobrze widzę, to auto po gradzie.

Witam jestem nowy na forum . Chciałbym stać się posiadaczem Alfa Romeo Brera co myślicie o egzemplarzu z ogłoszenia z Krakowa Alfa Romeo brera 2.4 jtd z 2008 roku za 21 tyś zł . niestety nie mogę dodać linku z ogłoszenia gdyż jestem nowy .
Mieszkam w Bydgoszczy więc mam kawałek drogi do auta . Może ktoś już oglądał lub wie coś więcej o aucie ? Pozdrawiam Maciej (:

Standardowe sygnały ostrzegawcze.
Samochód nie ma PL naklejki na szybie -> nie jest zarejestrowany w PL. A to oznacza, że świeżo przyjechał.
21000 PLN to jakieś 4500 EUR.
Wchodzimy na mobile.de i patrzymy co można w cenie do 4000 EUR takiego znaleźć.

I okazuje się, że aktualnie nie ma żadnej Brery od 2008, która kosztuje do 4000 EUR! A zatem mamy sukces! Handlarz kupił drożej, i sprzeda nam taniej! :cool: :)

Najtańsza jest za 4800 EUR i ma 350000 km nalotu.

A propos przebiegu... 196000 km! On zawsze będzie podejrzany. :)

i pamiętamy, ze to pojemność 2,4, więc handlarz nam jeszcze z dobrego serca 18% akcyzy opłacił.

Rozmawiałem z gościem i niby był uderzony prawą stroną i malowany jest prawy błotnik przedni i zderzak przód jest także widoczny wgniot na błotniku tył . Poprosiłem o vin smsem dzisiaj lecz jeszcze nie dostałem ): Poduszki niby nie wystrzeliły . Z doświadczenia wiem że w 159 lekko uderzony przód i poduszka kierowcy oraz kolanowa wywaliła . te przebiegi to magia myślałem że już minęły czasy 198000 km a jedna nieee !!!!

- - - Updated - - -

Rozmawiałem z gościem i niby był uderzony prawą stroną i malowany jest prawy błotnik przedni i zderzak przód jest także widoczny wgniot na błotniku tył . Poprosiłem o vin smsem dzisiaj lecz jeszcze nie dostałem ): Poduszki niby nie wystrzeliły . Z doświadczenia wiem że w 159 lekko uderzony przód i poduszka kierowcy oraz kolanowa wywaliła . te przebiegi to magia myślałem że już minęły czasy 198000 km a jedna nieee !!!!

Wgniotek, takich, że widać na zdjęciach na tym aucie naliczyłem przynajmniej 4 (1 przednia maska, 2 przy wlewie paliwa i jedna tylna klapa), do tego kilka potencjalnych bo nie wiadomo, czy to wgniotka, czy refleksy na lakierze. Ale auto psie pieniądze kosztuje, więc za wiele nie wymagaj.

Zakup Alfy 159 proszę o porade

Witam miałem już dwie alfy 156 i dwie 147. Sprzedałem je i kupiłem saaba 9-3 ale niestety nic w tym aucie mi nie odpowiada był to szybki nie prEmyslany zakup i chciałbym go zamienić na alfe 159 albo 1.9 jtdm 150km albo 2.2 jts. Tylko teraz moje pytanie czy jestem w stanie kuoic coś sensownego do 10 tys zł czy raczej nie patrzeć na egzemplarze w tej cenie.

Za 10tys.to bym szukał 147 po lifcie.

159 za 10 tyś. Zniechęcisz się bardziej niż saabem. Za te pieniądze to będzie skarbonka. Pozdrawiam

No właśnie też tak myślałem ze raczej nie będzie nic sensownego a nie ukrywam że zawsze chciałem.159 No ale chyba będzie trzeba odpuscic

- - - Updated - - -

Dziękuję bardzo za szybkie odpowiedzi

- - - Updated - - -

A 147 raczej odpada bo mam złe wspomnienia z nimi raczej

A czemu masz zle wspomnienia z 147 ? Dobre samochody chyba że kupiłeś za parę groszy i potem miales problemy.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Jedna miałem 1.9 jtd 115km po zakupie zmieniłem olej i zaczęła brać olej w 3 miesiące wziela 15 litrów oleju nie doszedłem co jest sprzedałem.
Po,niej kupiłem 1.9 jtd 101km i pierwsze to że nie chciała odpalać poniżej minus 5 stopni i nie miała mocy, 3 mechaników robiło z nią i nie doszli stwierdzili ze trzeba wymienić silnik więc sprzedałem. A auta nie były kupione po pieniądzach tylko w cenach dobrych egzemplarzy.
Alfe 156 1.9 jtd 115km jakby nie zgniła to bym nigdy nie sprzedałem bo chodziła jak złoto i druga 156 1.6 ts tez była super

To raczej z mechanikami cos było nie tak chyba skoro nie mogli dojść co było źle z samochodem.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Niestety w tym przedziale 159 to będzie skarbonka, tak jak pisali poprzednicy. Generalnie moim zdaniem tylko w przypadku 147są jeszcze jakieś szanse (ponie za duże) na znalezienie przyzwoitego stanu. Na rynku znajdziesz w tych pieniądzach jeszcze GT, ale z doświadczenia wiem, że jest bardzo słaby wybór i poniżej 10 tys. nie ma praktycznie szans, aby znaleźć sztukę bez korozji

Kurcze to albo musze odpuścić alfe albo jeszcze coś dozbierać hehe. Dziękuję bardzo za pomoc

dokładnie tak , odpusc sobie 159 za te pieniadze. Wedlug mnie 15 tys to jest taki w sam raz egzemplarz , czytaj zdrowy silnik w miare blalarcharka i jakies pierdoly do zrobienia ( nie na juz ). Za 10 tys to trupy i nie oszukujmy sie , zaraz znajdzie sie ktos kto napisze ze swoja kupil za 9 i tylko wymienil 2 wahacze , ale to sa przypadki raz na milion :)

Amortyzatory
Powrót