• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Ja kupilem swoja 159 2 tygodnie temu, i też stwierdzam, ze u mnie z takiego koloru 'lekko wiśniowego' auta zderzaki sie odznaczaja kolorem, ale tez i lotka nad klapa. Sa bardziej czerwone, rzuca sie w oczy, ale to może być chyba efekt wypłowialego koloru? Bo inne rzeczy mi nie przychodza na myśl, o ile zderzaki rozumiem, można wymienic w razie awarii, ale lotka? Bo sama klapa ma taki sam kolor jak reszta samochodu

Oglądałem dwie czerwone 159 jak szukałem swojej, na pewno bym zwrócił uwagę jakby odbiegały drastycznie odcieniem koloru. Fakt, na plastiku kolor może mieć inny odcień ale bez przesady.

W minimum dwóch czerwonych 159 pas za grillem widziałem czerwony. Czy to na pewno oznacza że oba zderzaki były malowane?

A co za problem trafić akurat na dwa egzemplarze po kolizjach ;) Ten element powinien być czarny, wytłumaczyłem to we wcześniejszym wpisie.

Oglądałem dwie czerwone 159 jak szukałem swojej, na pewno bym zwrócił uwagę jakby odbiegały drastycznie odcieniem koloru. Fakt, na plastiku kolor może mieć inny odcień ale bez przesady.

A co za problem trafić akurat na dwa egzemplarze po kolizjach ;) Ten element powinien być czarny, wytłumaczyłem to we wcześniejszym wpisie.

Skoro masz taką pewność to pozostaje mi o to zapytać sprzedającego.

Skoro masz taką pewność to pozostaje mi o to zapytać sprzedającego.

Moja pewność ogranicza się tylko do dwóch modeli, które oglądałem. Różnica niewielka będzie ale nie taka, którą się widzi na pierwszy rzut oka i że aż boli.

Moja pewność ogranicza się tylko do dwóch modeli, które oglądałem. Różnica niewielka będzie ale nie taka, którą się widzi na pierwszy rzut oka i że aż boli.

No to ciężko w takim razie mówić o pewności bo ja widziałem dwa z belką w kolor a nie czarną. Czyli można powiedzieć że mam odwrotną pewność...
Najlepiej jak by się chyba upewnił w ASO.

No to ciężko w takim razie mówić o pewności bo ja widziałem dwa z belką w kolor a nie czarną. Czyli można powiedzieć że mam odwrotną pewność...

Popatrz sobie na zderzak z z czerwonym plastikiem za Scudetto i na taki z czarnym i szczerze sobie odpowiedź, który bardziej Ci się podoba? Jestem przekonany, że czarny bo czerwony pasuje tam jak pięść do nosa - moim zdaniem. Druga sprawa, moje egzemplarze miały pełną historię, jedna z PL salonu, pierwszy właściciel, druga perełka za 60k zł w Szwajcarii, oglądana na miejscu. Co najlepsze, ta ze Szwajcarii miała o dziwo bardziej odstające kolorystycznie zderzaki od reszty auta, ale autko pochodziło z okolic Montreux także może tamtejszy klimat bardziej dobijał lakier - nie wiem, odpuściłem auto bo było za drogie dla mnie :D. Jak coś dowiesz się w ASO to nie omieszkaj tutaj napisać o tym, przyda się innym :) Pozdrawiam.

Tak powinien wyglądać plastik za scudetto:
0004UF15UR91BINS-C122-F4.jpgobraz_2021-09-06_214418.jpgobraz_2021-09-06_214525.png

Ostatnia edycja:
Tragedia ta czerwona belka, nie ma w ogóle o czym dyskutować (aczkolwiek temat banalnie prosty do poprawienia sobie samemu, jak już ktoś by się zdecydował). Niemniej jak są podejrzenia o auto po powodzi/podtopieniu to imo to jest dyskwalifikacja, bo można się spodziewać tylko kłopotów, i to całej gamy

Popatrz sobie na zderzak z z czerwonym plastikiem za Scudetto i na taki z czarnym i szczerze sobie odpowiedź, który bardziej Ci się podoba? Jestem przekonany, że czarny bo czerwony pasuje tam jak pięść do nosa - moim zdaniem. Druga sprawa, moje egzemplarze miały pełną historię, jedna z PL salonu, pierwszy właściciel, druga perełka za 60k zł w Szwajcarii, oglądana na miejscu. Co najlepsze, ta ze Szwajcarii miała o dziwo bardziej odstające kolorystycznie zderzaki od reszty auta, ale autko pochodziło z okolic Montreux także może tamtejszy klimat bardziej dobijał lakier - nie wiem, odpuściłem auto bo było za drogie dla mnie :D. Jak coś dowiesz się w ASO to nie omieszkaj tutaj napisać o tym, przyda się innym :) Pozdrawiam.

Dzwoniłem dopytać w ASO. Elementy karoserii zawsze dostają surowe i wtedy są malowane pod dany kolor auta. Obstawiają iż za grillem pas powinien być czarny. To jak to się prezentuje to jedno i kwestia gustu ale warto zawsze się upewnić. Łatwiej polecieć lakiernikowi po całości z malowaniem a potem wygląda to średnio.
Jeszcze warto na internetach poszukać samego zderzaka w różnych kolorach i zagadka wyjaśniona ;)

Dzwoniłem dopytać w ASO. Elementy karoserii zawsze dostają surowe i wtedy są malowane pod dany kolor auta. Obstawiają iż za grillem pas powinien być czarny. To jak to się prezentuje to jedno i kwestia gustu ale warto zawsze się upewnić. Łatwiej polecieć lakiernikowi po całości z malowaniem a potem wygląda to średnio.
Jeszcze warto na internetach poszukać samego zderzaka w różnych kolorach i zagadka wyjaśniona ;)

Jeszcze ten zderzak "full" czerwony może być zamiennikiem, bo widzę na Alledrogo nowe, czerwone zamienniki i są już "full" czerwone. Pobuszowałem w necie i na 99% ma być ten element czarny. Także nie ma co dalej męczyć wątku, autko miało pewnie przygodę i stąd taki kolor.

Jeszcze ten zderzak "full" czerwony może być zamiennikiem, bo widzę na Alledrogo nowe, czerwone zamienniki i są już "full" czerwone. Pobuszowałem w necie i na 99% ma być ten element czarny. Także nie ma co dalej męczyć wątku, autko miało pewnie przygodę i stąd taki kolor.

Nie na 99% tylko na 100. Oryginał za scudetto ma być czarny, matowy
Trzy posty wczesniej kol. FXX wrzucił zdjęcie jak ma wyglądać

Ostatnia edycja:
Z czego pierwsze zdjęcie na numerach SB to nowa prasówka FCA.

Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka

O takich pewnie mówisz: https://allegro.pl/oferta/zderzak-przod-do-alfa-romeo-159-05-12-289-a-nowy-7687515814
Przygodę miało "małą" z przodu na 5.500 EURO... W każdym razie ten omawiany element był początkiem mojej dalszej weryfikacji auta.

Ostatnia edycja:
No właśnie wcale nie duża, jeśli masz dobre ubezpieczenie to przy uderzeniu z przodu (wcale niekoniecznie jakimś mocnym, ale wiele nie trzeba żeby je wgnieść/pęknąć) idzie nowy zderzak, maska, lampa, jakieś ślizgi i duperele pod zderzakiem, do tego lakierowanie i 20tys w moment pęka. Ceny części są chore, stąd takie rachunki przy czasem banalnych zdarzeniach

Amortyzatory
Powrót