[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Co myślicie? 45 900 zł "Auto użytkowane tylko i wyłącznie przez mojego ojca, w rodzinie od ponad 2 lat.
Jest to samochód użytkowany w charakterze 3/4 auta, tylko i wyłącznie na niedzielne przejażdżki. W zimie garażowany i nie jeżdżony. Silnik 1.75tbi, nagłośnienie Alpine z subwooferem JB. Niski sprawdzony przebieg, około 119tyś. Pochodzi z polskiego salonu"

brera.jpg
"auto bezwypadkowe. Wieczorem podeśle numer vin i date 1 rejestracji, ewentualnie faktury na wszelkie wymiany eksploatacyjne mogę podesłać.
Wart swojej ceny? :confused:

Dopiero widzę, że to grupowy samochód ;) Tak czy inaczej, co sądzicie?

Ostatnia edycja:
Ps: Dodaje link do jednego z ogłoszeń które udało mi sie znaleźć i bardzo rzeczowo porozmawiać z właścicielem (drugi koniec Polski )
olx.pl/d/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-150km-CID5-IDFV76l.html?fbclid=IwAR2raWcINw3uW4KnFN13u1rX6Q4Jxuf_W_YAUZlUm0N5xeBZufZ0Rokm4rE

Wydaje się być bardzo ciekawą ofertą zważając na szereg wymian i fakt potwierdzenia ich fakturami. (Właściciel jest członkiem grupy)

Faktycznie bardzo ciekawa oferta po mega korekcie, ponieważ nawet w Cepiku widać, że 26.08.2011 było już 271000km na liczniku...
I jeszcze szkody do weryfikacji.

Ostatnia edycja:
Faktycznie bardzo ciekawa oferta po mega korekcie, ponieważ nawet w Cepiku widać, że 26.08.2011 było już 271000km na liczniku...
I jeszcze szkody do weryfikacji.

O rany... w takim razie wielkie dzięki za szybką i rzeczową odpowiedz :)
Pytanie tylko czy aktualny właściciel o tym wie? Może nie posiada wiedzy na ten temat, w sumie auto ma od lutego 2019r.

Co myślicie? 45 900 zł "Auto użytkowane tylko i wyłącznie przez mojego ojca, w rodzinie od ponad 2 lat.
Jest to samochód użytkowany w charakterze 3/4 auta, tylko i wyłącznie na niedzielne przejażdżki. W zimie garażowany i nie jeżdżony. Silnik 1.75tbi, nagłośnienie Alpine z subwooferem JB. Niski sprawdzony przebieg, około 119tyś. Pochodzi z polskiego salonu"

Pokaż załącznik 278282
"auto bezwypadkowe. Wieczorem podeśle numer vin i date 1 rejestracji, ewentualnie faktury na wszelkie wymiany eksploatacyjne mogę podesłać.
Wart swojej ceny? :confused:

Dopiero widzę, że to grupowy samochód ;) Tak czy inaczej, co sądzicie?
Grupowy, tylko właściciel zapomniał się nim pochwalić? Coś kojarzę, że auto sporo już wisi w ogłoszeniu. Może cena odstrasza. Sprawdź VIN najpierw.

"Grupowy" tzn. ogłoszenie wisi na forum.
Mam cały raport z historiapojazdu.gov.pl

Stan aktualny:
Polisa OC: brak informacji o aktualnej polisie
Badanie techniczne: brak informacji o ważnym badaniu technicznym
Ostatni stan drogomierza: 119 298 km
Liczba właścicieli: 1
Liczba współwłaścicieli: 0

18.01.2010
Pierwszy właściciel w Polsce
zachodniopomorskie

16.02.2010
Zmiana właściciela
mazowieckie

16.02.2010
Dodanie współwłaściciela

30.06.2011
Zmiana właściciela
mazowieckie

30.06.2011
Dodanie współwłaściciela

31.10.2015
Okresowe badanie techniczne (ważne do 31.10.2016)
Wynik badania: pozytywny
Odczytany stan drogomierza: 72 913 km

29.10.2016
Okresowe badanie techniczne (ważne do 29.10.2017)
Odczytany stan drogomierza: 93 325 km

04.11.2017
Okresowe badanie techniczne (ważne do 04.11.2018)
Odczytany stan drogomierza: 112 268 km

08.05.2018
Zmiana właściciela
świętokrzyskie

05.11.2018
Okresowe badanie techniczne (ważne do 05.11.2019)
Odczytany stan drogomierza: 115 716 km

21.01.2020
Okresowe badanie techniczne (ważne do 21.01.2021)
Odczytany stan drogomierza: 119 298 km

Podsumowanie zdarzeń:
Właściciele (od rejestracji do wygenerowania raportu): 4

Czyli tak, samochód 2015-2017 robił po 20k kilometrów na rok, obecny właściciel za 2 lata zrobił ok. 4-5k kilometrów + badanie techniczne nie ważne od stycznia 2021.

Co sądzicie...?

brera.jpg

Ostatnia edycja:
To wiadomo, ale może jakaś podpowiedź?
Nierówną pracę, czy szarpanie rozpoznam, więcej się nie orientuję, więc zostaje tylko stacja kontroli? :(
Co proponujecie sprawdzić przy takim przebiegu 5k w ciągu 2 lat? + ten nieaktualny przegląd?

Najlepiej jakbyś miał możliwość posłuchania rozruchu zimnego silnika - czy wariatory nie klepią. Szukaj zapoceń silnika. Zapytaj o wymiany oleju. Często przy niskich przedbiegach auta są zwyczajnie zaniedbywane.

Już wszystko wiem.. Faktury na wszystko podobno są, jednak samochód ma chipa do 250 KM, robiony przez poprzedniego właściciela.( + sprzedawany samochód jest przez jakiegoś pośrednika) I tutaj pytanie, czy chcę się w to pchać.. raczej nie.
Mam na oku zadbaną (tak przynajmniej wygląda) 2,4 w i chyba tam uderzę w ten weekend.

Kolejne pytanie, co sądzicie o tej? (Tak, będę męczyć dopóki nie kupię :rolleyes:)
(zdjęcie niżej, linków jeszcze dodawać nie mogę)
brera 2.jpg

Już wszystko wiem.. Faktury na wszystko podobno są, jednak samochód ma chipa do 250 KM, robiony przez poprzedniego właściciela.( + sprzedawany samochód jest przez jakiegoś pośrednika) I tutaj pytanie, czy chcę się w to pchać.. raczej nie.
Mam na oku zadbaną (tak przynajmniej wygląda) 2,4 w i chyba tam uderzę w ten weekend.

Kolejne pytanie, co sądzicie o tej? (Tak, będę męczyć dopóki nie kupię :rolleyes:)
Pokaż załącznik 278315

Możesz dodawać jak każdy, tylko wystarczy pomyśleć...

Pokaż załącznik 278315

Usuń początek linku i normalnie wklej :)

Siemanko, co sądzicie o tym ogłoszeniu? Szukam jak najmniej problemowej alfy, mam wrażenie że ten silnik będzie najbardziej odpowiedni i najłatwiejszy w utrzymaniu (na dynamice mi nie zależy w ogóle. Szybkie pytanko - skrzynia piątka w tej wersji jest mniej awaryjna niż m32? Abstrahując od tego jak ogłoszenie jest napisane, Pan wspomina o awarii czujnika temperatury oleju, i że koszt niby mały - od razu mi się zapala lampka czemu sam tego nie wymieni jak takie tanie, ale może to wskazywać na coś grubszego? Jak sprawdzałem VIN na govie nic konkretnego nie pokazało stąd się zastanawiam. Z góry dzięki i pozdrawiam ;)

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-sliczna-czarna-wloszka-odda-sie-w-dobre-rece-ID6DdJup.html#d521c69da3

nr VIN: ZAR93900007101540

Czujnik temp oleju to najdroższy czujnik w aucie. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś cena oscylowała w granicach 1000 zł. Czujnik zamontowany jest na dnie miski olejowej, więc wymiana też chwilę zajmie.
Samo auto OK, silnik dobrze toleruje gaz. Trzeba pamiętać o regulacji luzów zaworowych.

Siemanko, co sądzicie o tym ogłoszeniu? Szukam jak najmniej problemowej alfy, mam wrażenie że ten silnik będzie najbardziej odpowiedni i najłatwiejszy w utrzymaniu (na dynamice mi nie zależy w ogóle. Szybkie pytanko - skrzynia piątka w tej wersji jest mniej awaryjna niż m32? Abstrahując od tego jak ogłoszenie jest napisane, Pan wspomina o awarii czujnika temperatury oleju, i że koszt niby mały - od razu mi się zapala lampka czemu sam tego nie wymieni jak takie tanie, ale może to wskazywać na coś grubszego? Jak sprawdzałem VIN na govie nic konkretnego nie pokazało stąd się zastanawiam. Z góry dzięki i pozdrawiam ;)

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-sliczna-czarna-wloszka-odda-sie-w-dobre-rece-ID6DdJup.html#d521c69da3

nr VIN: ZAR93900007101540

Ostatni wpis w ASO jest na 28036km i wystawiał ją już w sierpniu.

Również dziękuję. A tak z ciekawości, to gdzie wy te viny sprawdzacie tak dokładniej, miałbym kilka do sprawdzenia, a nie chciałbym czterech liter zawracać ;)

To wiadomo, ale może jakaś podpowiedź?
Nierówną pracę, czy szarpanie rozpoznam, więcej się nie orientuję, więc zostaje tylko stacja kontroli? :(
Co proponujecie sprawdzić przy takim przebiegu 5k w ciągu 2 lat? + ten nieaktualny przegląd?

Jeśli jesteś mocno zainteresowany to pojedź do ASO i zrób przegląd przedzakupowy. Koszt 300 - 400 zł. Przy cenie tej Brery to wydaje się rozsądny koszt.

Cześć.
Czy ktoś widział te Brery z bliska?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-ID6DBvGp.html?

olx.pl/d/oferta/alfa-romeo-brera-niski-przebieg-stan-kolekcjonerski-CID5-IDGeuhr.html#2026ec48dd

Dzieki...

Poprawione...

Dzięki Kołos

Ostatnia edycja:
Cześć.
Czy ktoś widział te Brery z bliska?

otomoto .pl/oferta/alfa-romeo-brera-ID6DBvGp

olx .pl/d/oferta/alfa-romeo-brera-niski-przebieg-stan-kolekcjonerski-CID5-IDGeuhr

Dzieki...

Coś nakombinowałeś z tymi linkami, a wystarczy usunąć samo www

Amortyzatory
Powrót