• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

I nadal uważasz, że dobry egzemplarz nie znalazłby do tej pory nowego właściciela od października?
I tak i nie, na forum info o tej sztuce pojawiło się 3miesiace temu w marcu (tyle się dokopałem) niemoge znaleźć nic o niej z października, 3 osoby się pytały o vin od marca nikt nie oglądał i o stanie się nie wypowiedział, od czerwca 2 raz wystawiona cena nie spada, każdy kto szuka auta ma na oku kilka sztuk i sprawdza vin czasami nawet żadnej nie obejrzy bo już interesuje się inną, bo co chwilę pojawiają się nowe. Chciałbym się dowiedzieć jak ktoś ma info co jes z nią nie tak bo cena jest taka nie za niska i nie za wysoka, jak jest od października to chyba wiadomo co z nią jest, i jak można coś z vin wyciągnąć więcej niż ost przebieg np wyposażenie, zastanawiam się czy nie sprawdzić jej w Dr Lemon w Warszawie, chyba że poda ktoś jakieś konkretne argumenty co jest znia

Panowie, niestety ale kupując Alfę trzeba się trochę namęczyć i trochę czasami zaryzykować. Wielokrotnie już pisałem, że górna półka cenowa w Polsce to dolna w Niemczech. więc po dobre auto trzeba się wybrać za granicę, i zaryzykować dzień/dwa w plecy i przejechane grubo 1000+ kilometrów. Atrakcyjne oferty z mobile.de, autoscout czy innych portali aukcyjnych/internetowych znikają w kilka godzin, te średnio atrakcyjne max 2-3 dni. to co wisi dłużej to albo chłam dla turka, albo cena z kosmosu w porównaniu do stanu. Do tego wybór Alfy w całej Polsce jest mniej więcej taki jak Golfa czy Audi A4 w np. województwie śląskim. Ja osobiście korzystając z tego że mam rodzinę w DE jeżdżę po auta za Odrę. ostatnio ściągnąłem testowo jeden ładny egzemplarz 159 (jakby co to nie chodzi o moje coraz bardziej wychuchane i wypucowane TI) w celach czysto handlowych, przejdzie pełny serwis i zobaczymy jaki jest popyt na auto w stanie bliskim salonowego. w każdym razie, gdyby któryś z was chciał jechać po auto do Niemiec, piszcie na priv, przekaże info co i jak. to w cale nie takie trudne.

Nie rozumiem wywodu, masz jakiś lepszy silnik który był oferowany w 159?
Lepszy to zależy czego oczekujesz. Mi nie pasowało, że od strony dźwiękowej ten silnik nie ma wyrazu. Poza tym jeździ się jak dieslem. No i trafiają się malkontenci, którzy uważają, że mógłby mniej palić...

- - - Updated - - -

Zastanawiam się nad dwoma modelami Brery. Obie są w dieslu, jedna w wersji 200Km z zaślepionym egrem i bez dpfu, ale za to z klapami wirowymi plastikowymi, druga z silnikiem 210km również bez egru i dpfu, ale z klapami aluminiowymi
Nie było 2.4 z plastikowymi klapami.

Hej to napisz jaki lepszy silnik był oferowany z 159? Gdyby 1.75Tbi była dostępna od razu jestem przekonany, że auto odniosłoby dużo większy sukces.

Hej to napisz jaki lepszy silnik był oferowany z 159? Gdyby 1.75Tbi była dostępna od razu jestem przekonany, że auto odniosłoby dużo większy sukces.
W jakim sensie lepszy?
Niskie koszty utrzymania i wysoka niezawodność przy dobrym spalaniu oraz niezłej dynamice - 2.2 JTS.
Wrazenia z jazdy to 3.2. Dobra niezawodność, ale spalanie wyższe i jeśli sam przy aucie nie robisz to w razie usterki mechanicy zdzierają od pojemności silnika ;) Do tego dochodzi kuriozalny brak niektórych nowych części zamiennych.
TBi to taki twór po środku. Koszty utrzymania nie powinny być wysokie, ale nie jest to niestety jednostka wolna od usterek. Dość skomplikowana dla większości mechaników, co potwierdzają wpisy na forum. Fakt, że też przyjemnie się tym jeździ, ale mi nie odpowiadał brak brzmienia silnika. Osiągi co najmniej przyzwoite.

Cześć. Planuje kupno alfy 159 2.4 JTDM o mocy 200 KM skonfigurowaną z sześcio stopniową skrzynią automatyczną, 2007 rok. W samochodzie zostały usunięte klapy wirowe, EGR oraz filtr cząstek stałych DPF, została wykonana operacja czyszczenia turbiny wraz z ustawieniem geometrii łopatek. Na jakie rzeczy zwrócić uwagę przy oględzinach?

Cześć. Planuje kupno alfy 159 2.4 JTDM o mocy 200 KM skonfigurowaną z sześcio stopniową skrzynią automatyczną, 2007 rok. W samochodzie zostały usunięte klapy wirowe, EGR oraz filtr cząstek stałych DPF, została wykonana operacja czyszczenia turbiny wraz z ustawieniem geometrii łopatek. Na jakie rzeczy zwrócić uwagę przy oględzinach?
Skoro było grzebane przy zmiennej geometrii to zwróć uwagę, czy auto płynnie rozwija moc i jest dynamiczne. Nawet bez filtra silnik w dobrej kondycji nie powinien widocznie dymić. Zwróć też uwagę jak pracuje skrzynia - czy nie szarpie, nie przeciąga biegów. Poza tym standard.

Dym ukaże się po przejechaniu kilku km, czy wystarczy ze bedzie odpalony jakiś czas? Jeśli będzie dymić co może być przyczyna?

Ostatnia edycja:
Dym ukaże się po przejechaniu kilku km, czy wystarczy ze bedzie odpalony jakiś czas? Jeśli będzie dymić co może być przyczyna?
Mam na myśli zasłonę dymną przy przyspieszaniu, co może być objawem lejących wtryskiwaczy, niedomagającego turbo itp.

Wczoraj po prześledzeniu wszystkich wątków na forum dot. silnika 2.2 JTS chyba się do niego jednak przekonałem. Rozmawiałem już z jednym sprzedającym odnośnie Brery i powiedział mi, że właśnie wymienione zostały dwa łańcuchy, ale bez rozrządu i ma fakturę na to ok 1300zł. Reszta rozrządu nie była ruszana tak samo jak elektrozawory.
Czy tyle kosztuje wymiana łańcuchów wraz z ich kupnem?
Czy wymiana samych łańcuchów jest wystarczająca?

Wczoraj po prześledzeniu wszystkich wątków na forum dot. silnika 2.2 JTS chyba się do niego jednak przekonałem. Rozmawiałem już z jednym sprzedającym odnośnie Brery i powiedział mi, że właśnie wymienione zostały dwa łańcuchy, ale bez rozrządu i ma fakturę na to ok 1300zł. Reszta rozrządu nie była ruszana tak samo jak elektrozawory.
Czy tyle kosztuje wymiana łańcuchów wraz z ich kupnem?
Czy wymiana samych łańcuchów jest wystarczająca?
To zależy od stanu wariatorów. Te moim zdaniem są wytrzymałe. Elektrozawory jeśli padną to też majątku nie kosztują. Co do ceny za łańcuchy to jest to możliwe... Zapytaj czy napinacze wymienił.
Pryz oględzinach sprawdź czy skrzynia M32 nie grzechocze. To się czasem zdarza.

To zależy od stanu wariatorów. Te moim zdaniem są wytrzymałe. Elektrozawory jeśli padną to też majątku nie kosztują. Co do ceny za łańcuchy to jest to możliwe... Zapytaj czy napinacze wymienił.
Pryz oględzinach sprawdź czy skrzynia M32 nie grzechocze. To się czasem zdarza.

a jeśli nie wymienił napinaczy to źle?
jak najlepiej sprawdzić skrzynie? po prosru w czasie jazdy przy zmianie biegów wychwycę grzechotanie?

a jeśli nie wymienił napinaczy to źle?
jak najlepiej sprawdzić skrzynie? po prosru w czasie jazdy przy zmianie biegów wychwycę grzechotanie?
Jeśli wymienił łańcuchy, a napinacze zostawił to jest źle. Ślizgi OK - te mogły być w dobrej kondycji. Z dolnym łańcuchem (napęd wałków balansujacych) należy też wymienić zębatki, ponieważ ścierają się.
Co do grzechotania - objawia się na biegu jałowym, trzeba podnieść maskę i słuchać. W czasie jazdy tego nie słychać.

Jeśli wymienił łańcuchy, a napinacze zostawił to jest źle. Ślizgi OK - te mogły być w dobrej kondycji. Z dolnym łańcuchem (napęd wałków balansujacych) należy też wymienić zębatki, ponieważ ścierają się.
Co do grzechotania - objawia się na biegu jałowym, trzeba podnieść maskę i słuchać. W czasie jazdy tego nie słychać.
Super, dziękuje Ci za cenne wskazówki. Jutro być może, lub w sobotę jadę oglądać Brere i na pewno zwrócę na to uwagę i popytam sprzedawce

Hej, mam kilka pytań co do dostępnego fabrycznego wyposażenia. Po pierwsze, czy fabryczny bluetooth pozwala na odtwarzanie muzyki z telefonu? Po drugie, co można wyświetlić poza nawigacją na wyświetlaczu z nawigacją? Czy jest tam więcej informacji z komputera pokładowego czy tylko radio? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Nie, tylko z pendrive.

Rozumiem, że auto działa wtedy tylko jako zestaw głośnomówiący?

Sprecyzuj pytanie. Masz na myśli fabryczne urządzenie navi (NavConnect, Instant Nav) czy wyświetlacz między zegarami z navi z Blue&me?

Chodzi mi o fabryczne navi. Z tego co udało mi się dowiedzieć NavConnect był przed liftem i umożliwiał instalację karty sim, natomiast Instant Nav był po lifcie. Pytam się, bo wnętrza z fabrycznym "ekranikiem" dużo bardziej mi się podobają niż te ze zwykłym radiem. Natomiast jeśli służą one tylko do nawigacji to raczej będą mi zbędne, bo i tak w 99% przypadków będę korzystał z telefonu w tym celu. Zależy mi też na tym, żeby móc jednak podłączyć telefon z muzyką - albo za pomocą bluetootha albo zwykłego jacka. Z tego co widziałem na forum, to są dostępne emulatory zmieniarki i inne takie, jednak wydaje się też, że są jakieś problemy z podłączeniem ich do Instant Nav. Czy to prawda?

Rozumiem, że auto działa wtedy tylko jako zestaw głośnomówiący?
Generalnie tak, plus odtwarzanie muzyki z pendrive ;)

Z tego co widziałem na forum, to są dostępne emulatory zmieniarki i inne takie, jednak wydaje się też, że są jakieś problemy z podłączeniem ich do Instant Nav
Nikt jeszcze nie pochwalił się rozwiązaniem. Instant Nav nie ma gniazda na niebieską wtyczkę.
ConnectNav był dostępny również po lifcie. To urządzenie wyświetla też dane z komputera pokładowego oraz umożliwia sterowanie systemem audio (logiczne :D). Poza tym nie ma żadnych dodatkowych funkcji. Można do niego podłączyć Bluetooth i/lub cyfrową zmieniarkę. Sam system nawigacji jest bardzo słaby, włączając w to nieaktualne mapy.

Bluetooth służy tylko do połączeń telefonicznych w takim razie?
Do odtwarzania muzyki z telefonu zostaje tylko wejscie AUX jeśli auto takowe ma?

Amortyzatory
Powrót