[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Siema panie i panowie, co możecie powiedzieć o tej belli? wygląda dobrze, tylko cena jakaś wysoka chyba otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-ti-1-9-jtdm-150-km-ID6C3eaK.html
choć drugiej strony parę rzeczy jest wymienionych które i tak bym trzeba było zrobić

Ostatnia edycja:
Co sądzicie o tej sztuce?
olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-ti-CID5-IDzEALy.html#e918441651
Dobra cena jak za pakiet Ti i ten rocznik/przebieg. Ktoś był oglądać?

stan wydaje się być adekwatnym do ceny.

Tak właśnie mi się też wydaje, Fajnie że Tbi ale taki trochę golas i jak się przyjrzałem zdjęciom to ma jeden pożółkły reflektor przeciwmgłowy (drugi bialutki), nierówne szczeliny przy masce a komis prawdy nie powie. Nie wiem czy warto się nim interesować a chcę coś już kupić bo mój w210 niema chłodziarki na pokładzie i jest masakra, Chciałem benzynę i rozważam tylko Tbi ale kieszeń nie jest z gumy :) i nie chce się wpakować na minę tylko po to żeby mieć Tbi, kolejna opcja to 2.0Jtdm tylko szkopuł w tym że robię małe przebiegi, głównie miasto i nie wiem czy diesel ma sens, żeby go nie zamęczyć, a rozważam tą ofertę:
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-sw-2-0-170-km-ti-ID6Bsith.html#gallery-open

Też szukam 1.75TBi i na tą chwilę trzeba wydać koło 35tyś, auto poniżej 30tyś mają coś nie tak ze sobą lub/i są zaniedbane. To są w miarę młode roczniki 9/10lat i bardzo poszukiwane.
Przeglądając wage 159, ta wersja silnikowa jest najlżejsza (chyba oprócz benzyny 1.8l) więc wrażenia z jazdy muszą być fantastyczne, sam jeździłem tylko 2.4 dieslem który jest okay

Też szukam Tbi, może połączymy siły i ściągniemy coś z zagranicy, bo u nas oferta jest mizerna?

Przeglądając wage 159, ta wersja silnikowa jest najlżejsza (chyba oprócz benzyny 1.8l) więc wrażenia z jazdy muszą być fantastyczne
Żebyś się nie zdziwił ;)
Jeden z lepszych silników w 159. Bardzo dynamiczny, bardzo elastyczny, bardzo bezpłciowy. Taki diesel na benzynę.

Żebyś się nie zdziwił ;)
Jeden z lepszych silników w 159. Bardzo dynamiczny, bardzo elastyczny, bardzo bezpłciowy. Taki diesel na benzynę.
Nie rozumiem wywodu, masz jakiś lepszy silnik który był oferowany w 159?

Też szukam Tbi, może połączymy siły i ściągniemy coś z zagranicy, bo u nas oferta jest mizerna?

Mam prace wyjazdową i taki wyjazd ciężko byłoby mi zoorganizować ale chętnie bym zapłacił za sprowadzenie 159 z TBi

jak to diesel na benzynę to dla mnie idealnie :)
Też bym zapłacił za sprowadzenie, ale komu tu zaufać?

jak to diesel na benzynę to dla mnie idealnie :)
Też bym zapłacił za sprowadzenie, ale komu tu zaufać?

Bardzo prosze:
m.facebook.com/story.php?story_fbid=1333707976776960&id=1135841869896906

21405373ef095.jpg

Gosc sprowadza glownie ze Szwajcarii. Sam jade ogladac, kolo soboty, 159 ti 2.4 automat prosto z lawety z mozliwoscia pierwokupu :) Troche juz pozwiedzalem handlarzy i osob prywatnych ale, ze nie mam cisnienia to szukam perelki (jak kazdy heh). Tu sytuacja jest troche lepsza niz na placu w komisie bo te auta, ktore on proponuje sa jeszcze w CH a wiec przyjezdzaja w calosci i z przebiegiem jaki jest na zdjeciach. Watpliwe zeby ktos tam na miejscu je klepal lub krecil chociaz Slowianie i Cyganoturki sa wszedzie i wszystko jest mozliwe :)
Nie jestem jakims tajnym agentem w/w handlarza ale sledze tez forum od dluzszego czasu i skoro zapytales to postanowilem odpowiedziec :) Jego Ekscelencja :D, z rozmowy telefonicznej wydawal sie w miare kumatym gosciem no ale zobaczymy na miejscu. Wiem, ze ma tez aktualnie w ofercie, na otomoto czerwona TBI na 20' kolach (cena, z absurdalnej, nawet spadla o 5 tys. w ostatnim czasie)

Już pisałem o tym konkretnym handlarzu i raczej z jego usług nie skorzystam. Inna sytuacja jest jak auto już PL i można sobie ją obejrzeć a inna jak się zleca kupno i kupuje trochę kota w worku. Pan handlarz nie bardzo rozumiał po co mi nr VIN auta i po co chce wnikliwie sprawdzić auto za jego pomocą przed zakupem. Był też temat na FB jak Pan się odnosi do innych osób na pw i po prostu z tym Panem jakoś mi nie po drodze.

Tak właśnie mi się też wydaje, Fajnie że Tbi ale taki trochę golas i jak się przyjrzałem zdjęciom to ma jeden pożółkły reflektor przeciwmgłowy (drugi bialutki), nierówne szczeliny przy masce a komis prawdy nie powie. Nie wiem czy warto się nim interesować a chcę coś już kupić bo mój w210 niema chłodziarki na pokładzie i jest masakra, Chciałem benzynę i rozważam tylko Tbi ale kieszeń nie jest z gumy :) i nie chce się wpakować na minę tylko po to żeby mieć Tbi, kolejna opcja to 2.0Jtdm tylko szkopuł w tym że robię małe przebiegi, głównie miasto i nie wiem czy diesel ma sens, żeby go nie zamęczyć, a rozważam tą ofertę:
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-sw-2-0-170-km-ti-ID6Bsith.html#gallery-open

https://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/68540-prosba_sprawdzenie_nr_vin-737.html

Już pisałem o tym konkretnym handlarzu i raczej z jego usług nie skorzystam..

W porzadku. Na zlecenie sprowadzenia w ciemno, zaliczki itp. tez bym sie nie zdecydowal, jak piszesz. Dla mnie liczy sie dany egzemplarz samochodu a nie sprzedawca. Moze byc nawet najwiekszym kutasem na codzien :D Zreszta zalozylem sobie fikcyjne konto na fb tylko po to zeby poszerzyc zakres poszukiwan i powiem tyle.. Jak czytam niektore posty to sam bylbym duuuuuzo bardziej wulgarny. Niestety "bezstresowe wychowanie" okazalo sie utopia.

Bardzo prosze:
m.facebook.com/story.php?story_fbid=1333707976776960&id=1135841869896906

Pokaż załącznik 259852

Gosc sprowadza glownie ze Szwajcarii. Sam jade ogladac, kolo soboty, 159 ti 2.4 automat prosto z lawety z mozliwoscia pierwokupu :) Troche juz pozwiedzalem handlarzy i osob prywatnych ale, ze nie mam cisnienia to szukam perelki (jak kazdy heh). Tu sytuacja jest troche lepsza niz na placu w komisie bo te auta, ktore on proponuje sa jeszcze w CH a wiec przyjezdzaja w calosci i z przebiegiem jaki jest na zdjeciach. Watpliwe zeby ktos tam na miejscu je klepal lub krecil chociaz Slowianie i Cyganoturki sa wszedzie i wszystko jest mozliwe :)
Nie jestem jakims tajnym agentem w/w handlarza ale sledze tez forum od dluzszego czasu i skoro zapytales to postanowilem odpowiedziec :) Jego Ekscelencja :D, z rozmowy telefonicznej wydawal sie w miare kumatym gosciem no ale zobaczymy na miejscu. Wiem, ze ma tez aktualnie w ofercie, na otomoto czerwona TBI na 20' kolach (cena, z absurdalnej, nawet spadla o 5 tys. w ostatnim czasie)
Łatna ta czerwona 159 TBi ale z pakietem Ti i kołami 20 cali można pewnie wszystkie plomby pogubić po pierwszym kilometrze polskich dróg,
Mam kawał drogi z Trójmiasta jakby było trochę bliżej to bym pojechał obejrzeć.

Panowie, potrzebuje Waszej rady:)
Zastanawiam się nad dwoma modelami Brery. Obie są w dieslu, jedna w wersji 200Km z zaślepionym egrem i bez dpfu, ale za to z klapami wirowymi plastikowymi, druga z silnikiem 210km również bez egru i dpfu, ale z klapami aluminiowymi. Pierwsza ma 136tys i jest od meachnika, który jeździ nią tylko w lato, a druga ma 191 tys i świeżo została sprowadzona z Belgii. Który silnik lepiej wybrać?
Pytałem się u mechanika i usunięcie klap plus rozrząd to koszt 1600 zl
https://m.olx.pl/oferta/alfa-romeo-brera-2-4-mjet-CID5-IDAsTjQ.html#position=5&page=3
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-100-bezwypadkowy-1wl-zadbana-ID6C1VN6.html

.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/68540-prosba_sprawdzenie_nr_vin-737.html[/url]

Oprócz tego że ostatni wpis w ASO ma 70000 km i że 3 razy ktoś o nią pytał to nic więcej się nie dowiedziałem, wertowałem forum vin godzinę, chyba że źle te wpisy interpretuje

Witam wszystkich,
potrzebuje opinii osób, które jeździły 159 - tką w TBI lub 2.4 q4 lub 2.4 qtronic i chcą się podzielić swoimi doświadczeniami, uwagami . Planuje kupno drugiej dziewiątki z zamiarem wykręcenia z niej +/- 250km, więc mile widziana każda opinia :rolleyes:

Oprócz tego że ostatni wpis w ASO ma 70000 km i że 3 razy ktoś o nią pytał to nic więcej się nie dowiedziałem, wertowałem forum vin godzinę, chyba że źle te wpisy interpretuje

I nadal uważasz, że dobry egzemplarz nie znalazłby do tej pory nowego właściciela od października?

Panowie, potrzebuje Waszej rady:)
Zastanawiam się nad dwoma modelami Brery. Obie są w dieslu, jedna w wersji 200Km z zaślepionym egrem i bez dpfu, ale za to z klapami wirowymi plastikowymi, druga z silnikiem 210km również bez egru i dpfu, ale z klapami aluminiowymi. Pierwsza ma 136tys i jest od meachnika, który jeździ nią tylko w lato, a druga ma 191 tys i świeżo została sprowadzona z Belgii. Który silnik lepiej wybrać?
Pytałem się u mechanika i usunięcie klap plus rozrząd to koszt 1600 zl
m.olx.pl/oferta/alfa-romeo-brera-2-4-mjet-CID5-IDAsTjQ.html#position=5&page=3
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-100-bezwypadkowy-1wl-zadbana-ID6C1VN6.html

Ta od "mechnika" wygląda na mocno zmęczona i jest to przed-lift, druga to odpicowana trochę przez sprzedawce i wygląda dużo lepiej plus wersja po liftingu, chyba wolałbym tą drugą zobaczyć najpierw.
PS przy kupnie auta od mechanika bym się mocno zastanawiam

Amortyzatory
Powrót