• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

ze zdjęć tyle: brak ozdobnej listewki prawej zderzaka przód, halogen wymieniony ( chyba że tak światło padało), błotnik prawy przód bez naklejki ( z drugiej strony jest), brak zaślepki wykładziny tunelu od strony pasażera z przodu ( zdjęcie ze schowkiem), wycięcie na [podwójny wydech??.

Raczej dostała strzała z tyłu i typ założył zderzak od 2.2 lub innej z dwoma tlumikami przy okazji oberwał błotnik przedni i został polakierowany stąd też brak emblematów. Ale to wcale nie musi być zły samochód.

Przy okazji szukania dla siebie jeżeli może to być dla kogoś pomocne to mam sporo zdjęć i mogę dużo powiedzieć o tych egzemplarzach:

Alwernia:
otomoto id = ID6zMTMY

Ostrzeszów - matecznik Alf:
otomoto id = ID6zzPjU

Te sztuki widziałem na własne oczy, mam kilka zdjęć i mogę coś powiedzieć:

w Sosnowcu:
otomoto id = ID6zOQwf

I Libiąż:
otomoto id = ID6zO6td

Oświęcim:
otomoto id = ID6zrzPz

Zdjęcia na priv, nie mam prawa tu zamieszczać jeszcze fotek.

Przy okazji szukania dla siebie jeżeli może to być dla kogoś pomocne to mam sporo zdjęć i mogę dużo powiedzieć o tych egzemplarzach:

Alwernia:
otomoto id = ID6zMTMY
Bardzo proszę o info na temat tego egzemplarza :)

I o tym też: ID6zO6td

Bardzo proszę o info na temat tego egzemplarza :)

I o tym też: ID6zO6td

Jeżeli chodzi o alwernię to musisz poskładać link do pliku ze zdjęciami usuwając spacje:
drive . google . com / file / d / 1uSmKIMQYzDqMqotGhQtiFamTYDjBg5IT/view?usp=sharing
to prawie 700 MB. Samochód jak na Alfę 159 z bardzo równym lakierem 140 um ale prawdopodobnie jeździł w okolicach morza i wszystko co było z żelaza i było osłonięte jest chwycone przez rdzę. Zobacz pod błotnikami, śrubki, biały nalot na elementach aluminiowych. Auto bez chlapaczy więc kamienie poobijały lakier z tyłu nadkoli i żre to rdza (foto). Podłączałem się interfejsem - korekcja wtrysków w okolicach +- 2 więc słabo. Turbo bez wycieków. Głos silnika bardzo dobry. Niewielkie wycieki jak na zdjęciach - nie wiem co to. Kierownica nie powycierana, skóra w średnim stanie - bez tragedii - w miarę ok. Zobacz na korozję w środku nadkoli (zdjęcia) ja wziąłem egzemplarz który w tych miejscach ma nienaruszony lakier. Generalnie - w miarę pozytywnie ale auto musiałoby przejść solidne odświeżenie aby zatrzymać korozję i za jakiś czas regeneracja wtrysków. Gdyby auto kosztowało 22 tys - wziąłbym je.

Jeżeli chodzi o Libiąż to były 2 ale zostało to jedno czarne. Druga była piękna, ciemnozielona. Nie mam zdjęć i nie podłączałem się interfejsem ale auto wygląda OK, silnik ładnie pracuje, dziwny odgłos jest tylko od osłony silnika, więc nie stresuj się jak będziesz go słuchał. Lakier w miarę ok. Kierownica nie zjechana, warto przyjechać. Nie oglądałem go dokładnie więc to tylko tyle co wiem.

Dzięki! Ta z Alwerni naprawdę fajnie wygląda, ale trochę roboty jest z zabezpieczeniem jej...

hej,
rozglądam się za alfą 159 1,8 mpi pod gaz lub już z gazem (trochę ryzykowne), najlepiej południe polski (jestem z krakowa)
do tej pory unikałem ofert od 'dealerów' ale wpadła mi w oko jedna 159 od handlarza. Kojarzycie tę firmę handlującą samochodami?

✰VIP ELITE CLUB DEALER
Jeziorska - 43-180 Orzesze, Zazdrość

otomoto.pl/en/oferta/alfa-romeo-159-1-8-mpizlpg-aso-skory-idealna-oplaty-gwarancja-ID6zkpXa.html

jest jakaś gwarancja 12 miesięczna, brać to na poważnie? czy to kolejny sposób na wzbudzenie zaufania i późniejsze naciąganie? cytat z aukcji:

"GWARANCJA zakupionego u nas samochodu obejmuje:
-wszystkie usterki techniczne (związane z gwarancją), które wynikły po nabyciu auta;
-silnik;
-skrzynię biegów (manualną jak i automatyczną);
-zawieszenie przednie i tylne (sprężyny, amortyzatory itp.);
-mechanizmy różnicowe;
-paski rozrządu;
-wały pędne;
-obudowy (skrzyni biegów, silników, mostów, miski olejowej, itp.)

NAPRAWA I WSZYSTKIE CZĘŚCI W OKRESIE GWARANCJI USUWANE BĘDĄ BEZPŁATNIE!"

Ostatnia edycja:
dlaczego tak twierdzisz? pewnie jest duzo drobnym druczkiem i jakies limity ale to chyba zawsze lepsze niz nic?

Takie gwarancje zwykle nie obejmują "naturalnego zużycia" i "wad materiałowych". A teraz wymień jakiś rodzaj awarii w kilkuletnim aucie, który wystąpił nie z przyczyn użytkownika i jednocześnie nie był ani wynikiem naturalnego zużycia eksploatacyjnego, ani nie wynikał z wad materiałowych.

- - - Updated - - -

dlaczego tak twierdzisz? pewnie jest duzo drobnym druczkiem i jakies limity ale to chyba zawsze lepsze niz nic?

Takie gwarancje zwykle nie obejmują "naturalnego zużycia" i "wad materiałowych". A teraz wymień jakiś rodzaj awarii w kilkuletnim aucie, który wystąpił nie z przyczyn użytkownika i jednocześnie nie był ani wynikiem naturalnego zużycia eksploatacyjnego, ani nie wynikał z wad materiałowych.

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4jtdm-skora-xenon-dvd-navi-wersja-ti-ID6zS037.html

Nie jest to podejrzanie tania oferta?

Jest. Nawet biorąc pod uwagę, że handlarz opylił bokiem oryginalne felgi od Ti.

a chcesz kupić i jest za tania czy męczyć klawiaturę bez sensu?:) każdy na forum jest bogaty i kupuje alfy za 50 tysi a swoje stare eksportuje hahaha:D

A korzystal ktos z was moze z firm sciagajacych auta z zagranicy na zamowienie? Mozecie jakas polecic? Szukam sedana 1.8 juz od kilku miesiecy i nic sie nie trafia a czas mi sie konczy bo na wakacje musze miec nowe auto i pomyslalem aby skorzystac z pomocy takich wlasnie firm i cos sciagnac za ich posrednictwem. Czy ktos korzystal i da sie tak kupic dobry samochod?

Kolega mój jeździ tak regularnie na zachód i południowy zachód Niemiec po auta na zamówienie, na pewno da się tak kupić coś lepszego niż od miejscowego handlarza i w sensownej cenie, bo często przywozi "przy okazji" drugie auto, które sam sprzedaje. Ale nie wiem jakie są dokładnie koszty takiej zabawy.

Koszty są spore. Sam korzystałem. Samochód który zamówiłem był (po uwzględnieniu wszystkich opłat) w cenie najdroższych modeli na Allegro, przy jednak lekko ponad przeciętnym wyposażeniu. Ale zadowolony byłem, choć samochód był jedynie pod każdym względem poprawny (w sensie nie ma co liczyć na odpicowaną plackami perełkę). Fakty są takie, że za granicą, te ładne i naprawdę dobrze utrzymane samochody, kosztują sporo. To co znajduje się w mentalnym zasięgu Polaka, może być co najwyżej solidne i poprawne - zapewniać bezproblemową eksploatację, ale nie powalać pod względem zadbania czy wyposażenia.
Na Bezwypadkowy.net jest sporo osób świadczących takie usługi.

Koszty są spore. Sam korzystałem. Samochód który zamówiłem był (po uwzględnieniu wszystkich opłat) w cenie najdroższych modeli na Allegro, przy jednak lekko ponad przeciętnym wyposażeniu. Ale zadowolony byłem, choć samochód był jedynie pod każdym względem poprawny (w sensie nie ma co liczyć na odpicowaną plackami perełkę). Fakty są takie, że za granicą, te ładne i naprawdę dobrze utrzymane samochody, kosztują sporo. To co znajduje się w mentalnym zasięgu Polaka, może być co najwyżej solidne i poprawne - zapewniać bezproblemową eksploatację, ale nie powalać pod względem zadbania czy wyposażenia.
Na Bezwypadkowy.net jest sporo osób świadczących takie usługi.

a chcesz kupić i jest za tania czy męczyć klawiaturę bez sensu?:) każdy na forum jest bogaty i kupuje alfy za 50 tysi a swoje stare eksportuje hahaha:D

albo swoje pewne sprzedaje za cene wyższą niż "allegrowa" i zarówno sprzedwaca jak i kupiec jest zadowolony

- - - Updated - - -

był nawet chyba temat w dziale 159 o takim rodzaju gwarancji ...
( jaki normalny ubezpieczyciel za kilka zł zagwarantuje naprawy zwroty odszkodowania za praktycznie wszystko w 10 letnim aucie ? )
w maczek nie wnikam nawet bo szkoda czasu
wg mnie pic - no ale moge sie mylic przeciez
chetnie poczytam jak ktos z takiej gwarancji wymienił sprzegło , dwumas , elementy silnika , zawieszenia itp ...

Amortyzatory
Powrót