[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

takie są realia one na prawdę tracą na wartości dużo czy nam to się podoba czy nie, jak dla mnie kupującego to dobrze :)

Ja pierdziele.... jakby wszystko było z tym autem OK to te 159tki chodzą już za bezcen :/

niestety rynek pokazuje, iż nie są to autka nadzwyczajne ( poza wyglądem ), choć mimo ich wad uważam, iż są samochodem, który wyróżnia się na tle innych aut ( dla miłośników marki, nie dla pragmatyków, do których ja niestety dla alfy się zaliczam :( )

http://www.autoscout24.pl/ListGN.as...mmvco=1&mmvmk0=6&mmvmd0=18681&flzh=1&eq=39,23

Wyszukałem te wersje silnikowe + HID + NAVI
Najtańsza opcja to €5500 po opłatach ~28000 PLN Nie uwzględniając kosztu sprowadzenia, marży handlarza itd. Jeżeli jest ok (nawet pomijając przebieg - w niego akurat nie wierzę) to cena jest wyjątkowo atrakcyjna.
To co mi nie pasuje - fotele zużyte ponad miarę - w moim praktycznie bliźniaczym samochodzie przy wyższym przebiegu tapicerka jest w lepszym stanie.
Czy ktoś się orientuje, czy ten samochód w tym roczniku miał wykończenie konsoli i kierownicy szczotkowane, czy reflowane?

Kiedyś role sie odwrócą i Ty będziesz sprzedającym.

Zalezy jeszcze, kiedy bedzie sprzedawal. Stosunkowo duzy spadek wartosci 159 w duzej mierze wynika ze zlej opinii wczesniejszych modeli. 159, mito i julka opinie na rynku uzywanych aut maja dobre, wiec o ile z kolejnymi modelami zadnej wpadki nie bedzie mozna sie spodziewac, ze z czasem spadek wartosi Alf troche przyhamuje.

Kiedyś role sie odwrócą i Ty będziesz sprzedającym.

Jestem pewien że szybko nie sprzedam, 147 kupiłem jak miała 3 lata teraz ma 11 zrobiłem teraz większy remont i będę jeździć dalej (tzn. moja druga połowa :) ) a teraz szukam 159 i pewnie też długo pojeżdżę

Odnośnie tej 159 2.4jtd co pkazał trojo jak dobrze wnioskuje z ogłoszenia to ta alfa nie ma blatów krajowych więc doliczcie sobie około 5tyś zł opłat celno akcyzowych, wiem jak to wygląda bo już to przerabiałem a ludzie o tym nie wspominają w ogłoszeniu a auto ma powyżej 2 litrów pojemności a to już inny próg opłat.

@daniell162
1.9 120KM - Nic nie jest napisane o tym, czy samochód jest zarejestrowany w kraju i nie wiem, czy dopuszczasz możliwość zakupu wersji 120KM

2.4 Ze zdjęć wygląda dobrze, cena chyba lekko przesadzona. Nie jestem w stanie zobaczyć na zdjęciach dokładnie, czy te xenony są ori, czy dokładane (spryskiwacze i automatyczna regulacja)

W numerze "Motoru" z 10 Września, str 34 - wysokie miejsce silnika 2.4JTDM w AR159 w rankingu najlepszych silników.
To tak a propos dyskusji, która co jakiś czas ożywa tu na forum i osób odradzających zakup 2.4 diesla.

@daniell162
1.9 120KM - Nic nie jest napisane o tym, czy samochód jest zarejestrowany w kraju i nie wiem, czy dopuszczasz możliwość zakupu wersji 120KM

2.4 Ze zdjęć wygląda dobrze, cena chyba lekko przesadzona. Nie jestem w stanie zobaczyć na zdjęciach dokładnie, czy te xenony są ori, czy dokładane (spryskiwacze i automatyczna regulacja)

Teoretycznie to 120KM odpada ale jak widzę jak mało aut z allegro spełnia moje wymagania to mogę się nad nią zastanowić, bardziej bym się skłaniał przy 150konnej bądź 200.

dla mnie 150 jeździ w miarę ... po prostu się przemieszcza. 120 .... chyba tylko jak bierzesz pod uwagę chip na 160 .

Ja pierdziele.... jakby wszystko było z tym autem OK to te 159tki chodzą już za bezcen :/

2,5 roku temu takie były reakcje, gdy ktoś pokazywał ofertę AR159 za mniej niż 40 tys. Rok temu podobne były reakcje dla aut za mniej niż 35, teraz podobnie jest przy autach poniżej 30 tys. Po prostu auta się starzeją i samochody najsłabsze (najsłabiej wyposażone, w najgorszym stanie, itd.) są takie tanie. Te auta mają już 6 lat i to naturalne że w tym wieku są warte ~30-40% wartości początkowej – w zależności od stanu.

BTW Znam człowieka który kupił AR 159 bardzo ładnie wyposażonego za 25 tys. Prawda jest taka, że samochód ma zadatki na bycie bardzo ładnym egzemplarzem (krajowy bezwypadkowy Distinctive 1.9 jtdm 16v ze skórą, ksenonami, PDC) ale wymagał na start włożenia 7-8 tys. złotych by doprowadzić do fajnego stanu (zawieszenie, uszkodzone mniejsze i większe drobiazgi mechaniczne, malowanie drobnych rys, rozrząd, olej). I podobnie jest przy dużej części podobnych ofert za 25-28 tysięcy. Takie auta bywają często wyprzedawane na zachodzie z jakimś drogim w naprawie uszkodzeniem (nie koniecznie blacharskim), w PL awarie są tuszowane albo tanio naprawiane i to się potrafi potem zemścić. Pisałem już o tym wcześniej – często jest tak, że tanie oferty w ostatecznym rozrachunku okazują się podobnie cenowo co zadbane egzemplarze. Niemniej jednak nie lubię uogólnień i uważam, że każdy egzemplarz wymaga przemyślenia (tak jak powyżej przywołany przez mnie przykład auta za 25 kzł, które moim zdaniem okazało się być całkiem w porządku).

Ostatnia edycja:
http://www.autoscout24.pl/ListGN.as...mmvco=1&mmvmk0=6&mmvmd0=18681&flzh=1&eq=39,23

Wyszukałem te wersje silnikowe + HID + NAVI
Najtańsza opcja to €5500 po opłatach ~28000 PLN Nie uwzględniając kosztu sprowadzenia, marży handlarza itd. Jeżeli jest ok (nawet pomijając przebieg - w niego akurat nie wierzę) to cena jest wyjątkowo atrakcyjna.
To co mi nie pasuje - fotele zużyte ponad miarę - w moim praktycznie bliźniaczym samochodzie przy wyższym przebiegu tapicerka jest w lepszym stanie.
Czy ktoś się orientuje, czy ten samochód w tym roczniku miał wykończenie konsoli i kierownicy szczotkowane, czy reflowane?

Idąc po linku nie wyświetla się już ta najtańsza za €5500, więc nawet nie wiem co to dokładnie był za rocznik. U mnie w Exclusive/Distinctive pre-FL jest ryflowane aluminium.

Amortyzatory
Powrót