• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Obie mają nawigacje w wersji z ostatniego liftu, czyli po roku 2010.

Tak tanio, że aż podejrzanie.

Sprawdziłbym czy to ma rzeczywiście 170 koni. na Belgię wychodziły wersje 136 koni. Aczkolwiek różnica podobno tylko w kompie.

W kwestii ścisłości poduszek powietrznych ma 7 a nie 8, ale to drobiazg... i tak sa bliżej niż jak niektórzy piszą, ze jest 12.

Dzisiaj podałem nr VIN auta w serwisie. Silnik 2.0 jtdm był montowany w egzemplarzach z 2009r ale nie na polski rynek.Dopiero w 2010r wprowadzono silnik 2.0 w polskich salonach.Takie info otzrymałem w serwisie.Na Belgie 159 2.0 wychodziła z mocą 163 lub 170KM

Witam wszystkich,
Poszukuję nowego auta i wybór padł na AR 159. Czy ktoś jest w stanie (może widział na żywo) powiedzieć coś więcej o którymś samochodzie z poniższych aukcji?

1. otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-nawigacja-2-0-jtd-136km-takze-bez-bik-i-krd-super-oc-zamiana-ID6zbdxW.html
2. otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-170-km-klimatyzacja-xenon-skora-parktronik-historia-serwisowa-ID6zlMIp.html
3. allegro.pl/alfa-romeo-159-kombi-2-0-jtdm-salon-pl-i7075605242.html#thumb/1

Przepraszam za niepełne linki ale nie mogę jeszcze dodawać ich w całości. Wyszukiwarka google radzi sobie z tymi wycinkami więc nie powinno być problemu z ich odnalezieniem.

Za wszelkie informacje, uwagi, spostrzeżenia będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam

1. Brak emblematów na przednich błotnikach, które tak łatwo wcale nie schodzą, wiec prawdopodobnie coś się działo. Kwestia sprawdzenia jak mocno i czy dobrze było zrobione. Skóra na boczku fotela kierowcy dziwnie się układa, możliwe, że był naprawiany po wystrzale poduszki.
2. Moim zdaniem nierealny przebieg.
3. Malowany zderzak i prawy przedni błotnik.
Tyle widać po samych zdjęciach. Mam nadzieję, że coś pomogłem.

Dzięki za info.

A skrzynie automatyczne wytrzymałe, czy raczej awaryjne? Na coś szczególnie zwracać uwagę przy zakupie?

Skrzynie to Aisiny TF-80SC/AF40, które były montowane w kilku innych markach/modelach w różnych generacjach. Skrzynia stosunkowo trwała i przyzwoita w osiągach jak na obecne czasy. Ja jestem zadowolony, ale jest to mój pierwszy automat. Jeśli jeźdizłeś z dwusprzęgłową lub z klasyczną, ale szybszą (np. nowe ZF co są w BMW i "naszej" Giulii) to podejrzewam, że możesz mieć lekki niedosyt, ale generalnie jest jak najbardziej w porządku.
Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim czy poprzedni właściciel zmieniał olej (nieważne czy statycznie czy dynamicznie, bo to temat rzeka i każdy ma swoją rację) byleby zmieniał. Poza tym trzeba autem pojedzić i na zimno i po dość dobyrm rozgrzaniu - te skrzynki potrafią mieć problemy (szarpać) w obu skrajnych zakresach temperatur i na co innego to wskazuje. Teoretycznie przy ok 200kkm przebiegu sypią się podzespoły, ale np. u mnie jeszcze spokój. Poza tym ze względu na popularność tej skrzyni jest kilku dobry specjalistów i dostęp do części jest stosunkowo przystępny, więc naprawy kosztują 2-5k zł, a nie 10k+ zł.
Tak w telegraficznym skrócie. Po więcej sczegółów odsyłam do szukania w temacie dot. 159 - sam przez to przechodziłem.

Ostatnia edycja:
1. Brak emblematów na przednich błotnikach, które tak łatwo wcale nie schodzą, wiec prawdopodobnie coś się działo. Kwestia sprawdzenia jak mocno i czy dobrze było zrobione. Skóra na boczku fotela kierowcy dziwnie się układa, możliwe, że był naprawiany po wystrzale poduszki.
2. Moim zdaniem nierealny przebieg.
3. Malowany zderzak i prawy przedni błotnik.
Tyle widać po samych zdjęciach. Mam nadzieję, że coś pomogłem.

Dziękuję za odpowiedź.
1. Sprzedający potwierdził że przód samochodu był lekko uszkodzony, przesłał nawet zdjęcia jednak na nich już brakuje emblematów a same uszkodzenia nie wyglądają źle, maska odratowana zderzak wymieniony, błotniki wyglądają na całe. Na fotel faktycznie nie zwróciłem uwagi, czy da się to jakoś sprawdzić podczas oględzin na żywo?
2. Niby jest udokumentowany ale może być różnie.

Witam,

przymierzam się do Alfy 159, jak wielu pewnie wymarzyła mi się wersja z 2.4 JTD ; ) stąd pytanie, czy za 30 - 40k można już mówić o rozsądnych egzemplarzach? Czy to wciąż za mało, żeby myśleć o sensownym zakupie?

Ogólnie też celowałbym chyba w wersję 210KM tej jednostki.

Ewentualnie spasowałaby mi również Brera z tym samym serduchem, nie mam w zasadzie żadnych wymagań dotyczących przestrzeni w środku, czynnikiem decydującym między 159 a Brerą dla mnie jest po prostu wygląd ; ) Brera jest śliczna, ale dla mnie wizualnie wciąż lepiej wypada sedan 159. Natomiast nie wiem, co decyduje o różnicach cenowych między tymi dwoma modelami.

Będę mega wdzięczny za pomoc, bo ile można jeździć Meganką z 1.9 dCi pod maską : P

W takim budżecie bez problemu powinieneś znaleźć coś ciekawego. Zostanie jeszcze na pakiet startowy ;)

W takim budżecie bez problemu powinieneś znaleźć coś ciekawego. Zostanie jeszcze na pakiet startowy ;)

super, dzięki! ; ) jak pozbędę się czarnej plamy historii francuskiej motoryzacji, wrócę z pytaniami już o konkretne internetowe aukcje mam nadzieję ^^ wiem, że po samych zdjęciach ciężko wyczuć jaki jest stan faktyczny, a opis zawsze będzie przedstawiał najlepszy i najbardziej zadbany okaz w internecie, ale sprawne oko i na zdjęciach pewnie coś wartościowego wychwyci.

różnica w cenach miedzy sedanem a coupe to podaż

Brera jest na skróconej płycie podłogowej 159, zmiany są drobne, inny zderzak, trochę zmienione wnętrze, mechanika taka sama

Gdybym ja miał jedyne kryterium "wygląd", to zdecydowanie brałbym Brerę. 159 w sedanie robi robotę, ale Brera wywołuje znacznie lepsze wrażenie. Wygląda dużo bardziej rasowo i agresywnie (oczywiście dobrze skonfigurowana).
Prawdopodobnie to efekt tego, że standardowa 159 wchodzi już w zakres cenowy dostępny dla studentów i innych wiejskich ścigaczy przez co robi się jej dużo. W dodatku jest degradowana szesnastkami na kołpakach z Lidla, dziennymi światłami chińskimi od Matiza i zenonami z Aliexpress + pierdzącą tubą basową w bagażniku. Co prawda sedan, w kraju w którym wszystkim wszystko musi się opłacać i zwracać przez co jedynym słusznym wyborem jest kombi w dieslu, nadal jest dość egzotyczny, ale Brery przez mniejszą praktyczność i wyższą cenę są znacznie rzadsze.

Gdybym ja miał jedyne kryterium "wygląd", to zdecydowanie brałbym Brerę. 159 w sedanie robi robotę, ale Brera wywołuje znacznie lepsze wrażenie. Wygląda dużo bardziej rasowo i agresywnie (oczywiście dobrze skonfigurowana).
Prawdopodobnie to efekt tego, że standardowa 159 wchodzi już w zakres cenowy dostępny dla studentów i innych wiejskich ścigaczy przez co robi się jej dużo. W dodatku jest degradowana szesnastkami na kołpakach z Lidla, dziennymi światłami chińskimi od Matiza i zenonami z Aliexpress + pierdzącą tubą basową w bagażniku. Co prawda sedan, w kraju w którym wszystkim wszystko musi się opłacać i zwracać przez co jedynym słusznym wyborem jest kombi w dieslu, nadal jest dość egzotyczny, ale Brery przez mniejszą praktyczność i wyższą cenę są znacznie rzadsze.

Szczerze mówiąc mam zupełnie ale to absolutnie zupełnie odwrotne odczucia. Mało widziałem zewszonych 159 i Brerek, wręcz chyba jedną czy dwie sztuki. Może jak spadną w okolice x tys, wtedy to i owszem, mogą ją kupować dziwni ludzie. Ale teraz młodzież woli kupić starą BMW E39 czy E38 albo Audi A8 niż w cenie większej niż 15k kupować nie-tak-szpanerską Alfę. Zazwyczaj w środku widzę skrajnie normalnych ludzi, ani pół "dresa". Także jak dla mnie stwierdzenie totalnie z czapy.

Zazwyczaj w środku widzę skrajnie normalnych ludzi, ani pół "dresa".

Ale kto tu mówił o dresie? To właśnie tacy "skrajnie normalni". Nie kupią BMW bo dresiarskie, Audi bo oklepane, a Mercedes zbyt dziadkowy. Celują w Alfy, Saaby, Volvo, Leksusy i inne marki premium z drugiej ligi. Alfa ma tę przewagę, że jest zwykle od nich tańsza, a lepiej wyposażona i dobrze wygląda (lep na kuciapki, co dla 22 latka nie jest bez znaczenia). W ogólnym założeniu, ten "Fiat z innym znaczkiem" ma być również tańszy w eksploatacji od całej reszty. Na Allegro już od 11 000 zł można kupić wersje ze skórą, pełną elektryką i dwustrefowym klimatronikiem - bez informacji w opisie, że coś nie działa albo uszkodzone. W dodatku rocznik 2006-2007, a nie końcówka lat 90.

Mało widziałem zewszonych 159 i Brerek, wręcz chyba jedną czy dwie sztuki.

Brerek w ogóle nie widziałem zewszonych. Tak jak pisałem, to jeszcze za droga zabawka, żeby brali ją studenciaki za kredyt studencki. Najwięcej widuję parchatych SW.
https://spplthumb.blob.core.windows...alfa-romeo-159-srebrny-warszawa-428013347.jpg

Szkoda, ze to "rasowo i agresywne" kończy się waśnie tylko na wyglądzie ;)

Ostatnia edycja:
Jak już wcześniej wspominałem zaciekawiło mnie ogłoszenie komisu POLTROP Częstochowa https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...alu-18-vip-gwarancja-ID6yTv5R.html#2743057402
Sprawdziłem auto w serwisie po nr VIN i wyszło tak jak informuje sprzedający.Auto serwisowane do 2016r ostatnia usterka wymiana zaworu EGR przebieg chyba 197tys.Silnik rocznik Kolor tapicerki itd itp się zgadza.Także postanowiłem zaryzykować i umówić się na oględziny w najbliższą sobotę. Jeżeli ktoś z forumowiczów ma czas a ma nie daleko do tego komisu to prosiłbym o podjechanie i rzucenie okiem czy faktycznie warto zaprzątać sobie tym autem głowę.Dodam, że mam ponad 300km aby obejrzeć to auto.

Daj znać jak tam bo wisi na oto od kiedy pamiętam,cena też trochę podejrzana no ale warto spróbować.

Amortyzatory
Powrót