[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

więc myślałem o sprzęgle, regeneracji wtrysków, dwumasy i turbo oraz rozrządzie.
A znasz zasadę, że jeśli coś działa dobrze, to lepiej tego nie zaczepiać? :)
Wszystko to możesz ocenić jeśli nie w czasie zakupu, to zaraz po nim.
Turbo można sprawdzić robiąc logi, tak samo wtryskiwacze. Sporo podpowie też pomiar ciśnienia sprężania w cylindrach. A najwięcej o stanie auta powie pomiar osiągów na hamowni. I wtedy można podjąć decyzję o dalszych inwestycjach.

Takie odpowiedzi mi pasują :) Zastanawiałem się po prostu nad pójściem w stylu lepiej zapobiegać niż leczyć ale może faktycznie byłaby to spora przesada i niepotrzebny wydatek. No to tu mamy jednak spory plus dla diesla bo przy mocnej benzynie zaraz poszłoby 4 tysiące na instalację LPG.

Ktoś zakłada w takich pieniądzach instalację LPG do wtrysku bezpośredniego? Pomijam już fakt niskiej opłacalności jazdy na tym :)
Oczywiście co innego instalacja wtrysku gazu w fazie ciekłej, ale to na pewno inne pieniądze

Skrót myślowy :) Jedynym konkurentem dla 159 jest dla mnie Saab 9-3 z 2-litworą turbobenzyną. Tutaj mamy MPI więc LPG jak najbardziej słuszne i opłacalne.

Tyle, że 159 z silnikiem 1.8 MPI to nie jest dynamiczny samochód. Zależy kto czego oczekuje od auta.

1.8 nie brałem pod uwagę. Na placu boju na chwilę obecną została 159 2.4 JTDm 210KM i Saab 9-3 2.0T 210KM. Za Alfą przemawia (oprócz bycia Alfą :P ) prowadzenie, wygląd, wykończenie wnętrza, a za Szwedem silnik i spalanie na LPG.

Nie jeździłem Saabem, ale 159 z 2.4 za prowadzenie aż tak bardzo bym nie chwalił, bo jej rozkład mas powoduje przeraźliwe płużenie przodem. Chyba, że chodzi Ci o jazdę autostradową, do tego rzeczywiście jest świetna.

niestety upatrzona alfa mi uciekła :( spóźniłem się o całe dwa dni !! wracam do poszukiwań 159 SW / TI/ 2.4 q4 chociaż zacząłem tez patrzeć na 2.0 i ostatnio na 1.75 TBI ale jakoś tych ogłoszeń wydaje mi się coraz mniej ... budżet do 35k chociaż wolał bym za 30 a 5 przeznaczyć na pakiet startowy :)

ostatnio rzuciły mi sie w oczy 2 oferty :
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-jtdm-ti-q4-4x4-ID6z8QRf.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-sw-2-4-jtdm-200km-ti-automat-ID6zfvvK.html

ktoś je może oglądał i coś jest w stanie o nich powiedzieć ? a w zasadzie chociaż tyle czy warto jechać je oglądać ?

- - - Updated - - -

A właśnie apropo silnika Tbi . Jak wypada pod względem awaryjności ??

Ostatnia edycja:
Oglądał ktoś którąś z tych ?

Oferta z otomoto alfa-romeo-159-170-km-wersja-ti-alu-19-ID6zbl4C.html

oferta z otomoto alfa-romeo-159-sportwagon-2-0-jtdm-170km-sport-plus-ID6z81iX.html
(nie mogę jeszcze wklejać linków)

Z góry dziękuje za informacje.

Może kogoś zainteresuje :

Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

Model 159
Nadwozie : Sedan
Kolor : Nero Carbonio
Rok 2010
SILNIK : 2.4JTDM
Wersja Distinctive
Przebieg 167k km
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg

Model 159
Nadwozie : Sedan
Kolor : Nero Carbonio
Rok 2010
SILNIK : 2.4JTDM
Wersja Distinctive
Przebieg 167k km
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg

12.jpg
13.jpg

Zawsze mnie rozwala kiedy ktoś nie daje od razu ceny. Normalnie zagadka i tajemnica ;)

Ostatnia edycja:
Auto czyste, ładnie przygotowane do sprzedaży. Handlarz sporo naściemniał, m.in. o spalaniu i wyposażeniu. Wersja wyposażenia bardzo biedna, lusterko wsteczne fotochromatyczne chyba w marzeniach ;)

- - - Updated - - -

Pytales czy ta cena obejmuje akcyzę?

Amortyzatory
Powrót