Podgrzewane lusterka ...

wiem, mi też szkoda go było zarzucić, ale gdybym miał to sprzedawać z dopiskami "tylko urządzenie testowe ładowania i naładowania akumulatora, jeździćz tym nie wolno" i liczyć że klienci i tak kupią i będą jeździć z tym na codzień, to raczej marnie widzę sprzedaż - kupi parunastu tu na forum, parunastu na alfaowner, parunastu na giuliaforums którzy byliby wtajemniczeni - nie zarobi projekt na siebie. sprzedaż opłaca się od 200 szt/rok
Nastawiałem się, ale co zrobić ;) Dobrze, że chociaż dezaktywator S&S jest i działa świetnie.

Potwierdziły się wasze podpowiedzi , powodem braku podgrzewania lusterek oraz tylnej szyby - słaby akumulator, alfa stała jeden tydzień w garażu bez jazdy , może i to było powodem, ale według mnie tak nie powinno być , tym bardziej że już akumulator był wymieniany w Aso.

no tak nie powinno być ale tak jest niestety

Może ktoś podpowie bo już mi ręce opadają , w dwa dni trasa 1000 km - tym razem nie działa start stop , czy możliwe że znów słaby aku ?
Czy przy naładowanym aku system załączy na nowo start stop czy wizyta w aso ?

Akumulator może być, ale jak ma inne widzimisię to tez nie zgasi silnika - np. klima albo grzanie siedzeń czy nawiewy

s&s to sciema do robienia lepszych wynikow CO2/spalania w sztucznych testach. w przypadku 95% rzeczywistych tras jakie pokonuja kierowcy - szczególnie jak ss dziala z tego samego aku co reszta auta - wiecznie go trzyma nienaladowanego wystatczajaco, a idiotyczny "inteligentny alternator" nigdy aku nie doladuje do full. po naladowaniu moze zaczac dzialac na pare dni, z reguly nie od razu, a moze w ogole jesli pojezdzisz pare krotkich odcinkow. eko-ściema ktora jeszcze powoduje ze aku szubciej idzie na zlom

Apropos lusterek, mam tak od tygodnia, że przy zamykaniu drzwi kierowcy z lusterka wydobywa się hałas, jakby kilka metalowych kluczy obijało się o siebie. Pewnie się coś poluzowało? I tutaj pytanie, jak się dobrać do wnętrza i zdjąć szkło aby sprawdzić co się tam dzieje?? Dodam, że grzanie i składanie lusterka działa normalnie. Miał ktoś podobny problem?

Apropos lusterek, mam tak od tygodnia, że przy zamykaniu drzwi kierowcy z lusterka wydobywa się hałas, jakby kilka metalowych kluczy obijało się o siebie. Pewnie się coś poluzowało? I tutaj pytanie, jak się dobrać do wnętrza i zdjąć szkło aby sprawdzić co się tam dzieje?? Dodam, że grzanie i składanie lusterka działa normalnie. Miał ktoś podobny problem?

https://www.giuliaforums.com/threads/disassembling-side-view-mirrors.45801/

Tez to slysze i zbieram sie zeby rozebrac lusterko i naprawic :) Daj znac jak Ci sie uda!

Stopień naładowania aku <50% i ogrzewanie nie działa - tak działa firmware w Giulii. Do tego jak masz włączony S&S to on skutecznie trzyma aku naładowany w przedziale 65% +- kilka %, stąd potem parę dni stania albo kilka lokalnych przejażdżek i aku <50% szczególnie jak aku już po roku/dwóch naładowania w okolicach 65% postarzeje się i straci np 30% pojemności. Do tego "inteligentny alternator" (czytaj debilny), który powyżej stopnia naładowania 75% obniża coraz bardziej ładowanie, a przy 85% już tylko utrzymuje 85% (tylko przy hamowaniu wzrasta). Ogólnie nie ma to szans działać jeśli nie jeździsz dużo i po np serpentynach czy torze gdzie będzie można hamowaniem naładować aku do 100%.
Brawa dla inżynierów FCA, tego jednak nie zmienią bo zmiana strategii ładowania to homologowanie na nowo, a i pewnie przy zmianie strategii nagle okaże się że dojdzie 0.1L/100km albo parę gramów CO2 i dostaną duuuuże dopłaty za CO2.

Nic ponad prototyp narazie nie jest w planach, i ze względu na wymóg homologacji (która jest praktycznie nie do przejścia finansowo a i formalnie pewnie (reverse engineering i hackowanie danych na magistrali z IBS), niemożliwa do zaliczenia). Obawiam się że nie pozostaje nic innego jak wyłączać start&stop (dezaktywator do kupienia w moim sklepie) a w zależności ile się jeździ podładować aku raz na kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt tygodni.

WLTP chyba tylko urealniło trochę dane pomiarowe, potem EUR6D jeszcze bardziej narzuciło ograniczenia na "czasowe przekraczanie" podanych danych w rzeczywistych warunkach.

Cześć,

możesz powiedzieć o jaki dezaktywator SS chodzi? Mam ten sam problem co wy, raz SS działa, raz nie, po myjni lusterka zaparowane dobre 20min. W mojej Giulia jest wyłącznik SS obok regulacji świateł.

Cześć,

możesz powiedzieć o jaki dezaktywator SS chodzi? Mam ten sam problem co wy, raz SS działa, raz nie, po myjni lusterka zaparowane dobre 20min. W mojej Giulia jest wyłącznik SS obok regulacji świateł.
[MENTION=82207]Shimmy[/MENTION] wkleił link, dzięki.
Możesz łapą naciskać za każdym razem guzik, albo założyć mój dezaktywator żeby pamiętał za Ciebie. Wtedy przynajmniej o ile nie jeździsz ekstremalnie mało czy nie bawisz się na postoju np audio, to masz szansę oscylować z naładowaniem w okolicach 75% +-kilka, a jak dużo to i ok 85%+.

Jeśli lusterka się nieodparowywały to (o ile nie masz np spalonego bezpiecznika) musiałeś mieć stopień naładowania w danym momencie poniżej 50%. S&S działa powyżej 65% (jak są spełnione tez inne warunki np różnica ustawionej klimatyzacji wg pomiaru itp)

Ciągle mnie korci żeby jednak wypuścić eliminator IBSa ale w EU sprzedawany jako tester/do użytku nie na drogach publicznych itp (homologacja której nie ma szan sprzejść cenowo przy tej ilości i obszarze który w aucie się modyfikuje a właściwie hackuje), tylko ostatnio problem z dostępnością mikrokontrolerów jakichkolwiek - nie mam praktycznie z czego zlecić następnej serii dezaktywatorów S&S - cudem zdobyłem 2 laski (148szt) mikrokontrolera od oficjalnego dystrybutora STM na Polskę, a 1000szt które mam zamówione od prawie 4 mcy nie dostało nawet szacowanego terminu dostawy do mnie... Lipa w elektronice od roku straszna na całym świecie braki

Ciągle mnie korci żeby jednak wypuścić eliminator IBSa ale w EU sprzedawany jako tester/do użytku nie na drogach publicznych itp (homologacja której nie ma szan sprzejść cenowo przy tej ilości i obszarze który w aucie się modyfikuje a właściwie hackuje), tylko ostatnio problem z dostępnością mikrokontrolerów jakichkolwiek - nie mam praktycznie z czego zlecić następnej serii dezaktywatorów S&S - cudem zdobyłem 2 laski (148szt) mikrokontrolera od oficjalnego dystrybutora STM na Polskę, a 1000szt które mam zamówione od prawie 4 mcy nie dostało nawet szacowanego terminu dostawy do mnie... Lipa w elektronice od roku straszna na całym świecie braki
Byłoby super :)

jeśli ruszył byś z tym eliminatorem IBSa,chętnie kupiłbym conajmniej jedną sztukę dla siebie,ewentualnie mogę kupic kilka w celu "dystrybucji" w swoim warsztacie,bo coś mi się wydaje,że z czasem problem IBS będzie narastał. u mnie SS po kilku tygodniach od kupna 4letniego stelvio nagle przestał działać,a jak ostatnio potrzebowałem podgrzać lusterka i tylną szybę to po kilku km zero zmian... na warsztacie zaczyna mi się pojawiać coraz więcej Giulii itp,to temat eliminatora IBS może być chodliwy w tym okresie

ciekawostka- jestem właśnie na aktualizacji sterowników w ganinexie i okazuje się, że na lusterka i szybę tylną jest aktualizacja body,która ma to naprawić

Mam pytanie do "epsonix " odnośnie IBSa.
Jestem po zapoznaniu się z wątkiem o AKU w Giuliach gdzie opisywałeś dziwne ładowania i spadki napięcia do ok 12,5V w instalacji samochodu.
Z poprzedniego auta został mi miernik napięcia podpinany szybkozłączką / od ładowarki/do klemów aku. i monitorowanie w czasie rzeczywistym. W mojej Giulii -produkcja 2021 -napięcie jest stałe i praktycznie niezmienne 13,8 - 13,9 V bardzo rzadko pojawia się 14,0V i na chwilę. Czy w swoich badaniach nad aku odpinałeś wtyczkę z przewodami od IBSa i czy to coś zmieniało w sposobie ładawania aku i czy wpływało na stan sprawności aku. U mnie nie zmieniło to wskazań miernika V.
Nie mam możliwości sprawdzenie systemem diagnostycznym tak jak Ty to robisz. Jedyne co zauważyłem to wyłącza S&S i informuje komunikatem. Muszę sprawdzić czy działa ogrzewanie lusterek i tylnej szyby przy odłączonym IBS bo jeszcze nie używałem.

Sprawdziłem po odłączeniu IBs działa ogrzewanie lusterek, tylnej szyby, foteli i kierownicy.

Czarne pudełeczko na ujemnej klemie akumulatora. jest tam wtyczka gdzie dochodzą dwa przewody, wypinasz te przewody i IBS odłączony. Jedyne co zobaczysz to komunikat ze System Start- Stop jest nieaktywny - po włączeniu zapłonu. Poza tym samochód bz i pewnie aku jest łdowane normalnie bez tych dziwnych ograniczeń o jakich pisał epsonix.

Dzięki, spróbuję.
Właśnie przeczytałem na stronie icars o ibs jak on mądry itp. Niestety jest też zła wiadomość, ibs przekazuje do jednostki centralnej informacje o stanie aku itd,w miarę zużycia różne są parametry ładowania, chcąc zmienić samodzielnie akumulator mecu zapamięta przez ibs że jest stary i może być szybko problem ponownie. Podobno trzeba poinformować ECU że montujesz nowy akumulator

To jest mój 2gi samochód z tym ustrojstwem- odłączonym i nie miałem żadnych niespodzianek ze strony aku. A jak jest odłączony to go nie widzi więc możesz wymieniać jak chcesz.

Amortyzatory
Powrót