• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Piszczące hamulce

nie bierz tego tak do siebie Wodzu!

Niech Ci ktoś sprawdzi te klocki bo z reguły wystarczy wyczyścić prowadnice i/lub zetrzeć zeszkloną warstwę i piszczenie ucichnie. Chyba, że klocki są faktycznie na wykończeniu - to pierwszomontażowe do Mito są chyba Bosche albo TRW. Natomiast z mojego marnego doświadczenia na poziomie dna wynika, że lepiej od ww (a także od seryjnych Ferodo czy EBC) założyć klocki ATE ;)

Dzięki za poradę. Seryjne klocki w MiTo są produkowane przez Fiata i nie ma ich w normalnej sprzedaży oprócz jak kolega niżej wspomniał sklepu przy ASO (o cenie nie pisze bo nie warto) klocki zostały zmienione po przejachaniu 15 metrów hamulce piszczą nadal. Obecnie założone są klocki Brembo i tarcze TRW lub tylko odwrotnie, nie pamietam i gówno mnie to obchodzi bo nadal piszczy, słyszałem już różne teorie na ten temat, że klocki nie oryginalne Fiata (jak były orygialne też piszczało), że zaniczyszczone, że źle założone, że brakuje blaszki, że nie powinno być blaszki itp. itp. każdy serwis, warsztat inna teoria. Dałem se już spokój bo jestem pewien że jest to wada produkcyjna. OCzywiście zgłaszałem to i w ASO i w zwykłym warsztacie. Nie ma podstaw do naprawy, bo nie ma co naprawiać, klocki są nowe, tarcze przednie nowe i tyle w temacie może Bozia to naprawi w jakiś piękny dzien. :D

Ostatnia edycja:
Witam!Moim sposobem na piszczące klocki przy hamowaniu to wykonanie nacięcia szerokości 1-2 mm i głębokości 2/3 okładziny w połowie klocka w poprzek.Teoria ta mówi że szczeliną tą uwalniane są bąbelki powietrza które podczas hamowania rosną na wskutek podgrzewania i powodują piszczenie gwałtownie uwalniając sie spod klocków.Spróbować warto bo to nic nie kosztuje a na pewno nie zaszkodzi.Pozdrawiam Tomasz

ASO za wymianę klocków przód / tył chce sumarycznie 1000 zł. Ile w innych serwisach cenią za to zakładając równie firmowe klocki ?

Odudu ... skoro czeka Ciebie wymiana klocków i chcesz to zrobić poza ASO to ... na Twoim miejscu zainwestowałbym w klocki ATE Ceramic. Nie są tanie, ale mają conajmniej dwie zalety. Po pierwsze nie bedzie problemu z piszczeniem. Po drugie nie pylą, co zwalnia z częstego mycia felg. Miałem takie i mogę szczerze polecić.

ATE katalog ... http://www.ate-hamulce.pl/www/downl...aloge/download/ate_ce1_ceramic_katalog_uv.pdf

Ostatnia edycja:
Po pierwsze nie bedzie problemu z piszczeniem. Po drugie nie pylą, co zwalnia z częstego mycia felg. Miałem takie i mogę szczerze polecić.

Zaintrygowałeś mnie. Nie wiedziałem, że można coś takiego sobie zamontować :)
Faktycznie nie pylą i nie piszczą?
A jak wygląda skuteczność hamowania na normalnych tarczach?

Pytam pod kątem systemu Brembo w 166 - widzę, że ATE produkowało takie klocki też do 166, chociaż teraz nigdzie nie są dostępne.

Miałem te klocki w poprzednim samochodzie Fiat Bravo II, w którym też często był problem z piszczącymi kolockami. Jak zjechałem komplet fabryczny wymieniłem właśnie na ATE Ceramic. Żadnego piszczenia już nigdy więcej nie miałem. W odróżnieniu od zwykłych klocków różnią się materiałem ciernym, w którym jednym ze składników są włókna ceramiczne a nie metale. Klocki są bardzo jasno szare. Pył jaki powstaje, a jest go w odróżnieniu od zwykłych klocków znikoma ilość, jest mleczny przez co nie widać go prawie wcale na felgach. Praktycznie nie trzeba ich myć. Skuteczność hamowania jest taka sama jak innych. Też miałem je na zwykłych tarczach, które wymieniłem razem z klockami. Co ważniejsze dla oszczędnych te klocki są zdecydowanie bardziej oszczędne dla tarcz, nie zużywają ich tak szybko jak zwykłe, no i same zużywaja się wolniej. Stąd pewnie ich sporo wyższa cena zakupu. Jednaj z czystym sumieniem mogę je śmiało polecić. Zresztą jak tylko kupiłem Julkę chciałem taki klocki kupić, niestety nie mogę ich dopasować, nie ma jeszcze takich w katalogu co by do Julki pasowały.

Ostatnia edycja:
Jestem świeżo po wymianie klocków, ale będę o tym pamiętał. Brzmi dobrze, a ATE to dobra firma. Z resztą, pewnie inni też robią :)
Dzięki za info!

musisz poszukać dobrych klockow mi w julce tez piszcza

Ostatnia edycja:
U mnie piszczały podczas jazdy, wymieniono na nowe (sporo przy tym było czekania, ponieważ centrala musi się zgodzić), nowe na początku piszczały podczas hamowania, teraz od czasu do czasu słychać piski podczas hamowania, ale jest to zdecydowanie mniej słyszalne. Nie mniej jednak podtrzymuję w związku z tym zdanie, że to kiepska jakość klocków oryginalnie montowanych w julce.

jarecki_68 - a te nie pasują do Giulietty ?
http://www.iparts.pl/czesc/klocki-h...20km,2-8603-33298-100030-0-3-13047072732.html
Niestety na tylną oś nie mogę namierzyć ....

Jaj akurat z tych z pierwszego montaży byłem zadowolony, zero problemów, piszczenia itp. Wytrzymały już 55 tys i jeszcze nie wołają o wymiane więc chyba OK ? Pytanie czy montowane kolejne w serwisie będa miały taką samą żywotność ?

Wytrzymały już 55 tys i jeszcze nie wołają o wymiane więc chyba OK ? Pytanie czy montowane kolejne w serwisie będa miały taką samą żywotność ?

U mnie wymieniano przy 40 tyś. te piszczące i były w stanie b.dobrym (padło stwierdzenie, że klocki są jak nowe), a piszczenie wynika z faktu, że za mało hamuję i za lekko ... myślę, że powiązano te fakty, bo tak najłatwiej stworzyć hipotezę. Nie mniej jednak pogłębiając tę hipotezę i fakt, jak pisałem powyżej, że klocki piszczą rzadko oznaczało by to, że montowane kolejne mają gorszą żywotność bo nie piszczą ... hmmm

Pojechałem do warsztatu rozebrali przeczyścili i nasmarowali. Problem zniknął koszt 100 zł.

Pytanie na jak długo ;)
Ja kiedyś też tak zrobiłem w 166 i byłem mega happy... przez tydzień może?

Pytanie na jak długo ;)
Ja kiedyś też tak zrobiłem w 166 i byłem mega happy... przez tydzień może?

zgadza się,

u mnie czyszczono dwa razy, bez skutku, klocki do wymiany - jest lepiej, ale czasem popiskują,

100 zł za czyszczenie ? - polecam myjkę ciśnieniową za 1zł - podobny efekt,

Myjka nie pomogła szczęki były zabite trzeba było rozebrać i przeczyścić niestety nie posiadam kanału. Na razie 2 tygodnie i jest spokój nic nie piszczy.

Dlatego warto założyć tarcze z nacięciami :D Jak coś piszczy to przez chwile .

Gdybym miał Mito już bym wymienił klocki, lub wymienił po tym jak się zużyją fabryczne, na klocki ATE Ceramic. Zero piszczenia, dłuższe przebiegi i co bardzo ważne nie ma brudnego nalotu na felgach. Nie trzeba ich tak często myć. Niestety nie robią ich jeszcze do Giulietty.

Gdybym miał Mito już bym wymienił klocki, lub wymienił po tym jak się zużyją fabryczne, na klocki ATE Ceramic. Zero piszczenia, dłuższe przebiegi i co bardzo ważne nie ma brudnego nalotu na felgach. Nie trzeba ich tak często myć. Niestety nie robią ich jeszcze do Giulietty.

Pytanie - cena Allegrowa 165 zł za oryginalne przednie klocki do Giulietta jest w miarę OK ? Ktoś może sprawdzić ile woła ASO ?

Oczywiście, że są produkowane :) Daj tylko znać czy masz zaciski Ate czy Brembo. Do zacisków Ate, klocki Ate Ceramic kosztują 329zł :)

Amortyzatory
Powrót