[156] Pierwsza fura w życiu- srebrna 156 2.0 T.S.

koskar, kto robił ci tą blacharkę? to w Gdańsku/Gdyni?

Nie nie, koło Wawki w Legionowie.

Plus odkryłem że tylne nadkola znowu zaczęły przycierać o świeże Pirelli, co jeszcze przed wakacjami totalnie nie miało miejsca... więc na 100% amory do roboty.

Wysłane z J5 2017

To zobacz ale b dokładnie talerzyki na amortyzatorach podtrzymujące sprężyny - bo może już na strzępach się trzymają przerdzewiałe i są powyginane na dół? , jeden mocniejszy wybój i sprężyna leci w dól i jesteś uziemiony, chyba że masz wąską dojazdówkę pod ręką.

Oo, spojrzę, zapomniałem o tym... dojazdówka na szczęście jest, w dodatku ją ostatnio napompowałem :D

Wysłane z J5 2017

Jak się robi reflektory na czarno jak u Ciebie?

Ostatnia edycja:
Dokładnie [emoji14]

A w weekend wziąłem od rodziców zaciski które częściowo oczyścił mi brat. Na szczęście na żywo tego niebieskiego aż tak nie widać. Tarcze i klocki już jadą ale nie mam kontaktu z kurierem żadnego...
86.jpg

Wysłane z J5 2017

A od Kuby z Motoryzacyjnej Pasji leci Bilstein B14 [emoji173] miał być B8 ale totalnie nie zdobycia, Koni to samo...
TERAZ BĘDZIE JAZDA DOPIERO, JESSU
47.jpg
48.jpg

Wysłane z J5 2017

OMATKO.
Jazda na tym to zupełnie inna bajka, czuję się jakbym kupił nowe auto. Małe dziury i wyboje wybiera z takim spokojem i wyrafinowaniem, że jestem w szoku. Duże natomiast czuć bardziej, jest sztywno, ale nadal jest pełna klasa.
Co fajne, ustawili mi tak jak chciałem, czyli że jest niżej, ale nie totalna gleba.
Wymienili też zbiorniczek wyrównawczy a dodatkowo wyszło że linki ręcznego do wymiany (lewa totalnie nie działała a prawa jako tako) więc wajcha chodzi teraz jak marzenie- w życiu w tym aucie tak miękki nie chodziła. Najgorszym zaskoczeniem był prawy tylny zacisk, który okazał się być zapieczonym śmieciem- klocki zeszły praktycznie do zera, tyle dobrze że tarcza jest cała. Wleciały Ferodo DS Performance które i tak tam miały zawitać, jednakże nie sądziłem że aż tak szybko.
Niestety przy montażu któregoś z elementów musiał się uszkodzić czujnik ABS więc teraz nie mam tego systemu i powiem szczerze że jest nieciekawie... w czwartek szybka podmiana będzie.
236.jpg
237.jpg
238.jpg

Wysłane z J5 2017

Fajnie się prezentuje. Dobrze, że nie jest zupełnie zglebiona, tak jak jest rasowo wygląda :)

Robiłeś w Rumi? Jak tak to zadowolony jesteś z warsztatu? Ciekaw jestem, bo w sumie ich tutaj mocno polecałem :D

Świetna inwestycja. Ja po założeniu sprężyn poczułem mega różnice wiec u ciebie dopiero musi być lux.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

B14 ? z gracją wybiera ??? to ja nie wiem, w pucharówce jest B14 i to chyba ostatnie określenie jakiego bym użył przy napotykaniu dziur, a tych których bym użył i używam przy ich napotkaniu, publicznie nie można wypowiadać ;)

Może sprężyny są inne - zapisałeś może numerki z nich ? tam jest podana długość i ugięcie (N na mm czy kg na mm)

Nie widziałem niestety tych sprężyn na oczy, tyle co po zamontowaniu.
Co do ich pracy- serio jest spoko, nie mówię że to hydropneumatyka, ale w studzienki wpada normalnie, bez huku i takiego dużego wstrząsu jak to miało miejsce na standardowym zawieszeniu. Plumplum i przeszło. :D
A Ty masz pucharówkę, może to być zupełnie inna konstrukcja, plus moje to świeżynka, a Twoje chyba jest jeszcze oryginalne...?

jersey- tak, w Rumii w SASie, generalnie fajna obsługa, jestem pozytywnie zaskoczony, myślę że tam wrócę. Jedyny minus to to że to Rumia no i że do 17 tylko czynne. :P

Dlatego o te parametry pytam, może ze zdjęć odczytasz w pełnej rozdzielczości ?
Amortyzator pewnie to samo - oba B14, ale sprężyny optycznie na inne wyglądają, jak możesz to może jakoś odczytasz te oznaczenia ?

Mam tylko takie to co tu wrzucałem. Może jak będę koła zmieniać na wiosnę to będę pamiętać żeby sprawdzić.

Wysłane z J5 2017

Skoro przyszły z Motoryzacyjnej Pasji to może najprościej ich zapytać co tam siedzi?

Pisałem do Kuby, on żadnej konkretnej specyfikacji na to nie ma, a na fotach które zrobił to mało widać te numerki.

Wysłane z J5 2017

Dobra, chyba udało się odczytać numery:
tył- E4-FD1-Y789-A00
przód- E4-FD1-Y717-A00

Jakoś zakodowane to "spring rate" w tych podpisach musi być, ale nie wymyślę teraz jak.
W tych pucharowych po prostu podpisane jest jakie - przód 130N / mm , tył 170 N/mm . A na amorze niby też B14.

Amortyzatory
Powrót