• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Piasta/łożysko koła Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku allsiolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panowie co z tego że do Audi A8 czy R8 piasta kosztuje 300zł jak to są auta dla dziadów. Do królewskich alf 159 muszą kosztować 1000zł. Dziś dostałem inf od SNR że termin z maja przesunęły żabojady na lipiec.

Ja już na waszym miejscu postanowiłbym kupić jakąś używkę z pewnego źródła , ale jak to się popularnie mówi róbta co chceta ;) :D

Z używką jest tak, że nawet jak założysz i będzie OK, nie masz pewności, że za tydzień nie zacznie wyć. A wtedy na takim szrocie nikt Ci zwrotu nie przyjmie... Zobacz jakie są ceny używek na Allegro. Jak patrzę na ceny piast w hurtowniach z czasów jak były dostępne to różnica jest nieznaczna.

magil, dostałeś coś? Podobno nie ma w całej Polsce łożysk, liczba zakładów, klientów którzy zamówili to 228 szt., jutro dochodzi zamówienie na 50 szt., i termin oczekiwania w chwili obecnej to co najmniej 2 tygodnie ...
W jednym ASO mieli mieć, po czy sprawdzili no i nie ma... Więc ogólnie jest lipa, podobno ostatnio w partii nowych orginałów za skromne 1012 zł, przyszła połowa uszkodzona.

Jakaś porażka totalna z tymi piastami jak nawet w ASO są niedostępne... to do Jaguara części ściągając z USA czy Anglii (bo w Polsce były niedostępne) czekałem 1,5 tygodnia, max 2 tyg.... a tu brak dostępności już od kilku miesięcy... mam nadzieje że w najbliższym czasie ten problem mnie nie dotknie... a oprócz braku tych piast, są jeszcze problemy z dostepnością jakichś innych części do AR159 ???

Ostatnia edycja:
Kilka dni temu kolega Markos7 podal taki linkhttp://www.mister-auto.co.uk/en/wheel-bearing/snr-r160-31_g654_a110R160.31.html. Wydaje mi się, ze ta firma jest dosyc dziwna. Po pierwsze, nie można sie do nich dodzwonic czy to w Anglii czy Niemczech, po drugie mają sporo bardzo nieciekawych komentarzy na forach niemieckich, zreszta w Polsce tez. Owszem udalo mi sie skontaktowac z niemieckim oddzialem, ale nie dostalem 100% odpowiedzi, ze łożysko jest dostępne i ze mam wpisac w formularzu wyszukiwarki na ich stronie dane mojego auta a wtedy się dowiem czy część jest czy jej nie ma. Lozysko SKF oczywiście na stronie jest, ale ja bym jednak nie zaryzykowal, a cena jest przystępna ok 112 Euro.
Pozdrawiam

Próbowałem u nich kupic na czeskiej stronie. Lozysko bylo dostępne, zapytałem czy na pewno jest na stanie - potwierdzili. Po dokonaniu zakupu okazało sie, ze piasty jednak nie ma... Na zwrot kasy czekałem ponad tydzień (wracala z Francji). Nie polecam...

Pytajcie dokładnie o oznaczenia producenta na łożysku/pudełku... Wiele hurtowni wciska tylne zamiast przednich, bo tak im ich bazy danych zamienników podpowiadają. I wszyscy mają taki sam problem ze zrozumieniem o co chodzi ;]
Najłatwiej, przednia piasta (jednocześnie również tylna do Q4 - tam wszystkie piasty są identyczne, bo napęd jest na cztery koła) posiada frez - na półoś. Tylna tego frezu nie posiada, jest nieprzelotowa.

misterauto w istocie jest 'dziwne' odpowiedzieli mi na maila po tygodniu że ich strona nie działa :), ale namierzyłem jeszcze inne np. http://www.onlinecarparts.co.uk/snr-1928889.html gdzie jest telefon.
Właśnie jestem w trakcie zamawiania przez kolegę w UK. Są też w DE - około 550 - 600 zeta wyjdzie z przesyłką.
Np. http://www.autoteile-supermarkt.de/...jt9&webiscosession=k9661kfjvd21i6kgp2ssodad77

W DE to się nazywa Radlager albo Radlagersatz - to pomoże w przeszukiwaniu niemieckich stron

Czy ktoś wie na 100% które piasty do którego rocznika auta ? R160.33 i R160.31 ... czym sie różnią?

Ostatnia edycja:
W ePer do jednego auta są dwa numery przedmiotu - jeden to piasta (oczywiście w opakowaniu ze śrubami mocującymi), drugi to piasta z nakrętką mocującą (półoś). Podejrzewam, że tak jest w przypadku R160.31 i R160.33. Nie było piast przed/pozmianowych.

Dodano po 3 minutes:

Właśnie jestem w trakcie zamawiania przez kolegę w UK. Są też w DE - około 550 - 600 zeta wyjdzie z przesyłką.
Np. http://www.autoteile-supermarkt.de/i...i6kgp2ssodad77
Założę się, że ich tam nie ma. Ale skrobnę do nich maila. Na stronie motointegratora też jest opcja zamówienia produktu, ale kontaktowałem się z nimi w poniedziałek i niestety piasty żadnego producenta nie są na chwilę obecną dostępne i nie wiadomo kiedy będą.

Dodano po 2 minutes:

Nie było piast przed/pozmianowych.
Chociaż wg właśnie SNR są różnice w latach produkcji piast. Ale FAG i SKF ma po jednym modelu, niezależnie od rocznika. W moim przypadku ASO dobrało R160.33, rocznik auta to końcówka 2006.

Ostatnia edycja:
na jebaju UK wczoraj widziałem do kupienia
nie było info o braku

Zapewne widziałeś tylne piasty. Tych jest pod dostatkiem...
W dodatku na Ebay ceny są takie, że w PL oryginał za to wyjdzie.

przód na 100%
cenowo wyszło ok 100zl maks drożej niż w PL

W ePer do jednego auta są dwa numery przedmiotu - jeden to piasta (oczywiście w opakowaniu ze śrubami mocującymi), drugi to piasta z nakrętką mocującą (półoś). Podejrzewam, że tak jest w przypadku R160.31 i R160.33. Nie było piast przed/pozmianowych.

Nie masz racji, pisałem o tym w poście #99
Są dwa numery przednich piast do 159:
50702890 (to samo co 50706067)
50707555

I odpowiednie numery zamienników:
R160.31
R160.33

Czym się różnią? Nie wiem. Podobno da się zastosować zamiennie wykonując drobną przeróbkę (???). Ktoś potwierdzi?

i późniejszy post:
1. Info o przerabianiu jest w tym wątku:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...59_sportwagon_1_9_jtdm_16v_150_km_2006_a.html
Posty #6 #9 i inne.

2. Ścieżka w ePer do piasty:
Alfa Romeo » 159 » X3 ALFA 159 (2005-2008) » 274 MOST I PÓŁOSIE NAPĘDOWE » 27402 PÓŁOSIE MECHANIZMU RÓŻNICOWEGO » 27402/00 PÓŁOSIE MECHANIZMU RÓŻNICOWEGO (tablica 2 z 2)

przód na 100%
cenowo wyszło ok 100zl maks drożej niż w PL

Hmn. Wychodzi około 1075 zł z przesyłką. Jeśli faktycznie w ASO nie ma tych piast to może jest to jakaś alternatywa. Ale czy na pewno nie ma tych piast w ASO?

Ostatnia edycja:
No niby jest lista oczekujących, ja wpłaciłem zaliczkę i nie wiadomo, kiedy jak i czy w ogóle dojedzie ...

Nie masz racji, pisałem o tym w poście #99
Aha, czyli konieczność rzeźbienia zachodzi tylko w przypadku SNR?

Jeśli chodzi o podwójne numery w ePer, to mam rację :)

Bo długich bojach zamojskie ASO obiecało mi sprowadzić oryginał po cenie "hurtowej".
No niby jest lista oczekujących, ja wpłaciłem zaliczkę i nie wiadomo, kiedy jak i czy w ogóle dojedzie ...
Jaką cenę piasty obiecali? I jaki producent?

Dowiedziałem się, że FAG i SKF wznowiły produkcję. Podobno pierwsza partia poszła w Europę, ale rozeszły się jak ciepłe bułeczki. I ciekawe w jakich cenach.

Hmn. Wychodzi około 1075 zł z przesyłką. Jeśli faktycznie w ASO nie ma tych piast to może jest to jakaś alternatywa. Ale czy na pewno nie ma tych piast w ASO?
W tamtym tygodniu dzwoniłem do kilku ASO i w każdym twierdzili, że mają dostępne oryginały w kwocie poniżej 1000.

Aha, czyli konieczność rzeźbienia zachodzi tylko w przypadku SNR?

Jeśli chodzi o podwójne numery w ePer, to mam rację :)
Na pewno jest tak, że w ePerze pojawia się jeden numer z poniższych (a nie oba naraz):
1. 50702890 (to samo co 50706067)
2. 50707555
i wskazuje on odpowiednio piastę SNR:
1. R160.31
2. R160.33
Widać to np. tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/att...zysko_kola_alfa_romeo_159-wp_20140501_001.jpg

Nie miałem w rękach tych piast, na obrazkach wyglądają bardzo podobnie. Obie mają po 4 śruby w zestawie i jedną nakrętkę.

W tamtym tygodniu dzwoniłem do kilku ASO i w każdym twierdzili, że mają dostępne oryginały w kwocie poniżej 1000.
Skoro ASO ma dostępne to nie ma jeszcze takiej tragedii.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót