• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Osłona pod silnik

Używa ktoś takiej aluminiowej osłony? Też się zastanawiam nad nią.

Może ktoś przytoczyć wątek dlaczego stosowanie takiej osłony może skutkować wywaleniem poduszek? To w przypadku uderzenia podwoziem w przeszkodę?

Aby użyć takiej osłony należy zastosować gumowe dystanse (podkładki) pomiędzy karoserią a osłoną. Osłona przykręcona na sztywno "działa" jak element karoserii. Ja miałem taki przypadek, osłona przykręcona na sztywno, uderzenie w nieduży kamień i zadziałały (wybuchły) napinacze. Poduszki nie spracowały. W ASO długo zastanawiali się jak to się stało. Z Włoch przyszła odpowiedz, iż czujnik napinaczy reaguje na "częstotliwość drgań" jaka występują podczas uderzenia a poduszki nie zadziałały gdyż nie dostały "właściwego" sygnału..

zamówiłem polcarową, zobaczymy do czego się to nadaje i czy w ogóle pasuje...
oryginału wolę nawet nie sprawdzać w aso ;)

ja kupiłem tą do 100 zł na allegro fakt tu koledzy pisali jest za krótka i za wąska tak prawda ale dało się przerobić przyspawałem do sanek nakrętki do tego śrubki z dużymi podkładkami rozwierciłem otwory w osłonie, by pasowały, w sumie przednia część ze zderzakiem się zgrywa. Starą oryginalną żeby w ogóle dało się zdjąć musiałem całą porozcinać wszystkie mocowania miałem popsute. Nawet ten metalowy ekran pod wydechem przełożyłem z oryginału. Nie da się? A dzwoniłem do firmy która to produkuje i zgłaszałem że nie pasuje zdziwienie byli. Cyrk

Może ktoś coś konkretnego napisać o osłonie z POLCARU? Słyszałem, że większość otworów do przeróbki, ale to chyba nie jest wielki problem. Bardziej chodzi mi o wymiary samej osłony - długość, szerokość. Jak z trwałością? I jeszcze na koniec może głupie pytanie, ale co tam ;) - czym skutkuje brak tej osłony termicznej?

Panowie,
a ja mam pytanie w temacie czy można jeździć bez osłony?
Mechanik ostatnio ją zdjął (albo to co z niej zostało) i nie wiem czy szukać innego egzemplarza czy też nie śpieszyć się z tym..

Podbijam pytanie - jakie poza brudzeniem silnika są konsekwencje jeżdżenia bez osłony? Nie zamierzam tego praktykować na dłuższą metę, ale przez kilka kolejnych weekendów będę potrzebował zajrzeć do AR od spodu, a nie chce mi się za każdym razem zdejmować osłony.

woda może dostać się do filtra powietrza

woda może dostać się do filtra powietrza
Myślę, że nie.

Ja mam drugie auto, którym zrobiłem po Polsce 250.000 km i cały czas bez osłony. Auto jeździ do dzisiaj i nie miało żadnych problemów z silnikiem/osprzętem. Nawet alternator i rozrusznik są oryginalne. Jedyny problem jest taki, że czego się nie dotknę pod maską to jest pokryte grubą warstwą kurzu/błota.

To jeszcze najmniejszy problem, puszka filtra widziałem jest dość szczelna, bardziej zastanawiałem się np. nad pęknięciem jakichś elementów (w którejś alfie pękała od wody obudowa alternatora). W AR 147 5 lat przejeździłem bez osłony silnika i tam wiem że nic się nie dzieje.

@SimonV - nie siej defetyzmu, obudowy alternatora pękały w "Sennie" i "Palio".

Witam. Odgrzewam temat. Zastanawiam się nad zakupem osłony silnika do Brery 2.0 jtdm, w obecnej 159 nie mam oryginalnej (taka była już zamontowana) i nic za bardzo się z nią nie dzieje tzn. nie odkształciła się pod wpływem temperatury a przejeździłem już ponad trzy lata. Prześledziłem Wasze wpisy, poszperałem na allegro i zdecyduję się prawdopodobnie na osłonę z czystego PCV (byle nie z polityetylenu - bo podobno się odkształcają z czasem). Jednak zwróciłem uwagę na używane oryginalne osłony posiadają wygłuszenie. Czy ktoś może z Was się orientuje czy faktycznie to coś daje w stosunku do powiedzmy nie oryginalnej obudowy. tzn. Czy auto jest faktycznie cichsze czy jest to niezauważalne??? Piszę o dieslach bo wiadomą klekoczą one trochę :) Może akurat ktoś z Was to przetestował np. zmieniając obudowę z nie oryginału na oryginał. Ps. Dwa te same silniki po podobnym przebiegu pracujące jeden z "nie orginałem" drugi całkowicie bez osłony - różnica naprawdę spora - to przetestowałem.

Panowie, ktoś ma jakiś namiar na sprawdzona osłonę do Jtdm? Taka która nie trzeba przerabiać?
Byłem w aso i krzyknęli 850 zł :-D wolałbym max w 500 zł się zmieścić.
Szitów z allegro nie chce, tylko coś sprawdzonego, pewnego.
Z góry dziękuję za odpowiedź ;-)

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót