• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Osłona pod silnik

Osłona nic ci nie wyciszy. Ma spełniać ochrone przed błotem woda i innymi substancjami.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

U mnie z wyciekami nie jest tragicznie, troche turbo spocone ale tak chyba ma kazda ;)

Witam,
Doradzcie mi :) kupilem alfe rok temu ktora nie miala oslony pod silnikiem. Poza ochrona silnika, wycisza ona w jakims stopniu ten niesamowity klekot JTDm ktory slychac baardzo z zewnatrz ? ( w srodku nie mam zastrzezen ) chcialbym takowa oslone zakupic. Polecacie cos ?
Jak coś to mam na zbyciu do 2,4. Kupiłem nowy zamiennik ale nie wiedziałem że do Q4 jest inna i ta sobie leży. Co do tłumienia hałasu to nie wiem, ale ponoć chroni kompresor klimatyzacji

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Sluży do ochrony przed szokiem termicznym rozgrzanych elementów oblanych wodą/błotem spod kół. Np pękające alternatory to częsty skutek braku osłony. Poza takimi elementami ma też minusy... często stoi tam woda, przez co sanki lubią się z rudą.

Witam forumowiczy,
Czy ktoś z Was umie mi podpowiedzieć, czym różnią się dokładnie osłony do Q4 i zwykłej z napędem na przód? Ktoś pisał powyżej, że długością, czy w takim razie ja mam nieoryginalną (skrzynia odsłonięta)? Ma ktoś może zmierzoną swoją osłonę? Mnie wydaje się, że różnica polega na tym środkowym kanale mającym zapewnić chłodzenie centralnego dyferencjału.
Cenę oryginalnej osłony do Q4 nawet Pan z ASO skomentował "to chyba jakiś żart", natomiast zamienników brak. Niestety jak widać na zdjęciu, osłona ma dziurę akurat pod filtrem powietrze. Mój mechanik cieszy się, że ma mniej roboty, ale ja się trochę martwię o zalanie. I teraz zastanawiam się, czy uda się dopasować jakiś zamiennik z ośki, nawet kosztem pewnej rzeźby z przycięciem czy wywierceniem innych otworów.

Załączniki

• Oslona_pod_silnik_AR_159_Q4_wymiary.JPG
    Oslona_pod_silnik_AR_159_Q4_wymiary.JPG
    88.3 KB · Wyświetleń: 47
  • Osłona_zamontowana.JPG
    Osłona_zamontowana.JPG
    62.5 KB · Wyświetleń: 90
A próbował ktoś naprawy takiej oryginalnej osłony? Jak widzę, że cena nowego oryginału to kosmos a używanych praktycznie nie ma to zastanawiam się nad spawaniem. Mi osłona porwała się od blokady parkingowej i strasznie mi jej szkoda.

Ja swoją oryginalną osłonę spawałem po wjechaniu na studzienkę kanalizacyjną. Ma się dobrze, facet który mi to robił twierdził że osłona jest z materiału z którym się dobrze pracuje i nie ma jakiś trudności żeby to pospawać. Po uszkodzeniach praktycznie zero śladu a osłona jest dalej elastyczna jak była.

Tyle że ja nie miałem ubytków materiału tylko była poprzecinana. Przy okazji naprawił mi kilka innych pęknięć.

Witam
Może ktoś mi powie na co sie montuje tą osłonę
Śruby czy sa jakieś spinki
Dzieki

na alledrogo same ( chyba) dziadostwa za ok.100zl, co pewnie zaraz peknie i wszystko od nowa. Ma ktos z neta i nie pekla na pierwszej wiekszej koleinie?

Ja mam osłonę z firmy Rezaw Plast,chyba już trzeci rok i dalej cała. Są już jakieś pęknięcia ale to dlatego że miałem remont drogi,auto na glebie i jezdziłem z 4 osobami,więc trochę szorowałem.

Ja mam problem ze śrubami od osłony. Jedna straciła łeb i będzie trzeba ją rozwiercać a druga kręci się w kółko i pewnie podzieli los tej bez łba. Macie jakiś inny patent na mocowanie tej osłony? Co roku wymiana oleju i co roku męczarnia ze śrubami. Co roku daje nowe ze smarem i zawsze coś. Gwinty otworów może da się rozwiercić na większy rozmiar i dać większe śruby?

Wymiana mocowania osłon na większe nitonakrętki zamknięte. Wtedy wkręcasz śruby na smar i nie będzie problemu przez następne parę lat.

jaboleq a możesz mi zapodać przykład jak to wygląda. Trochę słabo się znam na technice. Chodzi o coś takiego. https://www.youtube.com/watch?v=MYLCwQS1Pqk

Tzn. mam rozwiercić już istniejące dziury na śruby i zainstalować nitonakrętki? Ale chyba do tego trzeba aby belka z dziurą była pusta w środku. Sorki ale nie zwróciłem uwagi na ramę. Belki są puste w środku mam rozumieć? I jaki rozmiar dobrać nita do grubości belki?

Belka to jest profil prostokątny nie wiem co prawda jaką ma grubą ściankę dokładnie ale bankowo nie sadzę że więcej niż 3mm. Rozwierć te stare śruby i stare nitonakrętki, zmierz jaką średnice ma otwór ->http://carbonsteel.pl/wp-content/uploads/sites/3/2015/03/nitonakretka-2.jpg ( standardowo wchodzą śruby M6 chyba więc będzie pewnie fi9). Jak jest na małym plusie od 9 czyli z 9,1-9,2 to możesz wcisnąć tą samą nitonakrętkę pod M6 jak się otwór rozbił mocniej to rozwierć na fi11 (pod śrubę M8) zanituj (wsadzając nitonakrętkę na grubość 2-3mm ewentualnie zmierz grubość ścianki i dobierz odpowiednią) możesz nitować taką nitownicą jak dałeś w linku lub ręczną np: dla nitonakrętek od M3-M6 -> http://srnarzedzia.pl/pol_pl_Nitownica-do-nitonakretek-417_1.jpg lub od M8 w górę ->http://norsteel.pl/wp-content/uploads/2014/09/PNT210-1.png. Mała uwaga przy nitownicach ręcznych (a na pewno tych do M6 nie kupują nitonakrętek nierdzewnych bo za cholere nie idzie tego zacisnąć).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót