• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Całkiem możliwe, że nie zawsze jest powtarzalność produkcji zachowana. Jak z niektórymi bieżnikowanym. Duże, poważane marki powinny mieć z tym mniej problemów. Przynajmniej teoretycznie.

Przecież mówiłem Wam, że budżetówki są robione w tych samych fabrykach i z tej samej gumy co lepsze opony. Po prostu kontrola jakości przy oponach premium jest o wiele bardziej rygorystyczna i mają więcej odrzutów - przy budżetowych oponach przymyka się na takie rzeczy oko i idą na sprzedaż. Być może stąd w testach raz są bliżej czołówki a raz dalej. Chociaż tym testom w sumie nie można wierzyć, to jedna wielka ściema.

Przecież mówiłem Wam, że budżetówki są robione w tych samych fabrykach i z tej samej gumy co lepsze opony. Po prostu kontrola jakości przy oponach premium jest o wiele bardziej rygorystyczna i mają więcej odrzutów - przy budżetowych oponach przymyka się na takie rzeczy oko i idą na sprzedaż. Być może stąd w testach raz są bliżej czołówki a raz dalej. Chociaż tym testom w sumie nie można wierzyć, to jedna wielka ściema.

Masz jakieś doświadczenie w produkcji opon czy to tylko ""wydajemniesię"?

Dodałbym: "niektóre" tanie/budżetowe opony. Test hamowania pokazuje, że niektórych z tanich opon (ale i tych ze średniej półki) definitywnie nie należy kupować.
http://ocdn.eu/images/pulscms/MmI7MDMsMCwyZDAsMSwx/3c5f614e3d3e2b3a694ed38ee5ae3d88.jpeg

Nie dodawałem bo dyskusja dotyczyła konkretnie Dębicy UHP2 ;)

Uwazam tez ze rainsporty sa bardzo dobra opcja, najlepsze na mokro, tylko troche gorsze na sucho. Jedyny pytajnik to ich glosnosc i wytrzymalosc bo cena tez bardzo atrakcyjna.

Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk

Masz jakieś doświadczenie w produkcji opon czy to tylko ""wydajemniesię"?
Już ostatnim razem tłumaczyłem, że są to słowa osoby pracującej w olsztyńskim oddziale Michelin. Przecież nie wystawię Wam papierów kto to dokładnie jest.

Jeżeli natomiast mówimy o testach opon... Najpierw narzekacie, że gazety motoryzacyjne przeprowadzają stronnicze testy samochodów, a instytucje typu ADAC, Dekra, wspierają niemiecką motoryzację w raportach o bezawaryjności. A potem tym samym podmiotom wierzycie, jeżeli chodzi o testy opon. To jest po prostu trudniej sprawdzić dla zwykłego użytkownika, więc z jednej strony nikt nie zakłada fałszowania wyników, a z drugiej strony wyniki można łatwiej sfałszować.

Kto by pomyślał, że producenci nie szczędzą pieniędzy na testy, opinie, recenzje... Nawet na szeptankę na takich forach jak to. To tak jakby kierować się opiniami opon na Oponeo, a tym to chyba nikt już nie wierzy.

Testów co rok jest kilka, różnych organizacji i czasopism wystarczy poprzeglądać kilka i wyciągać wnioski.

Czyli równie dobrze można przyjąć, ze to urban legend. Gdyby mieszanka była taka sama opony zużywały by się w identycznym tempie oraz miałyby taka sama przyczepność, a tak nie jest. Większość sukcesu opony to właśnie guma, a kształt bieżnika odpowiada przede wszystkim za odpowiednie odprowadzanie wody.

A czym się różnią opony premium od budżetowych? Hamowaniem na mokrym - reszta różnic to w zakresie błędu pomiaru. Jest jeszcze wzór bieżnika wpływający na głośność (jak również mniejsze lub większe wady produkcyjne - głośność i wyważenie).

Właśnie przeglądając testy nigdy nic nie wiem. W jednych testach opona wygrywa, w drugim jest na miejscu 6. Generalnie przeglądając testy można mieć wrażenie, że są opony premium, budżetowe i do dupy i w tych trzech grupach są bardzo niewielkie różnice - pomijam jakieś wyjątki, typu RainSport 3, którym blisko do premium.

A te zdzieranie opony jak jest mierzone? To również jakaś testowa bzdura, w poprzednich testach to Michelin miał zdecydowanie najmniej zdzierające się opony, a Continental był średni. Według nowych testów Continental wygrywa - a to są moje jedyne opony, które tak szybko zjeździłem. Żadne nie okazały się równie podatne na zużycie - dbając często o prawidłowe ciśnienie ogumienia i mając idealnie zrobione zawieszenie.

PS Wątpie aby było to urban legend, bo to ja rozmawiałem z tą osobą, nie jest to ktoś dla mnie przypadkowy. Ale nie wpiszę imienia, nazwiska i nie podam stanowiska bo facet straciłby prawdopodobnie pracę, gdyby pod tym się podpisał.

Bo przeglądasz testy na pałę jak większość i pewnie nie interesuje Cie nawet na jakim aucie zostały przeprowadzone, w jakim rozmiarze i jakie były główne kryteria bo jak pokazuje ostatni wynik autobilda droga hamowania to nie wszystko bo jak po kwalifikacjach doszła ocena pozostałych czynników to wyniki mocno się przetasowały i tak Uniroyal spadł z 6 na 10. Większość tylko pewnie rzut oka na ostatnia tabelką z wynikami. Ponadto jak dla Ciebie np. 2,5m różnicy w ostatnim teście miedzy oponami z finałowej 20stki to błąd pomiarowy to myślę, ze nie ma sensu dalej dyskutować. Pozostaje Ci słuchać znajomego z fabryki opon i wmawiać sobie, ze opony budżetowe są z tej samej mieszanki gumy co premium. Z moje strony EOT w temacie legend powtarzanych przez niby pracowników... chętnie podyskutuje o faktach, a nie zasłyszanych opowieściach.

A ja chyba muszę zmienić wulkanizację...

Pojechałem zapytać o falken azenis fk510 to pan powiedział, że obecnie nie ma skąd ich zamówić i nie wie czy w ogóle będą i że po 1 sezonie opony bardzo słabo wyglądają.

Ale za to może polecić mi równie dobre i tylko 300zł/szt. firmy Aeolus ;)

Przeważnie tak jest jak coś się trafi dobrego za niska kasę. Jak się okazało, że zimowe Dębice HP2 są bardzo przyzwoite i w dodatku tanie to już w grudniu nie były nigdzie dostępne. A ze zużyciem może mieć racje bo wszystko zalezy ile kto kilometrów robi. Jak robisz 30K rocznie to faktycznie niewiele zostanie.

Pływaku, ja wcalę nie piszę że wszystko to jest to samo, tylko porównuje opony grupami. I nigdy nie twierdziłem, że opony budżetowe są takie same jak premium. Mają różnicę, tylko nie zaklinajmy rzeczywistości, tak jak mówiłem różnice ujawniają się głównie na mokrym. Co dokładnie podpiera moją tezę, że różnica jest głównie w bieżniku. Nie mówię tutaj o jakiś tanich oponach, które są zwyczajnie kiepskie. Czasami jednak producenci wypuszczą coś lepszego w danej grupie, tak jak te wspomniane Dębice, czy z tego co widzę teraz Falkeny - tylko, że sprzedawcy zaraz podniosą cenę wraz ze wzrostem zainteresowania, a w przyszłym roku producent wyrówna produkt :-)

No ale co w tym dziwnego, że im cieplej tym letnie opony droższe? Tak jest co roku i to się tyczy wszystkich opon, a nie tylko falkenów. Najlepiej letnie kupować styczeń/luty jak wypychają zeszłoroczne zapasy aby zapełnić magazyny świeżymi dostawami.

A czym się różnią opony premium od budżetowych? Hamowaniem na mokrym - reszta różnic to w zakresie błędu pomiaru. Jest jeszcze wzór bieżnika wpływający na głośność .

Zachowywaniem parametrow w czasie. Maly przyklad na podstawie zimowek, w zeszlym roku kupilem budzetowe barumki do drugiego auta, w tym roku gumki juz kiepsko trzymaja, slizgaja sie itp, a 10 letnie (!) continentale w aucie tesciowej trzymaly jak wsciekle.

Amortyzatory
Powrót