A czym się różnią opony premium od budżetowych? Hamowaniem na mokrym - reszta różnic to w zakresie błędu pomiaru. Jest jeszcze wzór bieżnika wpływający na głośność (jak również mniejsze lub większe wady produkcyjne - głośność i wyważenie).
Właśnie przeglądając testy nigdy nic nie wiem. W jednych testach opona wygrywa, w drugim jest na miejscu 6. Generalnie przeglądając testy można mieć wrażenie, że są opony premium, budżetowe i do dupy i w tych trzech grupach są bardzo niewielkie różnice - pomijam jakieś wyjątki, typu RainSport 3, którym blisko do premium.
A te zdzieranie opony jak jest mierzone? To również jakaś testowa bzdura, w poprzednich testach to Michelin miał zdecydowanie najmniej zdzierające się opony, a Continental był średni. Według nowych testów Continental wygrywa - a to są moje jedyne opony, które tak szybko zjeździłem. Żadne nie okazały się równie podatne na zużycie - dbając często o prawidłowe ciśnienie ogumienia i mając idealnie zrobione zawieszenie.
PS Wątpie aby było to urban legend, bo to ja rozmawiałem z tą osobą, nie jest to ktoś dla mnie przypadkowy. Ale nie wpiszę imienia, nazwiska i nie podam stanowiska bo facet straciłby prawdopodobnie pracę, gdyby pod tym się podpisał.