• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Witam ,
Toyo opona naprawdę bardzo dobra przy dużych prędkościach ,na mokrym i na suchym.Własnie mi się skończyły dlatego mogę polecić.
Jedyny minus tej opony jest taki jak już zjemy pół bieżnika ,trzeba się pilnować na mokrym ,moja prawa felga pamięta zbyt szybki łuk.

Pozdrawiam
Paweł
Dzieki za odpowiedz, a jak z glosnością? Nie wiem czy brac toyo czy vredestein vorti..

Ja zastanawiam się nad Toyo. Do tej pory używałem Pirellek Nero GT 2 komplety i Nokiany zLine. O ile Pirelli były w miarę dobre to Nokiany już porażka.

Panowie a co powiecie o Pirelli P7 Cinturato? Miałem kiedyś stare P7 i były przyzwoite ;) Będę szukał czegoś na lato i się zastanawiam, także czy kupić po prostu coś lepszego czy średniaka a może coś premium. Przebiegi roczne około 20 000 km miasto/trasa 40%/60%. Styl mieszany :D Rozmiar 235/45 R18.

Moje typy:
- budżet: Barum Bravuris 3HM i w zasadzie nic więcej pod uwagę nie biorę;

-średnia: Uniroyal RainSport 3 lub Hankook Ventus Prime2 K115;

-premium: Pirelli P7 Cinturato lub Michelin Primacy 3.

Pirelli dobry kapeć, sam mam i jestem zadowolony, dobra przyczepność na suchym i mokrym

Generalnie poza wyjatkami (czytaj wpadkami producentów), opony tej samej klasy są bardzo zbliżone do siebie, nie ma dużych różnic pomiędzy nimi. Jeżeli jako klasę budżetową przyjmiesz Barum, Sava, itp. - to raczej nie rozczarujesz się, będą to dobre standardowe opony. Mogą być trochę głośniejsze i mniej przyczepne na mokrym od opon najlepszych. Jeżeli oczekujesz więcej, musisz wydać więcej. Ale to już zależy od stylu jazdy i konkretnych oczekiwań. Dla większości osób opona Klasy Uniroyala RainSport 3 jest w zupełności wystarczająca.

Generalnie poza wyjatkami (czytaj wpadkami producentów), opony tej samej klasy są bardzo zbliżone do siebie, nie ma dużych różnic pomiędzy nimi. Jeżeli jako klasę budżetową przyjmiesz Barum, Sava, itp. - to raczej nie rozczarujesz się, będą to dobre standardowe opony. Mogą być trochę głośniejsze i mniej przyczepne na mokrym od opon najlepszych. Jeżeli oczekujesz więcej, musisz wydać więcej. Ale to już zależy od stylu jazdy i konkretnych oczekiwań. Dla większości osób opona Klasy Uniroyala RainSport 3 jest w zupełności wystarczająca.
Nie uwzgledniles jednego aspektu, moze przy letnich nie tak widoczny jak przy zimowych ale jednak. Mieszanka opon premium dluzej zachowuje swoje wlasciwosci, generalnie budzetowa opona szybciej robi sie twarda i glosna.

Nie uwzgledniles jednego aspektu, moze przy letnich nie tak widoczny jak przy zimowych ale jednak. Mieszanka opon premium dluzej zachowuje swoje wlasciwosci, generalnie budzetowa opona szybciej robi sie twarda i glosna.

To już niemierzalne kwestie, byłbym ostrożony tutaj, bo można napisać że miękkie opony zostaną szybciej zjedzone niż twarde i efekt ten sam. Z resztą nie ma co gdybać, nie sądzę aby ktoś jeździł na jednym komplecie opon Alfą 159 dłużej niż 3-4 sezony. Ciężki przód robi swoje.

Zgadzam się z khazarem - z jednej półki opony (w uproszczeniu różne półki - UHP, HP, standardowe, budżetowe) będą znikome różnice wykazywać, zwłaszcza w cywilu , a nie w teście jedna obok drugiej testowane. Więc niemal cokolwiek z topowych marek- Michelin, Dunlop,. Pirelli, GY będzie równe sobie. Z budżetowych będą równe sobie itd.

Głownie zależy mi na tym aby opona była trwała, cicha i sprawdzała się na mokrej nawierzchni ;)

Mimo niechęci do tej marki coś mi mówi żeby pójść w tym kierunku... Hankook Ventus Prime2 K115

Ale jest jedno ale, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 ma podobne parametry. Może ktoś jeździ na takowych?

Ale jest jedno ale, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 ma podobne parametry. Może ktoś jeździ na takowych?
Kilka stron wcześniej masz opinię kolegi epsonix odnośnie tych opon. Moja też gdzieś się przewinęła. Osobiście jestem z nich bardzo zadowolony. W skrócie: spełniają zadania opon premium.

Głownie zależy mi na tym aby opona była trwała, cicha i sprawdzała się na mokrej nawierzchni ;)

Mimo niechęci do tej marki coś mi mówi żeby pójść w tym kierunku... Hankook Ventus Prime2 K115

Z z tym Hankookiem nie tak? Doświadczenia własne, czy z relacji? Jaki model, co było nie tak? Możesz coś więcej opisać? Kilka postów temu np.: model K120 był opisywany jako całkiem przyzwoity. Pzdr.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Zgadzam się z khazarem - z jednej półki opony (w uproszczeniu różne półki - UHP, HP, standardowe, budżetowe) będą znikome różnice wykazywać, zwłaszcza w cywilu , a nie w teście jedna obok drugiej testowane. Więc niemal cokolwiek z topowych marek- Michelin, Dunlop,. Pirelli, GY będzie równe sobie. Z budżetowych będą równe sobie itd.
Co decyduje o tym czy firma jest budżetowa, premium, albo średnia?

Zdarzaly sie opony sygnowane logo wielkich koncernów, które odstawaly na minus od reszty.

Warto jednak przyjrzeć się testom, najlepiej kilku różnym, z różnych krajów i na tej podstawie zdecydować co kupić.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Z z tym Hankookiem nie tak? Doświadczenia własne, czy z relacji? Jaki model, co było nie tak? Możesz coś więcej opisać? Kilka postów temu np.: model K120 był opisywany jako całkiem przyzwoity. Pzdr.

Sam nie miałem, taką po prostu mam niechęć do Hankooka jak i do Kumho... :D Nie mówię że jest zły, musiałbym się przemóc i spróbować bo właśnie K115 zbiera pozytywne opinie ;)

Mam hankook ventus evo 2 k120 i jesli chodzi o wlasciowsci jezdne+ jakosc/cena to sa suuuuuuuperB. dopuki nie zaczely bic :/

Ma ktos z was 215/40R17 na 147 ? Jak to jezdzi? teraz mam 215/45 i mam obtarte nadkola z tylu....

Mam hankook ventus evo 2 k120 i jesli chodzi o wlasciowsci jezdne+ jakosc/cena to sa suuuuuuuperB. dopuki nie zaczely bic :/

Ma ktos z was 215/40R17 na 147 ? Jak to jezdzi? teraz mam 215/45 i mam obtarte nadkola z tylu....
Po jakim czasie/ przebiegu / sezonach zaczęły się problemy z K120? Jaki rozmiar?

Rozmiar 215/45/r17 Kupilem je w kwietniu 2015, pierwszy sezon byl super wiec sie popsulo w 2016. Bija opony ktore byly na przodzie, tylnie nie bija/bija mniej wiec zostaly przelozone. Musze tez wspomniec o ich wytrzymalosci, 2 sezony i bieznika duzo nie zostalo... :/ mozliwe ze w polowie 2017 bede musial kupic nowy komplet. To jest chyba najgorsza wiadomsc z tego wszystkiego. Autem zrobilem od grudnia 2014 45tys. jezdze 95% po autostradzie.

Jesli chodzi o wlasciwosci jezdne to opony super, kleja sie w deszczu i na sucho, cichutkie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót