• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Cześć

Ja jeżdzę na Goodyear Efficient grip w\wym rozmiarze , w Bravo tez je miałem , według mnie są ciche i nie paliwożerne , co do ścieralności to nie wiem bo nie jeździłem za długo a AR 159 mam dopiero od lutego

Pozdr
Raf

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki Panowie za info nt bodaj najpewniejszej firmy odnośnie opon ;) a może któryś z Was jeździ na wymienionych przeze mnie oponkach?
1. Dunlop Sport Blueresponse
2. Dunlop SP Sport Maxx
3. Goodyear Efficentgrip Performance
4. Uniroyal Rainsport 3

??

Uniroyal Rainsport, bardzo chwale - dobra trakcja przede wszystkim na mokrym, na suchym bardzo porównywalne z semperitami speed-life (w miarę ok), ale jest z nimi jeden problem (zbieżność i geometria ok, luzów brak), wewnętrzny pasek bieżnika się wyząbkował po 2 sezonach - podejrzewam, że to po prostu od wielowahaczowego zawieszenia naszych alf.

Ostatnia edycja:
1. Dunlop Sport Blueresponse - sąsiad ma i narzeka, głównie na hamowanie, no ale wcześniej jeździł na pilot sport :)
2. Dunlop SP Sport Maxx - te bym chyba wybrał z tu wymienionych, fajna przewidywalna w zachowaniach opona
3. Goodyear Efficentgrip Performance - nie miałem doczynienia :)
4. Uniroyal Rainsport 3 - słabsze od rainsport 2 ale wciąż ciekawa oponka

Posiadam RainSporty3 już drugi sezon. Opona bardzo poprawna, na mokrym wręcz wybitna. Natomiast jej największą wadą jest miękki bok.

Sprzedam opony Sportiva od continentala 225/50 17 Super Z W XL letnie.Kupiłem je na wiosne w 2014r mam dowód zakupu i chyba są jeszcze na gwarancji producenta.Zrobiłem na nich kilka tysiecy km sa praktycznie nie zużyte.Do ogranicznika jest jeszcze 4,5-5mm a od dołu opony 6,5-7mm z naciskiem na 7mm.Sprzedaje bo kupiłem 19ti.Opony sa w swietnym stanie nigdzie nie przetarte nie naprawiane.Super sie prezentuja na 17 w alfie do tego swietnie sie auto prowadzi i nie hałasują przy dużych prędkosciach.Foto na maila.

Co polecilibyście w rozmiarze 215/55/16 do kwoty powiedzmy 1700 zł?Zastanawiam się nad 3 oponami
-Pirelli P7
-Vredenstain Sport 5
-Uniroial Rainsport 3

Co polecilibyście w rozmiarze 215/55/16 do kwoty powiedzmy 1700 zł?Zastanawiam się nad 3 oponami
-Pirelli P7
-Vredenstain Sport 5
-Uniroial Rainsport 3
Pirelka to pirelka ewentualnie Vredenstain .Uniroyal odpada. Jak dla mnie oczywiscie

Ostatnia edycja:
-Pirelli P7
-Vredenstain Sport 5
-Uniroial Rainsport 3

Drugi sezon na vredestein sportrac 5 i same plusy niezależnie jaka nawierzchnia trzymają świetnie w zakretach, no może jeden minus za dość szybkie ubywanie bieżnika:)

Szukam czegoś w rozmiarze 225/50/17 i padło na:
Goodyear Efficientgrip Performance
Michelin PRIMACY 3
Continental ContiSportContact 3

Cena podobna, nieco ponad 500 zł/sztukę. W testach są one w zasadzie porównywalnie bardzo dobre – pytanie moje jest takie: która jest najbardziej trwała? Chciałbym coś bardziej trwałego od Bridgestone P-zero, które niestety po 2 sezonach są już mocno zużyte.

Ostatnia edycja:
Szukam czegoś w rozmiarze 225/50/17 i padło na:
Goodyear Efficientgrip Performance
Michelin PRIMACY 3
Continental ContiSportContact 3

Cena podobna, nieco ponad 500 zł/sztukę. W testach są one w zasadzie porównywalnie bardzo dobre – pytanie moje jest takie: która jest najbardziej trwała? Chciałbym coś bardziej trwałego od Bridgestone P-zero, które niestety po 2 sezonach są już mocno zużyte.
continentale są dość trwałe , nigdy nie narzekałem.Mówimy oczywiście o jeździe spokojnej:)

-Pirelli P7
-Vredenstain Sport 5
-Uniroial Rainsport 3

Jeśli bym miał do wydania 1700zł na 215/55r16 to bym wybrał coś ze starszym DOT.
Sam kupiłem ostatnio nowe opony ze starym DOT i spisują się bardzo dobrze.
Za resztę kasy można zafundować Alfie inne dodatki.

=>http://allegro.pl/4x-vredestein-sportrac-5-215-55-r16-93-v-opona-let-i5838116188.html
=>http://allegro.pl/dunlop-sp-sport-fast-response-215-55-r16-97w-xl-i5221161444.html
=>http://allegro.pl/4-x-nowe-toyo-t1-sport-215-55r16-215-55-16-fv-2014-i5854781015.html
=>http://allegro.pl/bridgestone-215-55-16-215-55-r16-93v-4szt-nowe-i5652123665.html

Ostatnia edycja:
sam kupiłem ostatnio nowe opony ze starym DOT i spisują się bardzo dobrze.
Za resztę kasy można zafundować Alfie inne dodatki

też tak myślałem, dopóki nie musiałem awaryjnie hamować na autostradzie - zaraz poleciałem po 2 młode sztuki na przód

też tak myślałem, dopóki nie musiałem awaryjnie hamować na autostradzie - zaraz poleciałem po 2 młode sztuki na przód

Jeśli opona jest dobrze przechowywana to 2-3lata na oponie nie zrobią różnicy. W końcu te twoje młode sztuki za dwa lata znów będą gorzej hamować. To wniosek jest taki, że po kolejnym ostrym hamowaniu kolejna nowa para na przód?

Jeśli opona jest dobrze przechowywana to 2-3lata na oponie nie zrobią różnicy. W końcu te twoje młode sztuki za dwa lata znów będą gorzej hamować. To wniosek jest taki, że po kolejnym ostrym hamowaniu kolejna nowa para na przód?

Za dwa lata to bieżnik już będzie zużyty bądź słabszy, więc wylądują albo w śmietniku albo na tylnej osi - a wniosek z tego jest tylko taki, że szkoda parę stówek oszczędzać na własnym bezpieczeństwie, niech każdy robi ze swoimi pieniędzmi co mu się podoba, od tego są ;)

Opony to przede wszystkim guma, a guma ma to do siebie że utwardza się z biegiem czasu i tego nie zmienisz co byś nie robił, a nie wmówisz nikomu że np 2 czy 4 letnia opona ma takie same właściwości jak 7 czy 9 letnia...

Jak tak popatrzeć na oferty Allegro i OLX to niektórzy handlarze uważają że ich towar jest w świetnym stanie, gdzie oferują opony 8, 9, 10 letnie i starsze...
szukając opon do Seicento dziadka trafiłem nawet na 20 letnie opony i facet mało nie chciał mnie zakrzyczeć jakie to one dobre..., dodam że to były zimówki

(...)

szukając opon do Seicento dziadka trafiłem nawet na 20 letnie opony i facet mało nie chciał mnie zakrzyczeć jakie to one dobre..., dodam że to były zimówki

Może uważał, że takie to już tylko zyskują na wartości :D

Założyłem do swojej ostatnio Conti 205/60 r16. Trochę jak balony ale już nie obcieram o każdy próg w Kielcach. A i dużo tańsze niż 215/55, 370zł za sztukę, rocznik obecny ;)

Jeździł ktoś może na Continentalach contisportcontakct
3 w rozmiarze 235/40 19 ?

Ja jeżdżę ale na 225/45R18, bardzo dobrze sie spisują

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót