• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony, koła zimowe

• Autor wątku Autor wątku pawel182
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
felga stalowa- 16 cali ET 34 do hamulców "małe" brembo. 17 cali ET 41 do hamulców "duże" brembo. Do starszych modeli (do 2008) 16 cali ET 35.

Ostatnia edycja:
Witam.
Chcę kupić komplet felg stalowych na zimę do 159, ale czytając tematy na forum jestem w kropce...
Wiem tylko że rozstaw śrub 5x110, ale wyczytałem o jakichś ET itp i nie wiem co teraz. Niby jedne mogą mieć 16" inne nie (tak, chcę 16), jedne mają takie hamulce i tutaj jedne pasują a drugie nie... Jak to sprawdzić co dokladnie pasuje do mojej Alfy?

Uprzedzam... tak jestem zielony

Witam
mam ten sam problem, to wszystko zależy jakie masz zaciski hamulcowe- sprawdź jakie masz i wtedy napisz to będziemy wiedzieć więcej albo masz doże albo małe, jeżeli małe to 16" stalowa podejdzie jeżeli masz duże to tylko alu min 17', ja się pospieszyłem i kupiłem nowe stalowe 16" i opony do nich i mogę Ci sprzedać jeżeli masz małe brembo, ja mam duże i szukam 17"alu jak cos to pisz lord8@o2.pl

Witam
mam ten sam problem, to wszystko zależy jakie masz zaciski hamulcowe- sprawdź jakie masz i wtedy napisz to będziemy wiedzieć więcej albo masz doże albo małe, jeżeli małe to 16" stalowa podejdzie jeżeli masz duże to tylko alu min 17', ja się pospieszyłem i kupiłem nowe stalowe 16" i opony do nich i mogę Ci sprzedać jeżeli masz małe brembo, ja mam duże i szukam 17"alu jak cos to pisz lord8@o2.pl

Sprzedaj,sprzedaj:)

Witam

polecam instr. obsługi str. 259 jest tam tabela "Opony" gdzie znajdziecie zalecane felgi/profile opon do poszczególnych wersji silnikowych. Co prawda nie ma tam nic o ET natomiast zawsze to jakieś przydatne info na początekPokaż załącznik opony.pdf

PA170160.jpgPA170159.jpg

Takie zaciski mam z przodu felgi aluminiowe 17 teraz. Tak więc da radę 16 stalowe na zimę?
Pozdrawiam

Zdjęcie trochę niefortunnie zrobione. Najłatwiej odróżnić "mały" zacisk od "dużego" ilością odpowietrzników.Zacisk "mały" ma jeden po wewnętrznej stronie, "duży" dwa po obu stronach.

Niedawno przerabiałem ten temat. Wrzucę moją korespondencję mailową z Euromot w Żorach.
"Mam AR 159 (...) na felgach aluminiowych 17". Jakie koła zimowe są zalecane do mojego auta- czy mają to być felgi stalowe czy aluminiowe, jaki rozmiar tych felg ma być i jaka specyfikacja, żeby były kompatybilne z zaciskami na tarczach hamulcowych?"

Odp serwisu: "W opcjach tego modelu występowały dwa typy zacisków , w celu odpowiedniego doboru bardzo proszę o informacje czy na przednich zaciskach znajduje się napis Alfa Romeo czy tez nie."

"Posiadam zaciski z napisem."

Odp serwisu: "W Pańskim samochodzie znajdują się zaciski powiększone czyli wzmacniane w związku z tym najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zastosowanie opon w rozmiarze fabrycznym 225/55R17 ,przy obecnej technologi w okresie zimowym można spokojnie korzystać z oryginalnych felg aluminiowych."

Dobry serwis. Posiadam aktualnie Alfy z dwoma rodzajami zacisków i napisy "Alfa Romeo" są na "małych" i "dużych" Brembo.
Dokładna odpowiedź serwisu winna mówić o trzech typach zacisków. W instrukcji nie ma wyszczególnionych opon 225/55/17 jest natomiast 225/50/17.

Dobry serwis. Posiadam aktualnie Alfy z dwoma rodzajami zacisków i napisy "Alfa Romeo" są na "małych" i "dużych" Brembo.
Dokładna odpowiedź serwisu winna mówić o trzech typach zacisków. W instrukcji nie ma wyszczególnionych opon 225/55/17 jest natomiast 225/50/17.

No właśnie, dlatego wrzuciłem oryginały odpowiedzi z ASO- coraz częściej zastanawiam się czy wzmianka w ogłoszeniach sprzedaży aut pt. "Serwisowany w ASO" to aby na pewno plus samochodu.

Takie zaciski mam z przodu felgi aluminiowe 17 teraz. Tak więc da radę 16 stalowe na zimę?
Pozdrawiam

Sam jestem ciekaw czy na takie zaciski wejdą 16, z trochę innych pobudek... Skąd jesteś? Tak się składa że mam felgę stalową 16" ori AR i chętnie bym przymierzył, tylko że na razie mam zwykłe zaciski. Jakbyś był z wa-wy lub okolic to służę pomocą...

Czy jak pojadę do jakiegoś norsrałto czy fełwerta to mi dobiorą stalówki do 159-tki?

Odkopuję temat, żeby nowego nie zakładać... a że zima przyszła (białe gó*no z nieba, ku*wa jego mać :P) to rozmowa będzie "na czasie".

Pytanie następujące: jakie opony w rozmiarze 16 cali będą pasować do mojej ciężkiej, przedliftowej czarnej krowy? Nie chodzi mi o konkretną firmę, czy model, ale o rozmiarówkę. Przejrzałem temat, ale Wy piszecie o 1.9 JTDm, która przy większym motorze wydaje się być lekka jak piórko :)

Letnie mam fabryczne 17'stki, a ceny takich opon spowodowały u mnie skok w tył z dwoma saltami (w każdą stronę), a na końcu nakryłem się nogami :/

Co poradzicie, Experty?

!6" nie wejdzie na zaciski w twojej 2,4... Nie każde 17 " wchodzi.

No to pięknie... :(

Jak mozna do Alfy zamontować 205/55/16 skoro oryginalne są 225/50/17 - różnica w średnicy koła to 2,5 cm!!
Przy tak niskim samochodzie jeszcze tak go obniżać?

ja mam 205/55/16 i jakos nic mi sie nie dzieje.Mam 2 takie komplety-lato/zima.I jak oryginalne sa 17"(chyba tylko przy hamulcach brembo)??Przeciez najmniejsze felgi w innym przypadku niz brembo to 16",a zalecana opona to 215/55/16

Ale 215 16" ma taka sama wysokość jak 17". Ja muszę zmienić te 205 16" bo mi Alfa haczy podwoziem przy większych nierownosciach :(
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Ja mam 2,4 i felgi 17" - zacisk do obręczy ma 1-1,5 mm, do szprych może 2 mm - przednie hamulce przy tym silniku (i przy 3,2 chyba też) są po prostu sporo większe

używane to też i można stalówki, wtedy jeszcze taniej. tyle że ja akurat nie chciałem używek alu - duża szansa że mogą pochodzić z jakiegoś rozbitka albo były prostowane - kto by sprzedawał ładne i dobre i jeszcze tanio oryginalne alusy? pisałem też parę postów wyżej swoją opinię o używanych alu.

Oj uwiez mi ze trafilem na sporo osob ktore sprzedawaly ori alufelgi w ladnym stanie i naprawde w dobrej a czasem smiesznej cenie,na PW moge podac Ci kilka przykladow:)

Tutaj masz jeden z przykladow,moglem je zawinac ale coz ,przynajmniej cieszy sie teraz inny kolejny alfaholik:)
http://allegro.pl/alufelgi-alfa-romeo-17-5x110-i2745279236.html

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót