Opony do 166 - felgi 18"

Witam, ja w ar 166 mam założone 225/40r18 i jeździ się rewelka, ale jest małe ale. Przy takich kołach i takiej lub szerszych oponach podstawą jest dobrze ustawiona zbieżność w przeciwnym razie autko będzie próbować myszkować.

... a nawet nieduże odchyły kątów pochylenia kół skutkują intensywnym ścieraniem krawędzi opon (co nie jest widoczne przy 205/55/16).

Dzięki bardzo.
W tamtym temacie kolega napisał, że potrzebował kupić jakieś pierścienie.
Gdzie je można dostać? W jakiej powinny być cenie?

wzor fajny, ale bardzxo duze et, sprawdz wprzxeliczniku czy na pewno wejda, poza tym sprawdz jaki otwor centrujacy jest w fordach, zeby nie bylo ze mniejszy niz w alfie.

Masakra z tymi felgami. Zupełnie nie pojmuje tego ET, otworów centrujących itp..
Przeczytałem kilka artykułów, a i tak wstyd się przyznać dalej zielony jestem.. :D

mega upraszczajac otwor centrujacy to ta dziura co zakrywa ja dekielek felg, kazda marka ma jakis tam swoj, jezeli jest wiekszy nic ma byc to nie problem, bo wkladasz pierscien centrujacy i lezy dobrze ale ja jest za maly to nie wejdzie na piaste.

co do et to tyczy sie tego jak bardzo felga jest przysunieta do srodka auta. bo np sruby moga wypadac na srodku felgi, na zew jej czesci i kilka felg z ta sama szerokoscia moga miec inne ulozenie. im wieksze et tym bardziej felga wchodzi do srodka nadkola. dlatego moze obcierac, na szczescie w ta strone idzie cos zrobic bo mozesz dystans zamontowac, jak jest za male et i trze o blotnik metalowy to wtedy juz lipa.

proponuję abyście wpisywali rozmiary opon jakie już macie zamontowane bo gdybanie nie ma sensu. Oczywiście jak w temacie - 18'' .
Gotowe tabele z zamiennikami są fajne gdy nie ma żadnych mechanicznych ograniczeń lecz skoro brak miejsca to na nic nasze marzenia.
Szerokość felgi też jest WAŻNA !!!!!!
ja mam serię czyli

235/40/18 felgi org alfa a opona z rantem ochronnym
z przodu pomiędzy oponą a wahaczem wcisnę tylko mały palec
chętnie bym zamontował wyższe dla lepszego komfortu.

przy 225/40/18 opona z malutkim rantem wygląda tak jakby miała się zaraz ześlizgnąć z felgi

po kilku miesiącach admin powinien wszystkie możliwe ( rzeczywiste) kombinacje zsumować i pousuwać zbędne posty. Czyste i przejrzyste dla potomnych. :-)

225/40/18 i wcale nie wydaje się jakby miała spaść ;), ale może moje mają ochronę rantu.

proponuję abyście wpisywali rozmiary opon jakie już macie zamontowane bo gdybanie nie ma sensu. Oczywiście jak w temacie - 18'' .
Gotowe tabele z zamiennikami są fajne gdy nie ma żadnych mechanicznych ograniczeń lecz skoro brak miejsca to na nic nasze marzenia.
Szerokość felgi też jest WAŻNA !!!!!!
ja mam serię czyli

235/40/18 felgi org alfa a opona z rantem ochronnym
z przodu pomiędzy oponą a wahaczem wcisnę tylko mały palec
chętnie bym zamontował wyższe dla lepszego komfortu.

przy 225/40/18 opona z malutkim rantem wygląda tak jakby miała się zaraz ześlizgnąć z felgi

po kilku miesiącach admin powinien wszystkie możliwe ( rzeczywiste) kombinacje zsumować i pousuwać zbędne posty. Czyste i przejrzyste dla potomnych. :-)

nie prościej kupować takie jak instrukcja przewiduje

Wiem że temat o 18". Ja potrzebuje coś komfortowego i myślałem nad 205/50r17. Zakładał ktoś do 166?

Fele ATS 8/18 Cali plus oryginane dystanse, opony Sunny bez ranta ochronnego 225/40/18. Mialem tez z rantem i spokojnie sie miescily. Oczywscie wszystko na tzw styk wg mnie. Dystanse sa oryginalne do tych felg do alfy 166. Przy oponach 235 opony wystawaly by poza blotniki i nie chowalyby sie do srodka. Na oponach z rantem i pelnym zaladunku ( 4 osoby plus duzo bagazu ) opony ocieraly o blotnik z tulu.

ja mam 18/225/40 z przodu i tył 18/225/45 plus gleba -40 i jest kozacko twardo ale nie obciera nawet jak wjeżdzam pod krawęrznik ;/ na max skręcie...a tak poza tym że się przypucuję :) śmiga ktoś na poliuretanach?? gdzie to dostać??

śmiga ktoś na poliuretanach?? gdzie to dostać??
Proponuje znaleść temat o poli na forum to bardzo szybko zmienisz zdanie jak zobaczysz luzy i prawie wypadające poliuretany xD
Ja jeżdżę na 18" runflat z rantem 225/45 i z przodu na skręcie wytarło mi osłonę plastikową nadkola :) bez gleby

to ja już niechcę poli :) poli beeeee :) a u mnie nic nie trze może inne et feli

Ja mam pouliretany, generalnie odradzam. Szkoda pieniedzy. Zawias na poli dziwnie sie zachowuje.

Sent from my C6603 using Tapatalk 4

Amortyzatory
Powrót