• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Opony bieżnkowane na sezon zimowy

• Autor wątku Autor wątku Mata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Po 2. Taka opona (czyt. bieżnikowana) jest cięższa, ma większe opory toczenia (taa wasza oszczędność na cenie opon, ale cierpi wasze zawieszenie + auto więcej pali) i dodatkowo ciężko je wyważyć.

Owszem - gumy są różne bo jedna jest bierznikowana np z goodyera a druga z continentala i różni się podstawa twardością, jeśli dobierzesz identyczne (tzn podstawy np 2x continentale na oś) to nie masz najmniejszego problemu z wyważeniem. Skończyła się epoka kamienia łupanego - teraz wszystko można i wszystko idzie jak się CHCE

jkm...
nigdy nie miałem problemu z wyważeniem i nie ma tam wcale więcej gumy.... skąd takie herezje wyczytałeś? Skoro ma być więcej gumy to gdzie ona się pomieściła? W środku? z boku? a może ma większą średnicę ? :)

Ad.1 Kormoran też, a przelatywałem na nim skrzyżowania przy 60km/h, gdzie na rumuńskim barumie czy bieżnikowanej mi się to nigdy nie zdażyło...więc z tą licencją to bym uważał.
Ad2.Skąd taki wniosek. Nigdy nie miałem problemów z wyważeniem bieżnikowanej, natomiast mam do wydania michelinkę i continentala, których wyważyć się praktycznie nie da.
Ad3. Wierz mi lub nie, ale wiem co to znaczy śmierć na drodze i myślę o innych użytkownikach dróg i wolę bieżnikowane opony, niż 2-u czy 4-ro letnie używki, na których Bóg wie jak helmut jeździł.

cd. punktu 1: Barum to Continental i jest jak już to czeska firma produkcji rumuńskiej:)
cd. punktu 2: Ty nie miałeś problemu czy twój wulkanizator go nie miał? Jeśli chodzi Ci o wyważenie normalnej opony to jest rzadki przypadek. Bieżnikowane naprawdę ciężej wyważyć...
cd. punktu 3: Ale ta opona bieżnikowana tez kiedyś musiała jeździć i też ma swoje lata... Co z tego ze nalepi się trochę gumy skoro siatki są już słabe. Wiem co oddajemy do bieżnikowania....

Ok jeździjcie na czym chcecie, ale myślcie też czasem o innych na drodze:)

Ostatnia edycja:
Może niektórym faktycznie chodzi o co innego - ja powiem tak. W zimie raczej tras nie robię - jezdze "po miejscu" i nie latam w trasy. Mi bieżnikowana w zupełności wystarczy. Może gdybym miał śmigać po europie to zdecydował bym się na firmówkę dla świętego spokoju i pewności. Na lato owszem tak jak pisałem. Lata się tu i tam, np latem Chorwacja czy coś jak i również dużo szybciej niż w zimię to wolę zainwestować do przodu w bdb oponę a na tył również firmówkę lecz już nie koniecznie z górnej półki ... stosuję te praktykę pare lat i się jeszcze nie "przejechałem"

jkm.....
Chyba nie z tej epoki pochodzisz.... Mylisz się jeżeli myślisz że regeneruje się wszystkie. Tylko część kwalifikuje się do regeneracji. Każda jest przed taką operacją badana i do kolejnego etapu przechodzą tylko te które nie wykazują zmęczenia i uszkodzeń. Nie będę Ci teraz wykładał. Po prostu jest ostra selekcja a nie tak jak myślisz że Ty kupisz używaną bidę, dojedziesz ją do drutów a potem ktoś ją dostanie zregenerowaną......... Ciemnogród normalnie :D

jkm.....
Chyba nie z tej epoki pochodzisz.... Mylisz się jeżeli myślisz że regeneruje się wszystkie. Tylko część kwalifikuje się do regeneracji. Każda jest przed taką operacją badana i do kolejnego etapu przechodzą tylko te które nie wykazują zmęczenia i uszkodzeń. Nie będę Ci teraz wykładał. Po prostu jest ostra selekcja a nie tak jak myślisz że Ty kupisz używaną bidę, dojedziesz ją do drutów a potem ktoś ją dostanie zregenerowaną......... Ciemnogród normalnie :D

Wpadnij do mnie zobaczysz jakie są problemy z bieżnikowanymi. Polecam post Marcus891 z 2giej strony.

PS: Bez Ciemnogrodu proszę. Myślę ze to jakaś kulturalna rozmowa a nie obrzucanie kogoś ciemnogrodem etc.

Mi to nie leci. O co tam biega?

Tak tak :) dobrze mówisz, alfa tam często w Bąkowie stoi bo mam tam kobiete, a ja mieszkam we wsi obok - pruchna :)

Taaaa..... zawijam kiece i lece.... Widzisz jkm. Tak jak Ty źle trafiałeś tak jest sporo takich co dobrze trafiali. Przelatałem tylko dwa kpl zimowych i jedne letnie które kupiłem z alfą. Zawsze patrzę na ręce mechanikom. Przy wyważaniu też. Znam się na tym i nigdy tak ogromnego problemu nie było. Może za mało opon miałem? Możliwe. Ale nie zapominaj że one kosztują połowę albo jeszcze mniej. I nawet jak mi się następnym razem trafi nie wyważona to mam to w głębokim poważaniu za te pieniądze.
A Wy tu się spieracie jakbyśmy opony do F1 wybierali.

Tak jak mówiłem - każdy wybiera to co woli. Nie ma sensu kogoś zmuszać do swoich racji. Mi jest bdb z bieżnikowanymi na zimę bo daleko nie latam, w śniegu i na drodze spisują się bardzo dobrze a jak szukacie opony która będzie dobra na wodę, na lód, na metr śniegu i nie będzie się ścierać a do tego będzie tania to sobie kupcie helikopter ku**a :)

Ostatnia edycja:
Taaaa..... zawijam kiece i lece.... Widzisz jkm. Tak jak Ty źle trafiałeś tak jest sporo takich co dobrze trafiali. Przelatałem tylko dwa kpl zimowych i jedne letnie które kupiłem z alfą. Zawsze patrzę na ręce mechanikom. Przy wyważaniu też. Znam się na tym i nigdy tak ogromnego problemu nie było. Może za mało opon miałem? Możliwe. Ale nie zapominaj że one kosztują połowę albo jeszcze mniej. I nawet jak mi się następnym razem trafi nie wyważona to mam to w głębokim poważaniu za te pieniądze.
A Wy tu się spieracie jakbyśmy opony do F1 wybierali.

Okk może i się znasz, ale w teorii inaczej wygląda niż w praktyce. Na zebraniach wiele razy był poruszany temat bieżnikowanych, wiec proszenie wciskaj mi tu kitu.

KamiloV8 napisał:
Tak tak :) dobrze mówisz, alfa tam często w Bąkowie stoi bo mam tam kobiete, a ja mieszkam we wsi obok - pruchna :)

Ahh nie ładnie to tak wyprzedzać 2ga alfkę;) Czarna 146 pozdrawia;)

Hehe Raz tam za szkołą wyprzedzałem czarną 145 ale 146 nie kojarzę :D Moja dosyć często stoi koło Daltransu przy tej głównej drodze, widać masz dobą pamięć :)

Hhhhmmm to było jakiś dobre półtorej miesiąca temu - też mam pamięć do alf. jechałeś wtedy jak się nie mylę z kobietą ;) napisz na gg

O proszę jak się temat rozluźnił :D

Starałem się załagodzić sytuację przed snem :D kurde tak się tylko zastanawiam czemu w dziale z widzianymi alfami mnie nikt nie wypisuje, jedynie jak przyjdzie co do czego to juz z 10 osób w jakich tematach wyskoczyło, że mnie widziało tam lub tam ;p

Temat aż kipi! ;p Myślę, że można zamknąć żeby bałaganu nie robić. A kto zainteresowany owym tematem to lektura do czytania jest i do wyciągnięcia wniosków:)

Amortyzatory
Powrót