[Giulietta] Olej skrzyni biegów 6MT FPT C635

Można wlać olej przez odpowietrznik skrzyni, trzeba wyciągnąć ten plastikowy grzybek, i nalewać przez cienki wężyk. Trochę to trwa, ale jest dużo wygodniej.

Pytanie z posta 11:

Odpowiedź z posta 12:
Obawiam się że zbyt wysoka lepkość na zimno może uutrudniać pracę skrzyni

Pytanie z posta 48:

Odpowiedź z posta 49:
Ja bym dał szansę temu tańszemu. [emoji6]

[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] to jak to w końcu jest z tym Fuchsem?
Ja 40kkm zalałem Fuchsa Sintofluid 75W i ogólnie jestem średnio zadowolony - przy niższych temperaturach, zaraz po rozruchu, 1ka i 2ka ciężko wchodziły/haczyły. Jak olej się zagrzał to wchodzą idealnie.

Teraz stoję przed wyborem:
1. Fuchs 75W80 GL5 + 200ml AR9100
2. Castrol Syntrans B 75W + 200ml AR9100

Czy jeszcze coś innego? :confused:

Dlaczego kombinujecie. Przeciez Tutela 75W +AR9100 jest bardzo dobrym połączeniem. Na zimno tylko przez chwilkę jest gorzej z 1 i 2.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Problem zimą może wynikać z niskiego indeksu lepkości oleju 75W rzędu 119 tylko i lepkości w -40C 75000 mPas. Trzeba czasu aby zaczął dobrze pracować pewnie. Ich 75W80 to zupełnie inna bajka na zimno.

Czym niższa lepkość i niższa temperatura graniczna płynięcia to w czasie mrozów lepsza praca.
Fuchs Titan 75W80.JPG
Tutela 75W.JPG

Ja mam taki zestaw i jest b. dobrze. Na zimnym nie ma problemu z jedynką.

IMG_20190416_081055.jpg

Wlałem 2l Fuchsa Sintofluid 75w80 + 200ml AR9100 i bez najmniejszej różnicy w stosunku do 1.8l Fuchsa Sintofluid 75W. Przejechałem na nim 40kkm i mechanik powiedział, że olej wyglądał 'świeżo'.

Parę dni temu wymieniłem olej w skrzyni C635 (AR 159, ostatni miesiąc produkcji) - należało się po 117k km przebiegu. Za namową sprzedawcy zalałem Millers Oil EE Transmision 75W90 w ilości 2,1l. Po odbiorze autka zauważyłem, że skrzynia jakby ciszej chodzi (na plus) ale za to wrzucenie pierwszego i drugiego biegu jakoś tak z wysiłkiem trzeba wykonać. Nie wiem czy po rozgrzaniu się oleju w skrzyni to ustępuje (przejechałem od wymiany może z 15 km). Jakieś opinie o tym oleju? Przeczytałem wątek i ktoś już zalewał ten olej i było OK. Czy jak po rozgrzaniu się skrzyni objawy z wrzucaniem pierwszych biegów znikną albo przynajmniej zelżą to darować sobie wymianę oleju na coś innego czy zmieniać, np. na Fuchs'a? Przewertowałem zagraniczne fora i zasadniczo problem z pierwszymi biegami jest znany i dosyć częsty i ludzie sobie tym nie zaprzątają głowy za bardzo.

Witajcie. Mam problem ze swoją C635, jeśli chodzi o wbijanie pierwszego biegu to czytałem ze normalny problem, ale zgrzyta mi czasem też czwórka, a po rozgrzaniu skrzyni biegi w ogóle ciężko wchodzą. Zalana jest motulem (poprzedni właściciel) ale chcę to badziewie zlać (miałem kiedyś w AR147 i wylałem po miesiącu) czym ją zalać, przeczytałem wszystko i juz sam nie wiem
Fuchs SINTOFLUID 75w?
Tutela Geartech 75w85?
Millers?

Witajcie. Mam problem ze swoją C635, jeśli chodzi o wbijanie pierwszego biegu to czytałem ze normalny problem, ale zgrzyta mi czasem też czwórka, a po rozgrzaniu skrzyni biegi w ogóle ciężko wchodzą. Zalana jest motulem (poprzedni właściciel) ale chcę to badziewie zlać (miałem kiedyś w AR147 i wylałem po miesiącu) czym ją zalać, przeczytałem wszystko i juz sam nie wiem
Fuchs SINTOFLUID 75w?
Tutela Geartech 75w85?
Millers?

Nie kombinuj , zalej Tutela 75W nie 75W85 i powinno być ok

Fuchs 75W chyba najlepiej nie działa.
Dodaj AR9100 i będzie jak należy

Nie kombinuj , zalej Tutela 75W nie 75W85 i powinno być ok

Ok, dolać Ar9100 czy Ewentualnie XADO 1 Stage Maximum Transmission? Pomoże cokolwiek na tą zgrzytająca czwórkę? Podobno jak jest ciepło na zewnątrz to nic nie zgrzyta i wszystko śmiga gładko,

Edit. Ogólnie u mnie nie ma półśrodków, chce zacząć najpierw od najprostszych rzeczy, czyli coś co może pomoże, a może nie. Jak nie poprawi się to kupuje nową skrzynię i tyle, nawet w BCS mi powiedzieli ze to niezajebywalna skrzynia i nie ma awarii, no jak widać ja mam pecha

Ostatnia edycja:
Ok, dolać Ar9100 czy Ewentualnie XADO 1 Stage Maximum Transmission? Pomoże cokolwiek na tą zgrzytająca czwórkę? Podobno jak jest ciepło na zewnątrz to nic nie zgrzyta i wszystko śmiga gładko,
Ja miałem Tutele 75W + AR9100 i chodziło to bardzo dobrze. Ilość sumaryczna oleju i AR to 2,2 l

Tylko teraz
Tutela Gearforce 75W czy Tutela Geartech 75w85 (podany jest w książce serwisowej)

Amortyzatory
Powrót