• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Olej skrzyni biegów 6MT FPT C635

Fajnie jakbys pisząc takiego posta zawarł w nim coś więcej, ponieważ w tej chwili Twoja opinio-rada jest mało wartościowa.

Polecasz, bo? Jeździsz tak od 200km i jest lepiej, czy może zrobiłeś już 50kkm? Albo jeszcze więcej?

Fajnie jakbys pisząc takiego posta zawarł w nim coś więcej, ponieważ w tej chwili Twoja opinio-rada jest mało wartościowa.

Polecasz, bo? Jeździsz tak od 200km i jest lepiej, czy może zrobiłeś już 50kkm? Albo jeszcze więcej?

Polecam bo miałem problem ze skrzynią ( wyły łożyska ) w maju remontowałem i firma która mi robiła remont poleciła mi dolanie właśnie AR9100 do zmniejszenia grzania łożysk i lepszego smarowania górnego wałka. Dodatkowo ja mam wlane w sumie 2,3 l oleju. Skrzynia chodzi płynnie od 3000 km , nie ma problemów z 1 i 2 , czasami 3 wejdzie z oporem ale ogólnie jest ok. Zobaczymy podczas mrozów .

Dzięki za porady . Wymieniłem olej w skrzyni prewencyjnie . Ze skrzynią jako tako nie zauważyłem problemów przed wymianą. Wg mnie ciut lepiej biegi wchodzą po wymianie. Myśle ze ogólnie było warto

też przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni, kupiłem używane auto i wymieniam wszystkie płyny ustrojowe i właśnie szukam oleju oraz jakiś dodatek typu AR9100 zechce dolać, tylko ile wkoncu wchodzi tego oleju? U mnie skrzynia na zimnym i ogólnie chodzi niby ok, tylko mam wrażenie że jak już jest dobrze rozgrzana, to te biegu nie wchodzą idealnie czysto, efekt jest taki jakby docisk był już trochę zużyty i sprzęgło nie dociska idealnie, więc chce wymienić najpierw olej i zobaczę, tylko ten dodatek wlewa się od razu z olejem przy wymianie?

Witam, jestem właśnie po wymianie oleju w skrzyni(6-MT) zalałem olejem Tutela Gearforce 75W GL-4. Napisze tak jest bardzo duża różnica wcześniej 2 i 3 bieg lubił nie wskoczyć, teraz wchodzą bez problemu pozostałe biegi również wchodzą delikatnie, po za tym obecnie skrzynia nie wydaje odgłosów przy zmianie biegów, wcześniej był słychać takie "puknięcie". Po zlaniu oleju sprawdzilismy z mechanikiem był bardzo stary i niestety troche opiłków w nim było.

Ja stosowałem kilka polecanych przez spec. olejów i najlepszy jak dla mnie Tutela 75W +AR9100

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Mam lekkie wycieki z okolic uszczelniacza półosi. Zapadła decyzja o jego wymianie, co za tym idzie trzeba będzie zmienić także i olej w skrzyni.
Padło na Fuchs Titan Sintofluid 75W80 i AR9100.

Pytanie tylko ile tak naprawdę tego oleju wlać? Ostatnio wlaliśmy 2l - zostać przy takiej ilości (tj. 1,8l oleju i 0,2l AR9100)?

Mam lekkie wycieki z okolic uszczelniacza półosi. Zapadła decyzja o jego wymianie, co za tym idzie trzeba będzie zmienić także i olej w skrzyni.
Padło na Fuchs Titan Sintofluid 75W80 i AR9100.

Pytanie tylko ile tak naprawdę tego oleju wlać? Ostatnio wlaliśmy 2l - zostać przy takiej ilości (tj. 1,8l oleju i 0,2l AR9100)?

Tak robiłem u siebie. 15kkm bezproblemowej pracy skrzyni.

Udało się dostać Fusha :) z tym że wyszło jak powyżej wycieki na lewej półosi. Jakie są nr uszczelnień? Których producentów unikać?
Czy może ktoś wie czy da radę kupić oddzielnie uszczelki chłodniczki oleju?

wczoraj jechałem julką kolegi w której ma zalany Penrite Pro Gear
Zalałem ten olej i jak na razie na pewno nie jest gorzej niż po poprzednim oleju tutella.
Wymieniałem tutellę po 70 tyś i byłem zaskoczony.
Olej czysty i klarowny na magnesie nie było szlamu tylko kilka malutkich opiłków.
Generalnie byłem zadowolony z tutelli ,nie miałem żadnych problemów z biegami czy z hałasem.

Amortyzatory
Powrót