• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Oklejanie kluczyka

Odgrzeje temat. Dla tych co nie chce im się oklejać są dostępne silikonowe pokrowce w różnych kolorach, nawet świecące w ciemności. Tu jest aukcja: http://www.ebay.pl/itm/Schlüssel-Hü...e=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2060353.m1438.l2649 pzdr:)

Trochę lipa za każdym razem ściągać ten silikonik aby wsadzić kluczyk do stacyjki. Interesuje mnie inna kwestia czy dałoby radę wyciąć tą część z przyciskami i przeszczepić do kluczyka gdzie już przyciski trochę wytarte :confused:

Problem z chromem miałem na jednym kluczyku i gałce od biegów; starłem chrom, zmatowiłem grubym papierem w jednym kierunku i spryskałem lakierem - najpierw podkład czarny modip potem lakier. Dupy nie urywa ale jest o wiele lepiej niż jak było wcześniej z tym częściowo startym chromem. Imo to najlepsze co na szybko możecie sami zrobić w domu, jeśli pojawi się coś co da lepszą powłokę lakierniczą -zawsze można poprawić papierem i prysnąć.

Trochę lipa za każdym razem ściągać ten silikonik aby wsadzić kluczyk do stacyjki. Interesuje mnie inna kwestia czy dałoby radę wyciąć tą część z przyciskami i przeszczepić do kluczyka gdzie już przyciski trochę wytarte :confused:
Może wchodzi razem z nim . Apropo przeszczepu kluczyk jest rozbieralny

Ostatnia edycja:
Całość jest z silikonu, czyli jak oryginalna obawiam się tylko że nie będzie się to trzymać, bo fabryczna wkładka gumowa ma rant na którym jest zamocowana do kluczyka. Można kombinować z wklejeniem ale jak dla mnie to druciarstwo

Można kombinować z wklejeniem ale jak dla mnie to druciarstwo

Nie no klejenie odpada. Myślałem raczej o podklejeniu na nieco większy kawałek i w ten sposób uzyskać taki rant. Może pojawią się takie silikoniki na Alledrogo to taniej wyjdzie zakup i można będzie się przymierzyć do takiej konwersji :)

przyciski w tym "pokrowcu" ładnie wyglądają

A co najważniejsze znaki graficzne są we wgłębieniach także nie zetrą się tak szybko jak w oryginalnym kluczyku. Linie papilarne na palcach niestety działają po pewnym czasie użytkowania jak tarka dlatego mamy takie kluczyki :)

Ostatnia edycja:
Rozwiązanie ciekawe, tylko część faktycznie będzie taka kanciata. Ja chyba zdecyduje się w końcu na całą obudowę z prawdziwego carbonu, kosztuje ok. 500 zł ale problem z głowy. Pozostaje kwestia gumek z przyciskami, nie wiem gdzie zdobyć nowe, a to jedyny element (poza logo) w tej obudowie , który zostaje z oryginału.

Na Ebay jest gumka wpisz w wyszukiwarce alfa tb 2 nero lub rosso pzdr. Ja już też zamówiłem bo mam zjechana

widzę tylko do innych modeli Alfy, ale nie do 159.

Są czerwone i czarne musisz wpisać w szukajce tak jak napisał Kolega wyżej:alfa tb 2 nero lub rosso. Na oko wyglądają całkiem dobrze , znaki graficzne wgłębne także można np. pomalować jakąś farbą elastyczną i nie zetrą się tak szybko jak w oryginalnych kluczykach.

Jeśli ktoś znalazłby gdzieś ten chromowany element, albo sam miał na sprzedaż, to proszę dać znać. Jestem pierwszy w kolejce. Ja mam połamany ten ruchomy element do i boję się że gdzieś mi wypadnie i zgubie.

Gumka dziś przyszła:) Powiem tak, dopasowanie jak i wykonanie jest jak w oryginale. Jedyną różnicą są tłoczone w gumie oznaczenia przycisków. Poza tym sama gumka jest trochę twardsza niż oryginał. Ogółem polecam. Tylko przesyłka szła prawie trzy tygodnie z Włoch:(

Załączniki

• 20170809_154206_002.jpg
    20170809_154206_002.jpg
    65.8 KB · Wyświetleń: 18
  • 20170809_154208.jpg
    20170809_154208.jpg
    83.2 KB · Wyświetleń: 19
  • 20170809_154217.jpg
    20170809_154217.jpg
    79.8 KB · Wyświetleń: 15
Z jakiej strony zamówiłeś? Mają na tej stronie jeszcze coś ciekawego? :)

Amortyzatory
Powrót