Witam!
Chciałbym odświeżyć temat ponieważ mam podobny problem z odpalaniem auta(159 1.9JTDM 150KM) ,ale może niektóre z moich objawów pozwolą bliżej określić problem albo wykluczyć niektóre usterki.
Auto zakupiłem 2 miesiące temu. Problem zaczął się dosyć standardowo : problem z odpalaniem po dłuższym postoju nocnym . A dokładniej silnik przy odpalaniu 2-3 sekundy "rzęźił" , czasem miał nierówne obroty przez pierwsze pare sekund . Żadnych błędów na komputerze. Mechanik zerknął pod maskę zobaczył mój kolektor ssący i jak to w tym modelu okazał się w stanie bardzo złym(przebieg 175 000). Zregenerowałem ten kolektor na ten z metalowymi "klapkami" i po wymianie silnik odpalał dużo lepiej i żadnych nierównych obrotów już nie odnotowałem, po regeneracji poczułem moc tych 150 KM

Dwa tygodnie temu ponowne problemy z odpalaniem po postoju nocnym, ale również po dłuższym postoju w dzień, i prawie za każdym razem błąd wyskakujący żeby sprawdzić świece . Długo się nie zastanawiając wymieniłem wszystkie 4 świece na nowe , auto ponownie odpalało bez problemu przez jakieś 7 dni a kontrolka ze świecami do dzisiaj się nie zapaliła czyli jakby jeden problem zakończony.
Od paru dni auto po nocnym postoju odpala dobrze , jednak teraz jest problem po postoju paru godzin
(szczególnie przy wysokich temperaturach i dużym słońcu). Tylko po pierwszym odpaleniu po tym dłuższym postoju auto ciężko odpala , później za każdym razem już nie ma problemu , żadne błędy nie wyskakują, jednak takie odpalanie bardzo mnie drażni tym bardziej że mam to auto od 2 miesięcy. Żadnego stukania z okolic silnika nie ma , ani przy odpalaniu ani przy gaszeniu.
Niewiem czy ma to jakikolwiek związek ( nie jestem znawcą motoryzacji) ale bardzo często(nie zawsze) po zgaszeniu auta gdy zamykam drzwi "kopie prąd "i to dosyć mocno ;]
Proszę o jakieś diagnozy,porady Was , doświadczonych posiadaczy tego pięknego auta
Pozdrawiam