[159] odpalanie problem (rozrusznik, akumulator)

Od razu wymieniać dwumas?:confused: Ogólnie ciężki temat, propozycji rozwiązań jest mnóstwo.
Ostatnio koledzy pisali o regeneracji rozrusznika - duża różnica w odpalaniu. Czujnik temperatury chłodziwa może nawet mieć wpływ na nierówną pracę (zbyt ubogie dawkowanie paliwa). Może zmień mechanika?

Ostatnia edycja:
Przejrzyj ten wątek. Mi pomogła naprawa rozrusznika

Ale jeśli po odpaleniu pracuje nie równo to może nieszczelności? Klapy wirowe? EGR?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
byłem u kilku i nic ciekawego mi nie powiedzieli same domysły ale żadnych konkretów a jeśli chodzi o dwumas to i tak był do wymiany. Dopaliłem ostatnio dpfa i tez nie pomogło.

jak masz jeszcze klapy wirowe to sprawdz kolektor.

pzd.

zauważyłem u siebie, że po wymianie jednej świecy żarowej a nie wszystkich silnik chwilę po odpaleniu pracuje nierówno. Pytanie tylko jak bardzo i jak długo ci telepie, bo u mnie prawie nie tego nie czuć i po kilku sekundach ustępuje - po prostu nowa świeca mocniej grzeje.

plewi aż złapie temperaturę nie wiem długo bo nie czekam aż przestanie tylko chwilka żeby olej doszedł wszędzie i jadę. Czuć i słychać że plewi dość bardzo na dobra sprawę to można tak jeździć ale nie lubię jak cos jest nie tak z autem i nie wiem tez jakie będą dalsze konsekwencje takiej jazdy. Byłem w serwisie alfy i mechanik sprawdzał mi auto ale było ciepłe wiec stwierdził ze wszystko jest ok i jak chce to mogę zostawić na prę dni to popatrzy ale ale do pracy musze jeździć wiec szukam pomocy na forum.

- - - Updated - - -

możesz bardziej sprecyzować swoja wypowiedz ??? pzd

proponował bym założyć zaworek zwrotny paliwa kosz nie duzy około 20 zł a pomoże

Witam,ja miałem podobnie,że auto ciężko odpalało,ale w moim przypadku wystarczyła wymiana akumulatora i po problemie :)

W jakim stanie masz akumulator?
Jak miałem na wykończeniu akumulator (alfa paliła bez problemu) to podczas uruchamiania słyszałem stuk z pod maski przez ok 2-4s.

sprawdź może układ wydechowy, czy mocowanie nie jest zerwane - u mnie byl taki dźwięk przy odpalaniu zimnego silnika, mocowanie było ok ale okazało się, że tłumik udeżał o podwozie i trzeba go było przesunąć o pare cm do tyłu. Problem rozwiązany. (ale u mnie silnik pracował równo po odpaleniu)

Witam,ja miałem podobnie,że auto ciężko odpalało,ale w moim przypadku wystarczyła wymiana akumulatora i po problemie :)
Czasem wystarczy go podładować i jest lepiej zwłaszcza gdy sporo jeździmy na krótkich trasach.
Niedawno zregenerowałem rozrusznik i po samej naprawie krótko było czuć poprawę ale nie trwało to szczególnie długo. Generalnie jak jest ciepło auto zapala gorzej - ten typ tak ma (upieram się że problem leży w oprogramowaniu i złych "parametrach rozruchowych" dla startu w dodatnich temperaturach).

ja tez czasem za krótko przytrzymam i auto nie zapali miałem tak juz kilka razy bo mam problem z odpalaniem ale nigdy nie miałem checka możne porostu ja podepnij koszt mały i wszystko bedzie jasne. pozdro

- - - Updated - - -

tez mam takie szarpniecie przy starcie wymieniłem dwumas i dupa to samo fakt nie był on jeszcze tragiczny można było jeszcze trochę pojeździć ale łożysko tarcza to już było ewidentnie do wymiany wymieniłem wszystko i nic jak było tak jest. Sprawdziłem wtryski są ok kupiłem nowy akumulator i alternator dopaliłem dpf i NIC diagnostyka komputerowa tez nic nie wykrywa. przebieg 160tys pozdro.

mam dokładnie to samo tyle ze u mnie nie pali jak wystygnie i trzeba kręcić 3 razy a jak już zapali to plewi. zajme się tym na urlopie czyli za jakieś 5 tygodni bo teraz musze jeździć do pracy i nie mam jak odstawić auta na warsztat. jak dojdziesz może w międzyczasie co jest z twoja alfa to daj znać jak ja dojdę na pewno napisze co to było pozdro. podobno przyczyna leży w układzie paliwowym no zobaczymy????

Dawno wymieniałeś filtr paliwa?

nie dawno

jakieś 5tys km temu olej filtry wszystkie nie żałuje na to mój mechanik twierdzi ze lepiej robić wymianę oleju i filtrów co 15tys km i tak tez robię.

nie odpala / START / dziwne klikanie ...

Hejka :)
mam straszny problem z moją 159 2.2jts - szukałam na forum ale nic nie znalazłam :(
opis:
alfa nie odpala, nie kręci : jak wkładam kluczyk wszystko wygląda oki nie zgłasza błędów, komputer działa klima chodzi,radyjko gra światełka oki... Wciskam sprzęgło naciskam START .... I nic .....słychać tylko ze stacyjki takie klikanie ( klik, klik,klik ) które czuć na kluczyku ...
błagam pomocy ...

Magda
:*

Amortyzatory
Powrót