• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Odjeżdżanie fotela po wyłączeniu stacyjki

Zrobione działa!!!
Po kolei:
1. Gasisz silnik.
2. Otwierasz drzwi fotel odjeżdża do tyłu, czekasz aż dojedzie do końca.
3. Robisz sekwencję siedzisko przód tył, przód tył, oparcie przód tył.
4. Fotel zaczyna sam jechać do przodu i wtedy go zatrzymujesz.
5. Fotel już nie odjeżdża ale musisz na nowo zaprogramować ustawienie pamięci.

Ostatnia edycja:
U mnie też działa!!! :) Fotel nie odjeżdza, ale nie działają pamięci zaprogramowach pozycji. Nawet po ponownym zapamiętaniu nie pamiętają :eek:

U mnie też działa!!! :) Fotel nie odjeżdza, ale nie działają pamięci zaprogramowach pozycji. Nawet po ponownym zapamiętaniu nie pamiętają :eek:

To ważna sprawa! W moim przypadku wolę żeby odjeżdżał ale pamiętał ustawienia... Korzystamy w dwie osoby z auta:)!

Hmm, u mnie pamoęć działa, tylko że zapisane wcześniej uległy jakimśtam zmianom.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Wystarczy że powtórzysz raz jeszcze kombinacje ale tym razem nie przerywaj jak fotel sam odjeżdża. Pojedzie tył max, przód max, tył max i przód do ostatnio zapisanej pozycji. Wszystko będzie działać jak powinno.

Mało tego, wychodzi na to, że pamięć foteli wciąż działa ale w ograniczonym zakresie, to znaczy zapamiętuje góra dół i oparcie ale nie jest w stanie przywrócić ustawienia przód tył.

Mam teraz dylemat co lepsze - nie odjeżdżanie fotela czy pamięć ustawień ;) W najbliższym czasie jeszcze przetestuje jakie dokładnie ustawienia pamięta a jakich nie gdy korzystamy z tego tricku (np. pozycję lusterek).

Hmm, u mnie pamoęć działa, tylko że zapisane wcześniej uległy jakimśtam zmianom.

ale wszystko działa? tzn zmienia pozycje fotela przód/tył i lusterka, czy tylko góra/dół i oparcie? jaka wersja firmwaru w fotelach?

Wszystko działa. Edit: przód tył na pewno ale nie jestem pewien lusterek. Sprawdzę.

Wersji fw foteli nie wiem jak sprawdzić.

Ostatnia edycja:
Wszystko działa. Edit: przód tył na pewno ale nie jestem pewien lusterek. Sprawdzę.

Wersji fw foteli nie wiem jak sprawdzić.
podłączyć MESem do Comfort Seats i na pierwszym tabie jest hardware i software number/version.

wychodzi na to że u niektórych działa przywołanie przesunięcia, u innych niestety nie. dobrze byłoby obczaić jaki jest klucz. pytanie czy zależy tylko od HW/SW foteli czy też od innych kompów.

to jednak nie był Prima Aprilis
no nie był, ale święty Mikołaj to też niestety dla większości nie jest bo większość chyba ma problemy z pamięcią.

Zrobiłem dzis jeszcze jeden test.
Po przerwaniu procedury kalibracji foteli (fatalisty) nie działa pamięć lusterek oraz fotela przód tył. Działa tylko pamięć fotela gyora dół oraz oparcie. Oczywiscie fotel nie odjeżdża po wylaczeniu auta i otwarciu drzwi :)
Po ponownym puszczeniu kalibracji - tym razem bez przerywania - wszystko działa jak należy plus fotel odjezydza (easy entry).
Teraz jedynie pozostaje mi dylemat co wybrać, pamięć foteli czy brak odjeżdżania ;)

Zrobiłem dzis jeszcze jeden test.
Po przerwaniu procedury kalibracji foteli (fatalisty) nie działa pamięć lusterek oraz fotela przód tył. Działa tylko pamięć fotela gyora dół oraz oparcie. Oczywiscie fotel nie odjeżdża po wylaczeniu auta i otwarciu drzwi :)
Po ponownym puszczeniu kalibracji - tym razem bez przerywania - wszystko działa jak należy plus fotel odjezydza (easy entry).
Teraz jedynie pozostaje mi dylemat co wybrać, pamięć foteli czy brak odjeżdżania ;)

Jeśli sam korzystasz z auta to zostawiłbym bez odjeżdżania a jeśli w dwie osoby różnego wzrostu to chyba lepiej nie ustawiać za każdym razem fotela, lusterek...

Sprawdziłem. Myliłem się. U mnie też tylko góra dół i oparcie tył przód.

no to może na wiosnę bym strzelił nowy produkt - devica P&P do załatwienia sprawy w autach 2016/17/początek 18?

A tak ktoś ma? Film słaby, ale widać, że na stałe jest WYŁ (a fotel odjeżdża), można przełączyć na WŁ, ale po chwili wraca samo na WYŁ.

Wersja:
20201211_144635.jpg

U mnie jest dokładnie tak jak na filmie. Wersja softu 090 jeśli dobrze pamiętam (najnowszy).

no bo nie tylko chodzi o soft radia czy foteli. musi być więcej do tego proxi, dlatego u większości nie da się poprawnie aktytować tej funcji

no bo nie tylko chodzi o soft radia czy foteli. musi być więcej do tego proxi, dlatego u większości nie da się poprawnie aktytować tej funcji

No i właśnie.. dlatego zrobiłem dziś magiczny myk z przyciskami i zadziałał :)
Natomiast faktycznie nie ma pamięci tył/przód i lusterek...ale na to rozumiem nie ma jeszcze patentu?

myślę że magic trick to po prostu uruchomienie ręczne kalibracji fotela (co można wywołać z komputera serwisowego), a ją przerywacie, więc fotel już nie chce ustawiać rzeczy zwiazanych z przesunięciem fotela, czyli lusterek (na pewno przód/tył, nie wiem czy góra dół dalej działa) i pamieci przesunięcia przód tył.

nie ma tricku. jak skończę car audio, to oblukam fotel, może jednak powstanie device który ogarnia to - coś plug&play jak S&S dezaktywator mam na myśli.

Też mi się wydaje, że to nie włączenie/wyłączenie tylko reset/kalibracja, która jest przerwana. zrobię w wolnej chwili 2 razy pod rząd kalibracje do końca w ramach sprawdzenia. Pewnie będzie dalej odjeżdżał.

Niedawno męczyłem serwis o możliwość wyłączenia cofania fotela. Oczywiście bez skutku. AR z Włoch ponoć maila napisali, że moja wersja nie ma takiej możliwości (ponoć napisali bo nic do mnie nie doszło...). W UOKiK stwierdzili, że sami z siebie producenta nie mogą ścignąć do odpowiedzialności. Musiałby im to zgłosić np. RPO po interwencji grupy osób i stwierdzeniu, że rozwiązanie zagraża zdrowiu/bezpieczeństwu. Czyli jest to do zrobienia. Tylko prawdopodobnie sprawa długotrwała.
Poza rozwiązaniami wyłączającymi cofanie fotela poprzez programowanie fotela przyciskami (jeszcze nie wiem czy u mnie działa) widziałem, że forumowicz rozwiązał problem poprzez montaż prostego wyłącznika (np. https://allegro.pl/oferta/wlacznik-..._unit_id=4959acdb-bda8-46d4-84c8-1e009f5ad56c). Podpięcie do przewodu silnika i wyłączenie zasilania. Genialnie proste. Tylko przydałby się manual. Który kabel przeciąć, jak ściągnąć boczki fotel i czy wyciągać fotel czy nie. Wyglądało to na fajne rozwiązanie. Niestety nie potrafię tego znaleźć, moze ktoś to odnajdzie i przeklei. Google nie pomaga. Być może jest to na FB, a tam jak wiadomo znaleźć cokolwiek to jak szukanie igły w stogu siana.. . Przy okazji dobrze, że pomimo istnienia fb, ciągle jest aktywność na tym forum. Tu jest wszystko ładnie poukładane (wg samochodów, problemów...) szybko do odszukania.

Amortyzatory
Powrót