• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Odblokowywanie MiTo 79km

To było najprostsze ale potrzebny dawca softu z wersji 95 KM a ponoć odczyt pamięci możliwy tylko na stole, jedynie zapis via obd jest możliwy. No i ja się na tym nie znam ale czy tam jakieś sumy kontrolne itp nie zależą od konkretnego urządzenia.
Tak czy inaczej szału i tak nie będzie, jedynie będzie można wkręcać wyżej niż te 5 tys.

Czy w ogóle ktoś w Polsce odblokował pełną moc 78-konnego MiTo? Wiadomo, że szału nie ma ale nawet możliwość wkręcenia wyżej (zwłaszcza przy wyprzedzaniu...) to już coś. Wg instrukcji również moment obrotowy jest w wersji minimalnie wyższy (126 vs 120 nm) ale osiągany przy nieco wyższych obrotach.

Sam czytałem gdzieś, że podobno Dukiewicz w stolicy odblokowuje, ale najprostszym i najdroższym sposobem - wymiana ECU. W Holandii (Squadra-Tuning) i UK robią odblokowuje i optymalizację map (od 98 do nawet 105KM) za śmieszne pieniądze (maks. 1500 zł w przeliczeniu), tylko ta jazda w obie strony i czas...

Szkoda, że u nas nie ma specjalistów od chip-tuningu z prawdziwego zdarzenia a przynajmniej skłonnych w ogóle podjąć takiej modyfikacji :/
BTW. Próbowałem dodzwonić się do Cinsoftu, wysyłałem SMSy i maile - zero odpowiedzi. Po opiniach przczytanych tu na forum liczyłem na poważniejsze potraktowanie.

moja alfa 78/105

Moje Mito przeszło chip tuning /okolice wału miedzyszyńskiego Warszawa .
jestem w 200% zadowolony kontakt dostałem od Pana Marka.
Profesjonalna zmiana softu bez przesady .. ( TZN SERWIS STWIERDZIŁ ZE JEST WSZYSTKO OK)
To zupełnie inny samochód . Koszt 1300 zł .
Moge podać komórke na prv. Czy zmienił bym dzisiaj soft jeszcze raz .Tak Tak NATYCHMIAST

Sorki za mały OT, ale jaka jest różnica pomiędzy MiTowskimi silnikami 1.4 z 78/95/105 KM?
Czy nie można z 78 koników przez prosty chip tuning zrobić 105 bez żadnych perturbacji dla silnika?

Było...
78 i 95 to identyczne silniki i osprzet. Różnica tkwi w kilku linijkach kodu ograniczających przy 5 tys moc, ponizej 5 tys zachowują sie tak samo. 105 to inna odmiana tego silnika ze sterowaniem zaworów typu multiair. Silnik nie ma przepustnicy wiec mozna było zestroic go na wyzszą moc i moment.

Było...
78 i 95 to identyczne silniki i osprzet. Różnica tkwi w kilku linijkach kodu ograniczających przy 5 tys moc, ponizej 5 tys zachowują sie tak samo. 105 to inna odmiana tego silnika ze sterowaniem zaworów typu multiair. Silnik nie ma przepustnicy wiec mozna było zestroic go na wyzszą moc i moment.
Czy 105 da rade wykręcić wyżej softem??

Odświeżam temat gdyż zainteresowany tematem poszedłem do renomowanego zakładu gdzie właściciel stwierdził, że już nieraz ktoś z takim tematem przychodził i nic z tego nie wychodziło, lecz pokazałem mu posty z tego forum, stwierdził, że sprawdzimy czy to przepustnica, umówiłem się na hamownie i oto wynik
mito.jpg
Teraz Pan Andrzej będzie coś myślał z kodem, lecz najlepiej było by ściągnąć takiego z MiTo 95km(wyżej kolega twierdzi, że ma zmienione na 105KM, (dość dużo)) i wgrać do tego, stąd pytanie czy ma ktoś może dostęp do takich rzeczy(strony, pliki, firmy w PL)?

Cześć,

czy podczas Twoich poszukiwań nie obiło Ci się o uszy jak podkręcić multiaira?
Te 105 KM kiepsko sobie z miciakiem radzą i przydało by się nieco mocy dołożyć.

pzdr

Samym softem może z 5-7 KM da się uzyskać, modyfikacja dolotu i wydechu na pewno dałaby większy uzysk, może i do 120 KM by doszło, ale... za jaką kasę?
Szczerze mówiąc, to jeśli miałbym kilka tysięcy zł zainwestować w takie przeróbki (nie mówię o kutych tłokach, ostrym wałku, itp. - sam kompletny wydech kosztuje krocie) - wolałbym założyć mokrą instalację NOS. Dopał większy i dostępny chwilowo wtedy kiedy potrzeba, tj. np. podczas wyprzedzania czy ruszania spod świateł ;)

... założyć mokrą instalację NOS. Dopał większy i dostępny chwilowo wtedy kiedy potrzeba, tj. np. podczas wyprzedzania czy ruszania spod świateł ;)

:lol: żona tym jeździ.
Abstrahując od faktu, że miciak pewnie by się rozleciał przy takim kopie, to na bank moje kochanie wyłoji w pierwszą latarnię na tym skrzyżowaniu :girl_wink:

Niech się więc toczy jak fabryka pozwala :lazy2:

Dzięki za info.

:lol: żona tym jeździ.
Abstrahując od faktu, że miciak pewnie by się rozleciał przy takim kopie, to na bank moje kochanie wyłoji w pierwszą latarnię na tym skrzyżowaniu :girl_wink:

Niech się więc toczy jak fabryka pozwala :lazy2:

Dzięki za info.

Mówisz, że mogłoby się skończyć tak jak na egzaminie na prawo jazdy w Częstochowie? :P

Rozlecieć to by się Miciak mógł gdyby na jednym strzale żona całą butlę wypsikała :D

odświeżam temat - komuś udało się zdobyć / wgrać soft od 95KM albo wie gdzie i za ile można to zrobić?

silnik 77 km ma głowice 8 zaworowa max moc to góra 82 kucy.
95 głowica 16 zaworowa góra 100-105 kucy na dobrze ułozonym bloku
tyle w tym temacie

- - - Updated - - -

A szybkość reagowania na pedał gazu to jak jest realizowana jak nie mapami ?
IMHO wychylenie silnika krokowego przepustnicy jest funkcją rezystancji potencjometra pedału gazu i obrotów silnika. Powiedzmy obrazowo że na niskich obrotach ok 1500 obr dla 10% wychylenia pedału gazu, w trybie D masz 20% wychylenia przepustnicy na jednej mapie, a drugiej dla N i A jest 5%. Te charakterystyki się "schodzą" na oko około 3 tys obr więc nie jest tak że tryb D jest inny o stałą wartość, Nie ma bata muszą być dwie mapy.
Można to nawet obadać dokładnie podczas jazdy monitorując obydwa parametry FES-em alfaobd itp.
No i obie z tych map wymuszają 85 % wychylenia przepustnicy powyżej ok 5000 obr jeżeli pedał gazu wciśnięty powyżej tych 85 %.
Myślę że byłby na to sposób z czujnikiem na pedale gazu (lub też pobierając rezystancję z oryginalnego potencjometru) odcinający komendy do krokowca gdy otworzy się on na full a pedał jest wciśnięty do podłogi. Ale bez jakiegoś mikrokontrolera się nie obejdzie no i trzeba jakoś ominąć błędy które niewątpliwie sie wywalą przy niezgodności żądania położenia przepustnicy a faktyczną pozycją co może być trudne.
Wydaje mi się również że zamiana samego ecu silnika nie wymaga innych zabiegów bo wszelkie autoryzacje tzn transponder kluczyka pilot itp wykonuje Body comp i linią can przesyła jedynie sygnał zgody do ecu.
Wg epera ecu kosztowało ok 2500 zł.

podbijany jest sygnał pedału przyspieszenia nic wiencej

Odświeżam temat :) podmienial ktos ecu z 95KM do 78KM albo jakos inaczej odblokowal za rozsadne pieniadze ? Dzwonilem w kilka miejsc i ceny wolaja troche z czapy :/ srednio 1300zl a nic nie wymieniaja przeciez i doslownie dwie godziny pracy a moze i mniej nawet... Chyba ze ma ktos namiar na kogoś kto to zrobi troche taniej ?? Czy zna ktos nr seryjny centralki ecu do silnika 95KM bo nie moge znaleźć.... W eperze znalazlem do 1.4 16v 78 i 105 KM ale do 95KM niestety nie :( a tylko w tedy jestem wstanie znalezc i ewentualnie podmienic ecu :)

Ostatnia edycja:
Odgrzewam bo może komuś się przyda. W końcu znalazłem chwilę, aby zgłębić temat i sprawa "odblokowania" okazuje się dość prosta i tania.
Potrzebny jest komp od wersji 95KM o numerze 51830585 i programator CH341a z klipsem. Siedzi tam pamięć ST95160, którą łatwo się programuje po SPI. Wszystko plug&play, żadnego lutowania itd. Najtrudniej otworzyć komputer bo jest sklejony naprawdę solidnie.
Po rozebraniu ECU wgrywamy plik virgin, podłączamy do auta, sprawdzamy, kasujemy błędy i powinno działać. Na koniec tylko skręcenie kompa na silikon i wymiana starego.
Można tak zaprogramować pewnie wszystkie kompy Boscha ME 7.9.10. Plik virgin znalazłem od jakiegoś fiata, po obróbce mam poprawne ISO code więc nie ma problemu z podłączeniem kompa, osiowaniem itd.
Gdyby ktoś potrzebował pliku prośba o wiadomość na priv.

Amortyzatory
Powrót