• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Nero 2.4 jtd Distinctive

bo będę robił mapę do tego był oryginalny i zawalony i coraz gorzej ciągnął silnik pod światło nie miał nawet prześwitu wiec.....dopiero teraz wiem co oznacza 2.4 jtd jesli chodzi o moc bo sie dlawił do tej pory, a za kase z kata kupie pewnie lampy przednie hehe

Ostatnia edycja:
Zdradź mi komu sprzedałem, zrobię to samo i będzie spokój. A za kaske doloze sobie do centralnego IC [emoji4]
Tylko co z dymem? Co z przeglądem bo będzie śmierdziało jak z komina.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

szczerze nawet chyba mniej dymi, mi numery sprawdzali i dopiero wtedy cene dali, nie wiem czy duzo czy malo dostalem 3 paczki plus wstawienie rury 55mm wiec za 300 moglem go sprzedac nie wiem moze i kosztował 3 razy tyle jak bym go gdzies indziej sprzedał ale nie chcialem sie bujac poza tym jak mowilem odkrecali itd sprawdzali kata zawalony był ze nie bylo przelotu i problem z głowy ...

ogolnie jak pisalem dzwiek minimalnie inny ale czy glosniej no jak sie jedzie to zero roznicy tyle ze slychac przy odpuszczeniu gazu taki ala blow off bo kierownice pewnie wracaja na swoje miejsce czy fajny dzwiek no w r5 mi sie podoba bo praktycznie niezauwazalnie glosniej a był zawalony bo jeszcze oryginalny niemiecki..swoja droga dziwne ze handlarz go nie wycioł ale jak mowie z 2 strony mam pelna ksiazke fv itd

Ostatnia edycja:
A jak z przeglądami ?

nasze przepisy odnosnie diesla sa dziurawe ze tak powiem...czy kat czy nie kat nie ma problemu problemem jest sprawnosc ukladu ale....wystarczy przyjechac rozgrzanym silnikiem na stacje diagnostyczna i jesli silnik jest w dobrej kondycji i nie wali olejem w wydech litrami to spaliny zawsze przejda badanie...sprawdzone info :p dla diagnosty niema znaczenia czy masz katalizator czy nie, ma byc szczelny wydech i nie byc za glosny ot i cała filozofia

No to już wiem ze na wiosnę kolejny ruch będzie...

ogolnie w dieslach brak kata powoduje szybsze wstawanie turbo wiec ja zazwyczaj wycinalem w 105 tego nie robilem ale tu odrazu bo czulem ze czasem blokuje go no i to był strzał w 10

- - - Updated - - -

a swoja droga okazalo sie ze doslownie 10 min odemnie sa chlopaki ktorzy robili 2.4 150 km na 240 km i 480 momentu :d ktorzy mi wystoja moja za grosze ! wiec mysle ze jeszcze w tym mc wleci jakis mocny program :D

Bo u nas sprawdza się zadymienie, a nie analizuje spaliny na zgodność z normami. Jakby Ci przeprowadzili analizę tego co w spalinach siedzi, to bez katalizatora byś dowód zostawił na stacji. Ja tam jestem na nie z takimi modami, chcesz truć to sobie spaliny na chatę doprowadź, a nie czadzisz innym. Jak chcesz mieć luźniejszy wydech to możesz wstawić katalizator metalowy o większej przepustowości.

:nono:

I zanim się zapytasz - nie mam katalizatora, bo mi mechanior wyciął robiąc turbo (bez mojej zgody zresztą, co mnie letko wkurzyło). Ale mam w planach na najbliższy okres zrobić cały wydech i wstawić ceramiczny zamiennik oryginału.

no i tu cie zdziwie bo auto przejdzie badanie na spaliny :) bo ten rocznik jeszcze obowiazuja normy ktore sa w rocznikach aut od 1998roku mowie puki co nasze przepisy sa malo restrykcyjne, jak mowisz spaliny spalinami, ale duzo starszych aut jezdzi i dymi jak czolg...ale oczywiscie kazdy jezdzi jak sam uwaza najlepiej

mowie dla mnie teraz kolejna sprawa to zrobic program jakis taki konkretny i potem fmic a przy okazji pewnie swiatła przednie i na wiosne polerka bo lakier to jakas porazka malo ktos o niego dbał dobrze ze nero 601 to akryl to efekt bedzie wooow

Ostatnia edycja:
Mógłbyś używać dużych liter i znaków interpunkcyjnych, bo się tego czytać nie da. I pisze się "wyciął", a nie "wycioł" ;)

Zanim zrobisz ten program wstrzymaj się i ogarnij najpierw FMIC :)
Dopiero potem planuj podnoszenie mocy. :)

zrobię korektę po fmicu, tym bardziej ze za program z usunięciem egr jest śmieszna cena, a jak mowie do chłopaków mam 5-10 min w zależności czy bym stał na 2 światłach :)

jakie niby truposze? bo nie kumam ? to sa chlopaki ktorzy normalnie maja zaklad i zrobili dosc ciekawe auto z 156 z mojego silnika a ze ich znam od lat to dobra cene dostalem

tu ich auto 887443_170508349767707_273649289_o.jpg

chłopaki zrobili wiele fajnych projektów które się ścigają na ćwiarę sami tez maja fajna ibize, zrobili mega a3 która ma teraz bodajże rekord polski w dieslu

tak myslalem gadac byle gadac....

Ostatnia edycja:
mrozek na dworze wiec auto nie myte a że wracałem ze zlecenia i miałem aparat to zrobiłem parę zdj na szybko pod blokiem.

70.jpg

71.jpg

72.jpg

73.jpg

74.jpg

75.jpg

76.jpg

DSC_2011.jpg DSC_2014.jpg DSC_2017.jpg DSC_2018.jpgDSC_2023.jpg DSC_2025.jpg DSC_2027.jpg

najbliższe zmiany jak pisałem światła przednie grill i nerki w czerń i program dość mocny jeszcze bez fmic, potem polerka, skory jak widać są w bdb stanie na wiosnę gliptone wiec będzie pięknie czysta, potem pewnie fmic, felgi i na koniec znając mnie pakiet gta :)

wyposazenie jest bdb super sie prowadzi po odetkaniu kata zbiera juz teraz sie bardzo dobrze wiec ciekawe co będzie po wirusie

Ostatnia edycja:
Świetna. Te żółte przeciwmgielne wyglądają bombowo. Ciekaw jestem jak 166 by się z takimi prezentowała, będę musiał spróbować.

roboty jest niewiele najgorzej wiadomo halogeny wyjac ale jak sa na wierzchu to juz chwila i gotowe

- - - Updated - - -

no i tak patrzac na te zdj to stwierdzilem ze koncowke trzeba wyczyscic wiec zabralem paste do chromu i juz jest piekna koncoweczka, w sumie fajny patent dali w tych tlumikach z 2.4 150km i 2.5 v6 ze koncowki seryjnie były w nich chromowane mała rzecz a cieszy, ale co z tego skoro hak psuje cały tył, na wiosne chyba zdemontuje hak bo mnie wk...

Tak tak, hak wywal całkiem i pomyśl o tych listwach i będzie super, no od razu lepiej bez tych kołpaków[emoji6]

co prawda lakier to akryl ale troche sie boje tych listew zeby nie było jakis dziwnych przejsc ale po polerce powinno byc ok no to jest temat najbardziej zawiły, a co do haka chodzi mi po glowie zeby najpierw wywalic tylny zderzak i zrobic gta bo mam te czujniki parkowania park boy iv a one nie działaja bo nie mam wyswietlacza i cisza jest jak wstyczny daje, a progi swoje sprzedał bym sa w bdb stanie wiec bym troche kasy odzyskał załozył gta i przedni zderzak

naprawiłem tylna roletę okazało się ze plastik ten boczny jest wyłamany i nic nie trzymał, napinacz pręta wsadziłem do środka i nakręciłem roletę i teraz pięknie działa nawet nie wiem czy nie za mocno pręży, ale ciężej znaleźć te boczne plastiki tej rolety żeby była ładna

jak będzie ciepło zajmę się przewodami od podgrzewanych foteli bo są wciśnięte pod wykładzinę i ciężko je wyjąc ;/ oraz jak pogoda pozwoli to pomaluje grill i nerki bo plastidip czeka

Amortyzatory
Powrót