• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Nero 2.4 jtd Distinctive

Jak to co powiedzą, te blachy są zarezerwowane dla aut ze stanów i tyle w temacie, wszystkich co sobie je zakładają bo są "fajne" prędzej czy później to czeka...

Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka

no wlasnie tu jest caly ambaras ze nigdzie nawet w jednym wyrazie nie ma napisane o autach z usa, ba duzooo aut z usa ma 1 miejsce małe

Taki był zamysł ich wprowadzenia, dla aut z krajów gdzie są takie właśnie tablice, a że jak to u Nas nie ma konkretnych zapisów to już druga sprawa...

pojechalem na przeglad i dupa...diagnosta powiedział ze widzi ze z przodu jest zmiejszone miejsce na rejestracje ale z tyłu normalne i on nie wie jak przepis interpretować...idę w poniedziałek do urzędu komunikacji ciekawe co powiedzą..a nowe przepisy zabraniaja innych miejsc do rejestracji no a tablica nie moze wystawac ani byc zagieta..ani wlasnie w innym miejscu niz przystowane, a w alfie typowo jest rozmiar u mnie wloski a naszym miejszym tablicom blizej do wloskiego rozmiaru niz do usa

I wg mnie diagnosta ma rację.

Ustawa Prawo o ruchu drogowym:
Art. 60. 1. Zabrania się:
3b) umieszczania na pojeździe jednorzędowych zmniejszonych tablic rejestracyjnych, jeżeli pojazd nie posiada zmniejszonych wymiarów miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej;

Natomiast Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, a dokładnie załącznik 5 do tego rozporządzenia określa:

§ 1. 1. Miejsce przewidziane do umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej powinno stanowić równą, prostokątną powierzchnię o następujących minimalnych wymiarach:
1) dla pojazdów samochodowych mających cztery i więcej kół:
a) szerokość 520 mm i wysokość 120 mm albo
b) szerokość 340 mm i wysokość 240 mm;
itd.

§ 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.

Zatem jakie są zmniejszone wymiary miejsca przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej w stosunku do miejsca, którego wymiarów nie określono?

Nie bez powodu w państwach, które posiadają duże tablice z przodu, gdzie była sprzedawana zarówno AR156, jak i późniejsze modele, producent wyposażał te samochody w dokładkę umożliwiającą prawidłowy montaż tablic - numer katalogowy 60657201.

no wlasnie tu jest caly ambaras ze nigdzie nawet w jednym wyrazie nie ma napisane o autach z usa, ba duzooo aut z usa ma 1 miejsce małe

Masz rację, tylko, że w samochodach z USA to małe miejsce to miejsce na tylną tablicę.

Ostatnia edycja:
I wg mnie diagnosta ma rację.

Ustawa Prawo o ruchu drogowym:
Art. 60. 1. Zabrania się:
3b) umieszczania na pojeździe jednorzędowych zmniejszonych tablic rejestracyjnych, jeżeli pojazd nie posiada zmniejszonych wymiarów miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej;

Natomiast Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, a dokładnie załącznik 5 do tego rozporządzenia określa:

§ 1. 1. Miejsce przewidziane do umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej powinno stanowić równą, prostokątną powierzchnię o następujących minimalnych wymiarach:
1) dla pojazdów samochodowych mających cztery i więcej kół:
a) szerokość 520 mm i wysokość 120 mm albo
b) szerokość 340 mm i wysokość 240 mm;
itd.

§ 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.

Zatem jakie są zmniejszone wymiary miejsca przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej w stosunku do miejsca, którego wymiarów nie określono?

Nie bez powodu w państwach, które posiadają duże tablice z przodu, gdzie była sprzedawana zarówno AR156, jak i późniejsze modele, producent wyposażał te samochody w dokładkę umożliwiającą prawidłowy montaż tablic - numer katalogowy 60657201.

Masz rację, tylko, że w samochodach z USA to małe miejsce to miejsce na tylną tablicę.

o dzieki bede musiał kupic ta podkładke zeby jakos to wygladało schludnie

kolejny mały update, w końcu coś sie musiało zadziać otóż jadac w trase nad morze temperatura a bardziej wskazówka zaczeła mi sobie prawie skakać tak na 5mm nawet do centymetra od ponizej kreski az do normalnego wskazania czyli połowy wsaznika do 90, nawet karton załozyłem bo myslalem ze termostat padł ale to nie to, gdzie jest czujnik w termostacie? moze go przeczyszcze i kilka fot

z kolejnych nowości przy przebiegu 279 tysiecy zmieniłem rozrząd przy okazji kontroli wyszło że guma na stabilizatorze już dogorywa co czasem mi stuknie i okazało się że to właśnie to...ale moi mechanicy chcieli pół zawieszenia ściągać tj wahacze i sanki opuszczać aby je zmienić to podziękowałem :D musze znaleźć kogoś w okolicy płocka co ma patent na te gumy ;/

mineło już 5lat odkąd mam tą 2.4 :) i 50 tyś km

i zrobiła mi teraz psikusa od anteny lała sie woda do bagaznika i na tylną półkę

i oczywiscie zdjecie spod bloku nie tak bardzo stare :)

w ciągu tych 5 lat alfa nie zawiodła ani razu ! zawieszenie panie 2.4jtd sypie się....jeden wahacz od strony pasażera górny, teraz powoli lewy i oczywiście sworzeń w nim, teraz jeszcze manżeta na przegubie padła więc przegub wewnętrzny będę zmieniał a tak praktycznie 45 tyś na eibachu i mocy na 220 kuca tylko w zeszłym roku rozrząd :) ale w tym roku pewnie tarcze i klocki przód i pewnie przewody gumowe dam nowe, i linki ręcznego już powoli pancerz dogorywa więc też dam nowe

w ciągu tych 5 lat alfa nie zawiodła ani razu ! zawieszenie panie 2.4jtd sypie się....jeden wahacz od strony pasażera górny, teraz powoli lewy i oczywiście sworzeń w nim, teraz jeszcze manżeta na przegubie padła więc przegub wewnętrzny będę zmieniał a tak praktycznie 45 tyś na eibachu i mocy na 220 kuca tylko w zeszłym roku rozrząd :) ale w tym roku pewnie tarcze i klocki przód i pewnie przewody gumowe dam nowe, i linki ręcznego już powoli pancerz dogorywa więc też dam nowe
Jak przewody masz zamiar wymieniać to warto od razu machnąć w oplocie a nie gumę znowu pchać.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

w majówkę zrobiłem trasę do pragi czeskiej z płocka, spalanie autostradowo 5.2 wyszło ale po trasie czuć było paliwo, niestety okazało się że głowiczka w pompie, w końcu cos musiałem zrobić w aucie po tych 60 tyś u mnie :) pompa poszła do uszczelnienia i ogólnie sprawdzenia na stole w profesjonalnym zakładzie który tez robił mi program Dieselsoft chłopaki znają się na robocie jak nikt, ba sami mieli 156 2.4 10v jak moja :) przy okazji wyszło że napinacz od paska osprzętu już wyzionoł ducha ....dlatego czasem mi pasek piszczał więc i wleciał przy okazji napinacz nowy i nowy pasek wielorowkowy, no i ze strat uf ten maj był cięzki - rozwaliła mi sie popielniczka- > po trasie syn wyrwał za kabel od ładowarki no i tylna roleta strzeliła, niestety te boczne plastiki straciły ząbki więc zamówiona druga z croswagona jak i pare przęłączników

niedługo wleci też korekta lakieru futro plus h9 i cała reszta i pewnie powłoka jakaś ale jeszcze nie wiem na co się zdecyduje ale może ZviZZer Graphene Ceramic Coat wleci no zobaczę

Mam nadzieję, że po H9 na futrze planujesz minimum jakiś polish przed powłoką? Bo będzie tragedia ;) jaką maszyną pracujesz?

Mam nadzieję, że po H9 na futrze planujesz minimum jakiś polish przed powłoką? Bo będzie tragedia ;) jaką maszyną pracujesz?

evoxa hdr400 a bedzie zawsze 3 etapy u mnie mało kierdy jest one step ale wtedy sonax 04-06 i wykanczam manzerna finiszem na czarnym padzie i tak by haze nie było,

a ja takie cuda tez robię

a co do alfy to jeszcze wczoraj nowy aku wpadł 4maxa

ten rok nalezy do reanimacji alfy :D

w tym tygodniu odebrałem alfe bo mi stanęła bo zerwałem klin od przegubu wewnętrznego,

2 pół osie po przebiegu ok 1000 km
tylny prawy zacisk nowy cały plus klocki
nowe wahacze dolne przód lemfoldera

jeszcze zmienie poduszki silnika i bajka, tylko sie zastanawiam nad producentem podobno impergom dobry

no i kolejny wyjazd tym razem płock - szklarska poręba, plus troche po czechach ...spalanie trasa termpomat 120-130 plus góry i małe odcinki z hotelu wokoło komina 6.02 dalej uwielbiam tą swoją bestie

Alfa sprzedana, szybka decyzja o sprzedaży, żona auto kupiła i zostaliśmy z 4 samochodami, i zony samochod wystawilismy i alfe..nastepnego dnia po alfe przyjechał kupiec i poszła w swiat

I jak się z tym czujesz? ;)
Będziesz tęsknił coś czuję.

Jakie autko teraz?

ja dalej mam e32 które było wyżej w wątku, to jest zabawka od paru lat i tam idzie spore $$$, to klasa zupełnie inna i silnika tam mam v8 i jakości niemieckiej. Co do codziennosci zona miała astre h i ja ją przejmuje na toczydło do pracy, a sobie kupiła v40 volvo

Aaa, faktycznie zapomniałem o E32 :)

To osłodzi brak 156 ;)
Volvo fajne auto na daily, sam ujeżdżam.

Aaa, faktycznie zapomniałem o E32 :)

To osłodzi brak 156 ;)
Volvo fajne auto na daily, sam ujeżdżam.

no alfa spoko nawet bardzo wystawiłem astre h i zero odzewu, wystawiłem po chwili alfe i kilkanaście wiadomości i kilka telefonów dosłownie w parę godzin, wystawiona była też za względne pieniądze trochę jeszcze zszedłem z ceny ja nie płacze, mam w co kasę ładować :) a alfa już od ponad 4 lat jako typowe daily, mimo że nawet ostatnio kupę kasy wsadziłem to dalej było daily, zabawka to niestety stety e32 i tam szła rzeka kasy

z ciekawostek w segregatorze z fv zakupu itd alfy które miałem od 2003 roku był nawet ori breloczek salonu w którym była kupiona, ogólnie miałem ogromny sentyment do tej alfy mega wiele podróży nią zrobiłem, fajne spalanie wiele frajdy ze względu na moc, ale to niestety kolejne auto w rodzinie i coraz bardziej wymagała wkładu czy dopieszczenia, puki podłoga cała, i sporo części na szrotach to ktoś sobie może mega ogarnąć, ja nie miałem już tyle zapału i co najgorsze miejsca, mam nadzieję że nowy właściciel będzie dbał i zrobi z niej lalke

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót