• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Navi Polska mapa -zdięcia

• Autor wątku Autor wątku henekl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Koledzy mam taką propozycje do WAS

Czy możecie wspolnymi albo rozdzielnymi siłami zrobić co zeby ludzie na forum dostali gotowca do podłaczenia i zeby to wszystko działalo jak powinno?????

Nie ma sensu sie licytowac kto co ma i kto to zrobi albo sie urażać ze ktoś coś kombinuje ( tak odebralem twoja wypowiedz henkel)

Wydaje mi sie (moze sie myle) ze mało kto z chetnych forumowiczow na dzialajaca nawigacje, orientuje sie w tym co jest napisane w schematach czy innych dziadostwach.
Dla cześci maxymalnym poziomem zaawansowania bedzie podlaczenie czytnika z jakaś wtyczka /przejsciowka do ISC-a jakas wtyczka/przejsciowka i finito.(tyczy sie to w pewnym stopniu mnie z uwagi na brak czasu pracy przy alfiatku)

Jest tu sporo laikow nie orientujacych sie w podlaczeniu czegokolwiek wiec tym bardziej NAVI

W zwiazku z tym koniecznym staje sie wypracowanie i wyprodukowanie gotowca ktory w polaczeniu z zestawem VDO bedzie dzialal na ekranie ISC-a

Jako ze robienie czegokolowiek wymaga checi,czasu i pieniedzy logicznym staje sie odpłatne udostepnianie tego czegos forumowiczom.
Kwestia ile bedzie to kosztowac zalezy od Was bo to Wy oceniacie swoja prace i wklad.

w zwiazku z powyższym pieknie PROSZE JESLI TO MOZLIWE działajcie w tym kierunku PANOWIE , bo pomoże to wielu 166-tka

Popieram kolegę Smuza. Wszyscy są zainteresowani, ale nie wszyscy są wystarczająco zdolni/pracowici żeby samemu do tego dojść. Nie widzę nic zdrożnego, w tym, że ktoś miałby na tym zarobić, chętnie kupię taką przejściówkę w cenie zbliżonej do podanej w tym temacie.

Nie ma sensu sie licytowac kto co ma i kto to zrobi albo sie urażać ze ktoś coś kombinuje ( tak odebralem twoja wypowiedz henkel)

Nie obraziłem się na nikogo jak ci się wydaje Smuz, tylko wygląda to tak jak bym chciał zarobić na tym nie wiadomo ile a ktoś zrobi to taniej .
jeśli chodzi o złącze to mam problem z złączami ponieważ kupić wtyczkę do vdo jest prawie nie możliwe nie mogę znaleść zamienników a koledzy zaraz powiedzą że chcę na tym zarobić , więc mogę zrobić bez wtyczek i kilka zwtyczkami niech każdy się określi .
Ponadto podam gdzie można kupiś wtyczki i każdy sobie sam może zaprawić jak będzie chciał .

Do Henekl:
Mam pytanie czy twoja przejściówka obsługuje również DVD, Play Station, video camere ?
Czy jest możliwość przełączenia pomiędzy systemami PAL/NTSC.
Pamiętaj jestem zainteresowany na przejściówkę, ale bez wtyczek do nawi gdzyz mam same kable w VDO.

W załączniku jest zdjęcie przejściówki, którą otrzymałem od miłośników alf we włoszech i według nich nie ma problemu z podłączeniem navi do ICS-a.
Mogę się podzielić schematami i opisami - ZA DARMO- może ktoś z Was ma więcej czasu i uda mi się to podłączyć.

henekl napisał:
ie obraziłem się na nikogo jak ci się wydaje Smuz, tylko wygląda to tak jak bym chciał zarobić na tym nie wiadomo ile a ktoś zrobi to taniej .

TYM SIE NIE PRZEJMUJ-Słuchaj to dzieki TWOIM REWELACJOM coś drgnęło z navi, NAPISAŁEM ZE LOGICZNYM JEST TWOJ WKLAD I CZAS A TO KOSZTUJE BO MA WYMIAR EKONOMICZNY!!!!!!

Jeżeli ktoś ma z tym problem i nie pojmuje tego, niech nie prosi CIe o pomoc i nie kupuje TWOJEGO PATENTU!

Owszem nie ukrywam ze najlepiej byloby miec to za darmo jak wszystko w zyciu, ale to niemożliwe i koniec , zdaje sobie sprawe z kosztów jakie trzeba poniesc i ktos musi je pokryc.

WIEDZA I POMYSŁ _OD ZAWSZE NA SWIECIE BYLY CENNE !!!!!

Prosba z mojej strony do CIebie jesli mozesz poswiecic na to czas i jestes w stanie sprawic zebym kupil od Ciebie gotowy zestaw wymagajacy jedynie z mojej strony zakupienia navi vdo i podlaczenia to prosze zrob to ja kupie od CIebie instalacje za cene ktora zaproponujesz(oby byla przystepna :wink: ) DZIeki i POZDRAWIAM

Do smuz
Masz rację żeby się nie przejmować , ale miałem taką cichą nadzieję że może ktoś mi podsunie jakiś pomysł a nie będzie prowadził dyskusję że może to zrobić taniej i lepiej lub że niema mapy albo fotoszpo ma swoją moc bo mnie to wnerwia .
Staram się pomuc kolegą po kosztach a tu takie teksty .
Mądry z ciebie gość i to ten sam rocznik co ja dobre lata sześćdzesiąte .
Do sproket
Może podałbyś schemat tej płytki ze zdięcia może i mi się przyda do modernizacji .
Ja też myslę że nie ma problemu tylko czego w 166 nie ma polskiej mapy , przeciesz nie odkryłem ameryki tylko zaryzykowałem i mi się udało jeśli możesz to zuć ten schemat .

henekl napisał:
Przykro mi ale te schematy do niczego nikogo nie doprowadzą , nawet ja z tych opisów nie byłbym w stanie nic zrobić .
Jeszcze jedno vdo dayton ms 5000 ma inne złącze do nawi myślałem że o tym wiedziałeś .
Gdydym miał opisy sygnałów to bym ci prędzej podpowiedział co jak .
nawet gdybuś kupił o demnie złącze tobyś nie miał gdzie to podłączyć , chba że zrobisz złącze do złącza ale to by było masło maślane .
Jak pisałem, nie znam się na tym - tylko szukam. Ponieważ mam dostęp do Carin 520, a do MS5000 nic nie znalazłem, to skupiłem się na Philipsie. Mapy te same, a używane komplety Carin 520 na allegro jest chyba z 5 ogłoszeń od 400 - 500 zł. Mapy są te same co do VDO bo systemy są kompatybilne. Zobaczymy co powie ten mój znajomy. Jak się nie uda, to kupię od Ciebie przejściówkę o ile mi ją sprzedasz :wink: W końcu czytnik MP3 pod zmieniarkę też kupiłem gotowy, czasami nie warto wyważać otwartych drzwi. W wypadku navi mam nadzieję, że problem nie jest tak złożony jak w Loudlink, no ale zobaczymy.

P.S. Co do aspektu ekonomicznego: żeby było jasne, też uważam, że czas i materiał kosztują, dlatego tutaj nikt nie ma do Ciebie o to pretensji, że miałaby taka przejściówka kosztować ileś tam zł. Mnie podłączenie Carin 520 też będzie kosztowało, bo mimo że znajomy to flaszkę trzeba będzie wypić ;) Postanowiłem to zgłębić bo zwyczajnie jestem ciekawski :) Nie sądzę jednak abym miał uruchamiać produkcję przejściówek bo po prostu nie mam do tego warunków i czasu. Jeśli się uda to postaram się tylko, aby to było jakoś rozrysowane na forum, ale na 99% będzie to na zasadzie pajączka, a nie przejściówki więc naprawdę nie traktuj mnie kolego henekl jako konkurencję czy kogoś w tym stylu <piwo>

DO Henkela

Same pozytywy śle i w Twoja strone kolego ,bo to Ty tu jestes Mentorem Nawigacyjnym, rocznik niestety nie ten ( ten w opisie symbolizuje co innego) ale niezależnie od wieku potrafie doceniać ludzi .

Co do photoshopa-popieram i dlatego kiedys napisalem zebysmy sie nie goraczkowali bo nie zawsze jest czas na siedzenie dzien w dzien na forum!

Do scorpion
nie traktuję ciebie jako konkurencję bo niby dlaczego , możesz sam opracować jakieś złącza i wystawić nic mi do tego wolność tomku , ale mi chodziło o coś innego zrozumiałem że porównujesz mnie do chandlarza i że chcę na tym zarobić a ja chcem to zrobić po kosztach społecznie co do schematu to musiałbym siedzieć kilka dni przy opisie i tak by to ktoś musiał zrobić i wcale za darmo .
chylę głowę przed tym gościem który za flaszkę ci to podłączy też bym tak chciał .
Do sproket
Czy ta przejściówka nie jest do DX trawel pilot czyli do 147 z czytnikiem nad wyświetlaczem .
Jak tak to kicha inny system .
Do smuz
Sory że zle zrozumiałem , ale jesteś OK .

Co do map VDO to potwierdzam to co napisał henekl jest dość duże pokrycie Polski.
Wczytałem dziś mapę do vdo ms5000 , 2007-2008 i nawet znalazł moją ulice i wiele innych bardzo małych, które znam.
Jeśli ktoś jest ciekaw czy jego jest to piszcie, a poszukam i zrobię zdjęcie komórką.

Do henekl:
Zdjęcia są przykładowe żeby pokazać że się da zrobić wszystko jak się na tym zna.
Prosiłem Ci nawet o pomoc ponieważ miałem vdo z wyrwanymi kablami z płyty głównej, a Twoja odpowiedź była chyba w stylu "że kosztowało Cię to wiele pracy i chyba Cię zrozumiem ale mam sobie radzić", a w odpowiedzi dałeś mi link do sklepu- dzięki, ale też go miałem.
Poradziłem sobie i uruchomiłem navi sam.
Próbujesz coś w temacie zmiany na język polski napisów i lektora ???
Mam nadziej że opis da Ci coś do myślenia jak poprawić swoją przejściówkę.

Prosiłem Ci nawet o pomoc ponieważ miałem vdo z wyrwanymi kablami z płyty głównej, a Twoja odpowiedź była chyba w stylu "że kosztowało Cię to wiele pracy i chyba Cię zrozumiem ale mam sobie radzić", a w odpowiedzi dałeś mi link do sklepu- dzięki, ale też go miałem.

dzięki za schemat .
A co do tej wyrwanej wtyczki w vdo to ja cię zle zrozumiałem myślałem że masz wyrwaną wtyczkę od kabla a nie całe gniazdo , tego gniazda nie do się wyrwać w vdo chyba że odkręcisz obudowę i kombinerkami od środka tylko po co chyba że komuś na złość .
Dla tego podałem stronę gdzie można kupić kabel z wtyczką i inne akcesoria .

Taką niestety nawigacje kupiłem, ale wszystko już i działa.
Teraz tak jak Ty będę próbował podłączyć do ICS-a, chyba że mogę liczyć na przejściówkę od Ciebie, tylko na kiedy ??

Mam frezarko-wiertarkę do płytek drukowanych taką małą maszynkę CNC- jakby co to służę pomocą.
Czy taka rozpiska coś Ci pomoże ?
Mam jeszcze pliki w formacie DSN, jak tylko je uruchomi to podeślę.

Taką niestety nawigacje kupiłem, ale wszystko już i działa.
Teraz tak jak Ty będę próbował podłączyć do ICS-a, chyba że mogę liczyć na przejściówkę od Ciebie, tylko na kiedy ??

Co wy ludzie szaleju najedliście się , przeciesz nie mam zamiaru losować temu dam a temu nie , znowu żle zostałem zrozumiany .
Co do przejściówek wszystko mam uzgodnione tylko te cholerne wtyczki
Widzę że znasz się na tym więc wiesz ile kosztuje wtyczka do nawi .
na tej stronie jest adapter do tv i dvd do bmw chyba wiesz ile kosztuje zgroza .

Do sproket
troszkę się pogubiłem jaki model alfy masz 166 czy GTV bo 166 ma system siemensa i czytnik w bagażniku a GTV ma TP DX i czytnik nad wyświetlaczem jeśli się mylę to mnie popraw .

Mam :

alfa 164 3.0
alfa 166 2.4 JTD i prawie 180KM
alfa GTV 2.0TS

Cały czas piszemy o 166 moja jest z 1999 roku.

Witam i pozdrawiam.
Nie chce sie mądrzyć ale jak na razie miedzy odkrywca podłączenia navi a nami chętnymi podłączenia tego są tylko same nieporozumienia. Mam nadzieję, że w jakiś szybki sposób dojdziemy do porozumienia.Czym szybciej dojdziemy do ładu, tym szybciej będziemy mieli podłączony sprzęt!!! :wink:

Do henekl:
Jeśli masz problem z wtyczkami to spróbuj poszukać w sklepie komputerowym.
Są wtyczki wraz z taśmami 26 pinowe, których rozstaw dokładnie pasuje do fabrycznej nawigacji.Co prawda to nie oryginał,ale pasuje na 100% sam sprawdzałem.

sproket napisał:
Do henekl:
Jeśli masz problem z wtyczkami to spróbuj poszukać w sklepie komputerowym.
Są wtyczki wraz z taśmami 26 pinowe, których rozstaw dokładnie pasuje do fabrycznej nawigacji.Co prawda to nie oryginał,ale pasuje na 100% sam sprawdzałem.

Tak dokładnie to są piny komputerowe Jeśli nie znajdę orginalnych wtyczek to bendę musiał wykorzystać te piny z komputera .
Dzięki za pomoc właśnie o to mi chodziło o pomoc .
jeszcze jedno gość od polskiego lektora i menu jest z Łomży , rozmawiałem z nim telefonicznie powiedział żeby mu wysłać vdo i monitor to mi wgra za 400 zł .
Dlatego prosiłem o pomoc kolegów z okolic , żeby się z nim skontaktował i wypytał dokładnie co i jak może byłoby taniej jeśli by się zebrało kilku chętnych .
Czekam na pomoc i kontakt telefoniczny z chętnymi do pomocy .

henekl napisał:
ale mi chodziło o coś innego zrozumiałem że porównujesz mnie do chandlarza i że chcę na tym zarobić a ja chcem to zrobić po kosztach społecznie co do schematu to musiałbym siedzieć kilka dni przy opisie i tak by to ktoś musiał zrobić i wcale za darmo .
Nie o to mi chodziło, raczej o to, że Ci, którzy mają jakieś o tym pojęcie nie mają jak Ci pomóc lub coś podpowiedzieć ze względu na brak informacji. Dopiero teraz napisałeś wprost dlaczego nie ma sensu tego schematu przygotowywać i jest to w tej chwili dla mnie całkowicie zrozumiałe - faktycznie lepiej skupić się na przygotowaniu przejściówki i nie tracić czasu na rysowanie i opisywanie schematu. Mam nadzieję, że teraz się zrozumieliśmy i przy okazji jakiegoś zlotu wypijemy <piwo> za ostateczne rozwiązanie problemu polskiej navi w 166 :)

Jutro będę na hurtowni i wypytam o wtyczki 26 pinowe do nawigacji, rozumiem że gniazdka również.
Byłem dziś we wszystkich hurtowniach i firmach, które montują nawigacje i nikt nie miał wtyczek, ani gniazdek, po prostu nie występują jako część zamienna.
Znalazłem wtyczki z kablami w necie za około 45zł sztuka, ale to chyba drogo.
Kupiłem wtyczki 26 pinowe, ale do komputera i one są na taśmę, można kupić też gniazda 26 pinowe kątowe, które łatwo jest wlutować w płytkę.
Popytam jeszcze kolegów którzy handlują częściami, ponieważ za zwyczaj wiązki elektryczne idą na śmietnik, a nieraz maja wtyczki które nas interesują.
Jak najbardziej za tym aby Ci pomóc podaj telefon, albo pisz na forum o problemach.
A co z softem bo mam MO5076 - uaktualniać ?, co jest w tym sofcie.

Amortyzatory
Powrót