• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Multiecuscan-wady i zalety.

VAG KKL jest raczej problemem. Musisz mieć KKL pod grupę FIATa.

BTW - 8-rdzeniowy procesor w laptopie? Jaki to?

witam alfoholikow. posiadam najnowszego multiecuscana w pelnej oryginalnej wersji, wiec jesli ktos potrzebuje i mieszka w lublinie lub okolicach prosze smialo pisac chetnie pomoge.

VAG KKL jest raczej problemem. Musisz mieć KKL pod grupę FIATa.

BTW - 8-rdzeniowy procesor w laptopie? Jaki to?

Dokładnie rzecz biorąc, to 4 rdzenie 8 wątków (Intel Core i7-4720HQ). W każdym razie wystarczająco dla MESa ;)
Mam kabel KKL rzekomo szykowany pod grupę FIATa (sprzedawca allegro pmfactory). Sprawdzę jeszcze tą konfigurację.

Reklamuj kabel albo kup u viakena.. raczej nie jest "przyszykowany" odpowiednio

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

U mnie niestety nadal QV nie chce się połączyć z MES mimo iż znalazłem w necie " zarejestrowaną " wersje programu. Program podaje komunikat, że jest zarejestrowany a połączenia nadal nie ma.

Edit: Faktycznie aby się połączyć z silnikiem w QV i ogólnie w Giulietta trzeba mieć pełną wersję programu.
Udało mi się połączyć po kontakcie z Viaken. Moim błędem było to iż do połączenia używałem adaptera. Trzeba samym kablem.

Ostatnia edycja:
Giulietta wymaga pełnej wersji MultiEcuScana. Koszt ok 270zl

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie zadziała przynajmniej w Giuliecie rocznik 2014 i nowszych. Mam pełną wersję. Mito i Ducato obsługuje bez zarzutu.
Nie polecam interfejsu pmfactory. Trzeba bez przerwy instalować stary program do chipa - driver 2008 i starszy a i tak mimo blokady aktualizacji samowolnie się aktualizuje i przestaje działać. Kupiłem Viaken i jest spokój.

Mógłby ktoś opisać reset parametrów adaptacyjnych za pomocą mesa i niebieskiego kabelka od Viakena krok po kroku?
Próbowałem wielokrotnie ale ciągle wyskakuje info że wykonanie nieudane.Program się łączy, kasuję błędy ale resetu nie
mogę ogarnąć.

Koledzy, czy mógłby ktoś podesłać link na allegro do jakiegoś sprawdzonego kabla ELM327 z którym nie będę miał problemu żeby podłączyć się pod Body? Potrzebuje zrobić osiowanie proxy. Kupiłem ten z aukcji poniżej, ale ni chu nie mogę się podłączyć pod cokolwiek. Teoretycznie po przeszukaniu interfejsów w MES dostaję info "Ten interfejs jest zgodny z ELM327 1.4 Powinieneś się połączyć ze wszystkimi modułami CAN", ale niestety na tym się kończy.
Mam również kabel Viakena niebieski i na tych samych sterownikach podłączyłem się nim pod ECU, wszystko działa, do pełni szczęścia potrzebne mi jest właśnie połączenie z Body.

Brera 2.4 JTDM 200km

ht tp://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-elm327-usb-obd2-cd-id3-i5235034212.html

Ten co kupiłeś oddaj a kup v 1.4 od PMFactory albo Viaken. V1.5 nie współpracuje z grupą Fiata (jedynie około 10% tych interfejsów udaje się połączyć).

Rozumiem. Rzeczywiście na aukcjach od PMFactory jest zaznaczone, aby poinformować ich żeby przygotowali interfejs do łączenia się z resztą modułów (wylutowanie rezystorka + zmostkowanie pinów). Chętnie sam przeprowadziłbym tę operację na już zakupionym interfejsie, ale płytka w środku jest całkowicie inna niż pozostałe w całej otchłani internetów i nie mogę zlokalizować tego rezystorka. No i raczej z powodu dobrania się do jego wnętrza nie mam możliwości zwrócenia go, więc 50zł poszło na marne, chyba że ktoś ma ochotę odkupić? Przyda sie do poganiania bydła czy coś...

Tak czy inaczej kupiłem od PMFactory i zaznaczyłem żeby przerobili, poinformuję o efektach za kilka dni.

Dzięki

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

daj znać czy działa - też popełniłem taki sam błąd jak Ty :P i jakby było pewne źródło to był brał też ;)

Ja mam od PMFactory i działa bez problemu. A v1.5 leży w szafce i się kurzy łącznie z takim na BT.

Kabelek od PMFactory dzisiaj przyszedł, trochę musiałem pokombinować ze sterownikami bo nie mam w lapku cd-rom'a więc nie mogłem odtworzyć dołączonej płyty, a na stronie PMFactory nie da się sterowników pobrać.
Ale po zainstalowaniu wszystkich sterów kabelek pięknie zaczął się łączyć ze wszystkimi modułami (MES full). Osiowanie proxy zrobione.

Tak więc zdecydowanie polecam kable od PMFactory - nie zapomnijcie tylko przy kupnie poinformować żeby przygotowali kabelek do łączenia się ze wszystkimi modułami! Wysyłka również ekspresowa.

PS. Co do sterowników to pomógł mi poradnik poniżej (w języku angielskim, ale nie powinno być problemu ze zrozumieniem):
ht tp://totalcardiagnostics.com/support/Knowledgebase/Article/View/1/0/how-to-install-elm327-usb-cable-on-windows-and-obd2-software

Dzięki za pomoc!

Amortyzatory
Powrót