• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Multiecuscan-wady i zalety.

Panowie, jest jakiś w 100% pewny interfejs ELM327 z bluetooth w rozmiarze "mini"? Mam starego ELM BT w pełnym rozmiarze i działa bez problemu z MES i Alfą jednak nie mieści się pod pokrywą bezpieczników, a z tego co się orientuje większość szrotu z aliexpress ma problemu z działaniem. Testował ktoś u siebie interfejsy iCar2 lub iCar3?

551.jpg

Chętnie odkupię ten interfejs

Huawei P9

Czy ktoś używa takiego interfejsu http://maxiecu.com/opis,3,pl.html zakupionego w tym roku. Co można tym robić, jak się ma to z funkcjonalnością do FESa? Noszę się z zamiarem zakupu od razu z tabletem aby się nie szarpać z nieporęcznym laptopem. Na necie nic nie znalazłem oprócz zgrzytów jakie były w 2013 i 2014, potem cisza w temacie do obecnej chwili...
Drugi temat ktoś podał wyżej link do oryginalnego Mulitecuscan za 1500zł i zaraz płacz abo to drogo, abo to mają monopol... A ja się spytam czy, a bo to mamy jakąś zniżkę klubową? Nie ironizuje tylko grzecznie się pytam

155 1.8 TS 16V

Próbowałem dzisiaj bezskutecznie podłączyć się pod ECU przejściówką Viakena 3 pin + zasilanie czerwonym krokodylkiem.

Taką: http://viaken.pl/foto/prod/prod-1191405130.jpg

Wszystko podpięte pod niebieskiego Viakena i laptopa, którymi bez problemu łączę się ECU M1.5.5 w drugiej Alfie (Gtv ph2).

Czyli takiego: http://www.viaken.pl/foto/prod/prod-1280844526.jpg

Złącze 3 pin wyszperane spod schowka przed pasażerem, było tak w połowie szerokości. Przełącznik niebieskiego kabla na 7-ce (zgodnie z instrukcją), zasilanie krokodylkiem z lampki z w schowku.
Niestety nie zatrybiło...

Ktoś ma jakieś sugestie? :)

Na pewno to to złącze? Masz poduchę w kierownicy?

Ello ja wam powiem z doświadczenia które właśnie nabywam, niestety na własnych błędach :-) elm 327 w mojej 156 wogule nie zadziałał z ecu pokazał mi tylko obroty silnika z torq`iem :-/
gdzieś doczytałem ze złącze kkl zadziała a ze takie kiedyś kupiłem do golfa to spróbowałem i z sukcesem połączyłem się z ecu wykasowałem błędy i samochód odzyskał ducha a było tam kupę błędów zbiór z kilku lat :-P niestety nie dało się wejść do airbagów.

20161212_175048.jpg 20161212_175055.jpg 20161128_162154.jpg 20161128_162221.jpg

więc zamowiłem kkl 409.9 z przełącznikiem do airbag, klima, abs i seria do tego czasu zrobiłem trochę mechaniki i doszedł zamówiony kabel z opcją...

20161212_175127.jpg 20161212_175117.jpg dzięki temu zdiagnozowałem zgon swojego sensora poduszek dziś kupiłem inny podłączyłem ale poduchy dalej się świeciły na miejscu (złom) podłączyłem kompa wykasowałem błędy poprzedniego samochodu i zgasły :-) i już błędów nie ma :-) od 5h jestem szczęśliwym posiadaczem alfy ze sprawnymi poduchami :-P za 20 zł :-P

20161212_134503.jpg 20161212_134536.jpg

Miałem niewielki problem ze sterownikami bo jak miałem jeden kabel ten 409.1 to po zainstalowaniu na xp 409.9 przestał działać ten pierwszy oba udało się pogodzić na Windzie 10 na dzień dzisiejszy działą z multiecuscanem wyśmienicie :-)

Kopia IMG_20161206_230535.jpg nie mam foty z ecu :-/

elm 327 podobno działa z samochodami po 2004r też go mam ale urzywałem go tylko raz na Chevrolet Aveo 2014r działał wyśmienicie z androidem :-P

Ostatnia edycja:
Po noc działa i na starszych ale trzeba w ustawieniach usb coś przestawić

Viakena można śmiało kupować na stronie producenta viaken.pl.
Dodatkowo dostajemy płytkę z instrukcją obsługi do ustawienia COMu na gnieździe USB i sterowniki, a wszytko posiada screeny.
Działa bezproblemowo mimo że jest z ustawianiem tego trochę zachodu ale pod co się nie podepniesz działa za każdym razem

Proszę nie krzyczeć - jestem cienki w te klocki :neo: "Dołożyłem" tempomat w mojej gulietcie i chciałbym zapytać co muszę dokupić (jaki program i kabelek), żeby go aktywować? Najchętniej zapłaciłbym, żeby ktoś to zrobił za mnie, ale w moim mieście mechanicy boją się alf :).

No weż się cofnij parę postów .

Mam 47 lat, i jak wcześniej napisałem nie znam się na diagnostyce. Czy ktoś z młodszych, bieglejszych kolegów mógłby napisać. Dziadek kup to i tamto a aktywujesz tempomat? Trochę wyrozumiałości poproszę... nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy.

Mam 47 lat, i jak wcześniej napisałem nie znam się na diagnostyce. Czy ktoś z młodszych, bieglejszych kolegów mógłby napisać. Dziadek kup to i tamto a aktywujesz tempomat? Trochę wyrozumiałości poproszę... nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy.

Amortyzatory
Powrót