• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Multiecuscan (MES) dla Giulii/Stelvio (tylko dyskutujemy tu funkcje)

Skręcanie AFLS w wielu modelach z początku sprzedaży my20 nie działało fabrycznie bo coś spieprzyli, później dogrywali poprawkę - niektóre ASO samo a niektóre dopiero jak się ktoś upomniał (ja).
"Cornering Lighs" to jest oświetlenie dodatkowe za pomocą przednich przeciwmgielnych lamp, a nie AFLS.
Pamiętaj, że to skręcanie to nie tak łatwo zauważyć... najpewniej włączyć napęd na podnośniku, "rozpędzić" auto i kręcić kierownicą.
Co masz w bajcie 174, 00?

wydaje mi się że kampania w ASO to było coś poprawienie w proxi i/lub kalibracja tylko świateł, że aktualizacji wtedy nie było. kampani nie da się przejść jeśli auto jest spoza EU.samą kalibrację xenonów (ale to raczej chodzi o pion a nie skrętność na boki), robisz w MESie choćby (więc i pewnie w AlfaOBD też zrobisz), wchodząc do xenonoa, po spełnieniu warunków jakie opisują (auto na płaskim, włączone światła, coś tam może jeszcze, sensory odczyty w zakresie jakimś (chyba 2.5V +-1V czy coś).

Cholera wie co robili ale ewidentnie problem był na początku poliftu i coś programowo korygowali. Były w sieci jakieś wpisy że ktoś włączył Cornering Lights właśnie, chyba w 174, i mu to ruszylo, ale to raczej jakieś bzdury. U mnie jest to wyłączone a AFLS działa, sprawdzałem na podnośniku właśnie - wcześniej nie byłem co do tego przekonany...

lookam do elearna, jakaś akcja updatu ALFM w autach 2024, do tego inna sprawdzenie regulacji manualnej i działania ewentualnie wymiana lamp MY23 marzec-listopad a to o której tu piszemy to to:

1
Turin - 14/04/2022
Safety Recall (SR) 6439
AFLS (Adaptive Front Light System)
On a batch of Alfa Romeo Giulia vehicles Adaptive Front Light System (AFLS), the
automatic headlight position sensors may not have been calibrated and, therefore, the
function does not comply with the requirements of ECE R48. As a result, the headlights
may not be adjusted correctly when the load or the load distribution on the vehicle
changes.
Therefore, action must be taken during pre-delivery inspections on vehicles still in stock
operating according to the operating cycle to upgrade all vehicles.
Customers will be contacted by registered mail letter (attached)
BRAND ALFA
MODEL
620 - GIULIA
630 - STELVIO
PRODUCTION PERIOD
620 - GIULIA - from JANUARY 2021 to
FEBRUARY 2022
630 - STELVIO - from NOVEMBER 2020
to FEBRUARY 2021
CONCERNED VEHICLES All vehicles with chassis number listed in
SiGi.
PROBLEM / FAULT No automatic headlight adjustment.
PLANNED OPERATION AFLS module learning procedure.
SPECIAL TOOLS wiTECH 2.0 with registered micro MDP

OPERATING CYCLE
Module learning procedure (AFLS)
Run the AFLS (Adaptive Front Light System) module learning procedure as described.
For all service operations that require flashing the software in electronic control
modules, it is necessary to connect a battery charger to guarantee the nominal voltage
of 12.5V 10Ah for the entire duration for the update in order to ensure the correct level of
electrical power during the operation.
At the end of the learning procedure, reset any errors (DTC) that may have been
generated, as shown on the All DTCs tab.
• Using the diagnosis equipment, access vehicle view, select the AFLS (Adaptive Front
Light System) module and open the Miscellaneous Functions tab.
• Then select "AFLS learning” on the tab"
Read all the instructions and warnings displayed during flashing.DO NOT continue
with subsequent steps without first completing the actions requested at each step
At the end of the process, save the Report suggested by the system for later
investigations.
If the flashing process is interrupted or fails, it must be restarted.
• At the end of the flashing procedure, reset any errors (DTC) that may have been
generated in other modules as a result of the flashing. These will be shown on the All
DTCs tab.
• Disconnect the diagnosis equipment.
• Remove the battery charger from the vehicle.
• Hand the vehicle back to the customer

szczerze to nie wiem czy ta procedura to to samo co w MES czy AlfaOBD ta System Calibration.

na oficjalnej stronie MESa od dłuższego czasu oferują zestaw vLinkerMS + licencja MES z updatami na 2 lata, więc chyba autorzy MESa są pewni że to dobre rozwiązanie. Mimoi że mam kilka interfejsów (glownie używam MES Mux + Cantiecar albo Autela) to kupiłem vLinkera jako backup, tym bardziej że ze starych czasów mam licencję MESa z wiecznymi aktualizacjami na domowym laptopie mam zainstalowaną jako backup i korzystałem z ELMa od Viakena. Nie miałem jeszcze okazji przetestować vLinkera, ale jak będzie chwila to pobawię się chwilę, może proxi przepuszczę na szybkie sprawdzenie. Dam znać.

nie wiem, pytaj ich, może black friday albo coś

Ja kupiłem na allegro od oficjalnego sprzedawcy z FV23 350zł bodajże.

Dzisiaj z ciekawości spróbowałem z MESem 5.4, ruszył, proxi bez zmian żadnych puściłem przeszło, skan błędów też. MES mam wrażenie że z wersji na wersję wolniejszy.

W jednym opisie (tym dotyczącym tańszego modułu) jest napisane, że obsługuje protokół MFi (wersja 3.0) i oznacza to, że za każdym razem gdy się połączysz, musisz nacisnąć przycisk, aby znaleźć urządzenie Bluetooth. W droższej wersji też jest MFi (bez informacji o wersji), ale tu już napisane jest, że łączy się automatycznie po uruchomieniu samochodu. Moduł MFi z Allegro, też jest z MFi i tam opis tłumaczy, że jest to certyfikat dotyczący Apple. Z tego co pamiętam, to Ty używasz iPhona i w związku z tym pytanie, czy musisz potwierdzać połączenie przyciskiem za każdym razem przy ponownym łączeniu z telefonem? Na stronie Vgate nie ma różnych wersji Vlinker MS, więc zakładam, że to jakiś błąd w opisie (choć cena nawet po doliczeniu 6% rabatu nijak się ma do oferty za 305 zł). Może to potwierdzanie przyciskiem nie dotyczy Androida - ktoś ma Vlinker MS i mógłby potwierdzić? Drążę ten temat, bo chciałbym używać tego modułu również do MyGiulia i trochę upierdliwa byłaby dla mnie i mojej żony (szczególnie [emoji16]) ciągła potrzeba pamiętania o wciskaniu przycisku.

Wysłane z mojego Power Armor 18T przy użyciu Tapatalka

Testowałem spod Windowsa

Ok, dzięki za odpowiedź. Pewnie go kupię, bo już sama opcja używania MESa bez żonglowania kablami, jest wystarczająco atrakcyjna [emoji16]

nie wiem, pytaj ich, może black friday albo coś

Ja kupiłem na allegro od oficjalnego sprzedawcy z FV23 350zł bodajże.

Dzisiaj z ciekawości spróbowałem z MESem 5.4, ruszył, proxi bez zmian żadnych puściłem przeszło, skan błędów też. MES mam wrażenie że z wersji na wersję wolniejszy.

Cześć,
Dzisiaj w końcu podłączyłem vLinkera MS z multiecuscanem 5.4 po wcześniejszym zamontowaniu bypassa STUFF4CAR i działa to dość dobrze - proxi i skanowanie wszystkich modułów przeszedł bez problemu.
Nawet nie potrzeba przejściówek szarej do ABS.

Także jeszcze raz dziękuję za wskazówki.

Ostatnia edycja:
"szarek"...
Sam przełącza i nie potrzeba zapinać po drodze ani niebieskiej ani szarej?

miało być "szarej" literówka

Sam przełącza i nie potrzeba zapinać po drodze ani niebieskiej ani szarej?

Tak wygląda, że sam przełączył - MES nie prosił o montaż szarej przejściówki przy kalibracji ABS-ów po zrobieniu proxi - wykonał wszystko na podłączonym interfejsie.

Cześć,
Dzisiaj w końcu podłączyłem vLinkera MS z multiecuscanem 5.4 po wcześniejszym zamontowaniu bypassa STUFF4CAR i działa to dość dobrze - proxi i skanowanie wszystkich modułów przeszedł bez problemu.
Nawet nie potrzeba przejściówek szarej do ABS.

Także jeszcze raz dziękuję za wskazówki.

Daj zdjecie lub link jaki kupiłes.

[MENTION=84585]Marekk[/MENTION]oczta ja kupowałem akurat na allegroszu za 10zł więcej z oficjalnego sklepu vgate-a. ewentualnie możesz polookać na amazonie - ktoś pisał przynajmniej w okolicach black friday że były po 230zł. vlinker MS (ważne żeby kupić MS bo jest wiele innych) jest obsługiwany przez nowsze MESy i AlfaOBD i z oboma śmiga - testowałem w Giulii i Ghibli.

[MENTION=84585]Marekk[/MENTION]oczta ja kupowałem akurat na allegroszu za 10zł więcej z oficjalnego sklepu vgate-a. ewentualnie możesz polookać na amazonie - ktoś pisał przynajmniej w okolicach black friday że były po 230zł. vlinker MS (ważne żeby kupić MS bo jest wiele innych) jest obsługiwany przez nowsze MESy i AlfaOBD i z oboma śmiga - testowałem w Giulii i Ghibli.

pojawil sie jakis nowszy pc.factory ma na aledrogo chce kupic jakiz zapasowy zeby byl na stanie.

Ale też z obsługą przełączania CAN?
Jeżeli nie to czemu nie Viaken o ktorym nikt nic złego?

Amortyzatory
Powrót