Dobra, temat chyba mniej więcej mam rozkminiony. Na innym ELMie BT chińczyku (taki popularny z pomarańczowo-niebieską naklejką, od PMFactory za 40zł z wywalonym rezystorem terminującym) MES śmiga i łączy się z praktycznie wszystkimi kompami (mam oba potrzebne adaptery). Nie połączył się ze wzmacniaczem ani z radiem. Do tego do proxi przyczepił się że jest za niska prędkość transmisji (ten ELM obsługuje tylko 38400). VGate Scan (ten niebieski) który wcześniej próbowałem a chodził w każdym moim aucie, obecnie nie rusza ani w Giulii ani w Giulietcie (da się zrobić test komp->ELM, ale nie łączy się z kompami samochodu). Dlaczego nie wiem - kiedyś działał, może aktualizacje windows10 coś zmieniły, albo nowsze MESy - przyznam że z MESa nie korzystałem długi czas (rok+), bo wystarczała mi komórka z AlfaOBD. Nieważne, chińczyki, nie ma co płakać, mam innego który śmiga.
No ale nie ma też się z czego za bardzo cieszyć, bo wychodzi na to że ten Security Gatway poważnie ogranicza nam możliwości. W moim aucie on oczyiście jest, tak jak pisali na stronie MESa - to fragment loga po wywoałniu funckji Scan:
Body / SGW (Security Gateway)
UNKNOWN/UNSUPPORTED
ISO Code: SGW9001
Sam MES też wypisuje że aktywna diagnostyka nie będzie możliwa. Co to znaczy? Po chwili zabawy wiem że nie da się skasować żadnych błędów - miałem jakieś w 2 kompach, jakiś zapisany stary błąd z odłączenia aku a w innym kompie brak komunikacji ze wzmacniaczem audio. W obu kompach uruchomienie kasowania błędów nie przyniosło żadnego skutku. Nie próbowałem, ale podejżewam że też nie uruchomi się żadnych procedur z menu Actuators (w polskim tłumaczeniu Testy). O Proxi to już pewnie można pomarzyć tylko, czy o włączeniu Dyno Mode tak zgaduję (miałem spróbować, ale nie piszą po jakim czasie wszystko wraca do normalnego działania, więc odpuściłem gdyby jednak zadziałało).
Ciekawe czy producenci interfejsów/MESa znajdą sposób żeby ominąć SGW czy jesteśmy znani na ASO a o różnych retrofitach będziemy mogli zapomnieć bo ASO tego nie robi (mam na myśli choćby dołożenie aktywnego tempomatu). No chyba że zrobi się jak pisali na stronie MES - wepnie się za modułem SGW o ile jest to w miarę dostępne miejsce i będzie można jakiś adapter sobie wykombinować samemu.