Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej
mito 1,4 ,moc 105 KM,4 letnie przebieg 30 tys i popsuty multiair, nie chodzi na wszystkie gary,stuka na niskich obrotach itp
miał ktoś taki problem
gdzie można kupić nowy lub naprawić itp
w serwisie chcą 2,5 tys za same części
Tak, wyrzuca Ci check-engine? I nie pracuje na wszystkich cylindrach?
Drgania drganiom nie równe. Albo wypadają zapłony - i silnik naprawdę nierówno pracuje, albo to jakiś drobiazg. No albo dwumasa, ale raczej nie po 35 kkm... Co miałeś robione poza świecami? Wymiennik ciepła w sensie intercooler (powietrze-powietrze), czy wymiennik ciepła przy filtrze oleju (olej-powietrze)?
Standardowy zestaw awarii MA to praca na 3 cylindrach + błędy w ECU (właśnie o wypadaniu zapłonów itp). Czasem dochodzą wcześniej spore zmiany poziomu oleju.
Słyszałem z bliska 3 MA i żaden nie pracował na wolnych obrotach, z zewnątrz, aksamitnie. I nikt takiego jeszcze nie słyszał. Niektóre trochę ciszej, niektóre trochę głośniej, ale kultura pracy raczej nie jest jego mocną stroną. Wieść gminna niesie, że to kwestia właśnie tego sterowania zaworami przez hydraulikę, czyli MA.
Z rury wydechowej to ja głównie słyszę wysoki pisk (ale stały, nie zmienia się), takie piiiiiiiiiiiiiiiiii.
A my wlasnie kupilismy motula na nastepna wymiane olejuU mnie problemy z MA pojawiły się po wymianie oleju na Motula (pomimo, że uważam ten olej za bardzo dobry). Olej był dobrze dobrany i spełniał normę FIAT. Zaczął występować check engine etc. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale po powrocie na Selenie problem ustąpił![]()
U mnie problemy z MA pojawiły się po wymianie oleju na Motula (pomimo, że uważam ten olej za bardzo dobry). Olej był dobrze dobrany i spełniał normę FIAT. Zaczął występować check engine etc. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale po powrocie na Selenie problem ustąpił![]()
Potwierdzam i podpisuje pod tym postem z całą odpowiedzialnością, w tym przypadku wymiana oleju diametralnie zmieniła postać rzeczy.... z ciekawości dodam iż to wszystko dzięki radzie zaufanego kolegi z aso fiat z Katowic. Dziękujemy Michałowi
A my wlasnie kupilismy motula na nastepna wymiane olejuchodzi Ci jak na filmie powyzej ?
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
czy jak tak chodzi multiair jak w powyzszym filmiku to modul jest do wymiany czy te silniki maja tak chodzic ? W kwestii motula to ja mam w silniku i w skrzyni i jest ok.Znalazlem film na you tube gdzie Multiair chodzi jak u mnie. Czy to jest OK ? standard przy tych silnikach , czy to się nadaje do wymiany modul Multiair - u Was tez tach chodza Giulietty ?
https://www.youtube.com/watch?v=sHoknbBMvOI
Też wlałem takiego właśnie Motula (zakupiony w LucArt gdzie zawsze kupowałem oleje i mam do nich zaufanie). Po wymianie oleju był przeprowadzony cały proces adaptacyjny. Pojawiły się błędy z którymi dość długo się zmagałem i byłem pewny że aktywator siada i trzeba będzie myśleć o jego wymianie. Ostatnią deską ratunku była ponowna wymiana oleju na Selenie i o dziwo pomogło. Nie wiem jak to wytłumaczyć bo wiem i wierzę, że lejecie Motula i jest oki. Chodziło mi tylko o opisanie mojej sytuacji.
dobra EOT z mojej strony bo widzę ,że masz swoje błotniste teorie.......:edziahaha:Selenia błotko wyciszyła dogorywający aktywator jednym słowem.
A tak apropos była robiona płukanka przed zmianą na motula
Kolegi poczytaj troszkę kartę Tech seleni a wtedy porozmawiamy. Jeszcze nigdy i nikomu olej nie wykończył aktywator.dobra EOT z mojej strony bo widzę ,że masz swoje błotniste teorie.......:edziahaha: